Τα σύμβολα είναι τόσο ριζωμένα στο μυαλό μας που πολλές φορές δεν αναρωτιόμαστε καν από που προήλθαν. Για παράδειγμα, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχονται τα σύμβολα πάνω στα χαρτιά της τράπουλας;
Δείτε παρακάτω την ερμηνεία 12 πολύ γνωστών συμβόλων. Το τελευταίο μας εξέπληξε ιδιαίτερα.
Τράπουλα
© Silsor/wikimedia © F l a n k e r/wikimedia © F l a n k e r/wikimedia © F l a n k e r/wikimedia © F l a n k e r/wikimedia
Τα σύμβολα πάνω στην τράπουλα είναι πιθανότατα τυποποιημένες εικόνες συγκεκριμένων αντικειμένων. Κανείς δεν ξέρει γιατί χρησιμοποιούνται αυτά τα σύμβολα στα χαρτιά της τράπουλας.
Το παίξιμο χαρτιών ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα. Είναι πιθανό εκεί τα σύμβολα να είχαν διαφορετική ερμηνεία, όπως για παράδειγμα ο στρατός να συμβόλιζε τα σπαθιά.
Κρανία και οστά
© b1-photo/pixabay © WarX/Manuel Strehl/wikimedia
Μερικές φορές, το κρανίο δεν είναι απλώς σύμβολο θανάτου, αλλά σύμβολο αιώνιας ζωής και αναγέννησης, γιατί τα οστά δεν αποσυντίθενται όταν πεθαίνει κάποιος. Γι’ αυτό στην Ευρώπη αυτό το σύμβολο υπάρχει σε εισόδους νεκροταφείων και πίνακες γνωστών ζωγράφων.
Το σύμβολο των πειρατών δεν έχει σχέση με αυτή την ιστορία. Οι πειρατές δεν είχαν κοινή σημαία και ο Μπλακ Τζακ ήταν σύμβολο του πειρατή Έντουαρντ Ίνγκλαντ.
Τρινακρία
© Spelling Television/imdb © Wiglaf/wikipedia © wikipedia
Το σύμβολο που βλέπαμε στην σειρά “Μάγισσες” είναι πολύ αρχαίο και ονομάζεται τρινακρία.
Την εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη χρησιμοποιούνταν για να δείχνει την θέση του ήλιου στον ουρανό (ανατολή, ζενίθ και ηλιοβασίλεμα) καθώς και τις σεληνιακές φάσεις. Επίσης, συμβόλιζε και τους κύκλους της φύσης. Το σύμβολο ήταν δημοφιλές μεταξύ των Κελτών και των Σκανδιναβών.
Παίξε, παύση και στοπ
© RicHard-59/wikimedia
Δεν είναι τελείως ξεκάθαρο το ποιος δημιούργησε αυτά τα σύμβολα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν ο καλλιτέχνης Βασίλι Καντίνσκι, ενώ σύμφωνα με μια άλλη ήταν ο Ρέιν Βέρσεμ, ο δημιουργός του πρώτου κασετοφώνου.
Η λογική των συμβόλων “στοπ” και “παίξε” είναι η εξής: το τετράγωνο είναι μια σταθερή μορφή και το τρίγωνο συμβολίζει την κίνηση. Το σύμβολο της “παύσης” εξελίχθηκε από το μουσικό σύμβολο “сaesura”, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την διάσπαση των μουσικών φράσεων.
Ιχθύς
© heavenboundhomemaker © unknown author/wikimedia
Ο Ιχθύς είναι το αρχαίο σύμβολο του Χριστιανισμού. Είναι τα αρχικά του “Ἰησοὺς Χριστὸς Θεoς ῾Υιὸς Σωτήρ.”
Κατά τη διάρκεια των διωγμών, οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να γράψουν το όνομα του Ιησού δημόσια και γι’ αυτό έγραφαν τα αρχικά και το απεικόνιζαν με ένα ψάρι.
Ερυθρός σταυρός
© SaMi/wikimedia © Denelson83 and Zscout370/wikimedia © unknown author/wikimedia
Αν πιστεύατε ότι το σύμβολο του Διεθνούς Ερυθρού σταυρού μοιάζει με την σημαία της Ελβετίας, έχετε δίκιο. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός οργανισμού που θα βοηθούσε τους αρρώστους και τους τραυματίες δωρεάν και έλαβε χώρα στην Ελβετία.
Ωστόσο, το σύμβολο δεν ήταν πολύ πετυχημένο: οι μουσουλμανικές χώρες δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα σύμβολο που σχετιζόταν με τον Χριστιανισμό, οπότε δημιουργήθηκε ένα σύμβολο για αυτές τις χώρες: η Ερυθρά ημισέληνος.
Οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κανένα από αυτά τα σύμβολα, οπότε δημιούργησαν ένα θρησκευτικά ουδέτερο σύμβολο, τον Ερυθρό Κρύσταλλο.
Η αρχή της ζωής
© pxhere
Κάθε μία από τις 6 ακτίνες του αστεριού αντιπροσωπεύει μία από τις λειτουργίες της επείγουσας ιατρικής βοήθειας: ανίχνευση, αναφορά, ανταπόκριση, επιτόπου φροντίδα, φροντίδα κατά τη μεταφορά και μετάβαση στην μονάδα κανονικής θεραπείας. Στο κέντρο υπάρχει η ράβδος του Ασκληπιού, του αρχαίου Έλληνα θεού της ιατρικής.
Τζακ ο ‘λάντερν
© rannṗáirtí anaiṫnid/wikimedia © threeart/depositphotos
Σύμφωνα με έναν Ιρλανδικό θρύλο, ο Τζακ ήταν ένας σιδεράς που έκανε μια συμφωνία με τον διάβολο. Μετά τον θάνατό του η ψυχή του δεν είχε το δικαίωμα να πάει ούτε στον παράδεισο, ούτε στην κόλαση. Η ψυχή του περιπλανιόταν στον κόσμο, χρησιμοποιώντας ένα φανάρι για να φωτίζει τον δρόμο της. Το φανάρι ήταν φτιαγμένο από ένα γογγύλι.
Αργότερα, οι Κέλτες υιοθέτησαν την παράδοση να βάζουν ένα φανάρι σε κάθε περβάζι για να βοηθούν τις χαμένες ψυχές να βρίσκουν τον δρόμο τους προς το καθαρτήριο. Αργότερα, ήρθε η κολοκύθα που φαινόταν και πιο ωραία.
Ολυμπιακοί κύκλοι
© methodshop .com/flickr
Είναι γνωστό ότι οι 5 Ολυμπιακοί κύκλοι συμβολίζουν τις 5 ηπείρους: κίτρινο για την Κίνα, μαύρο για την Αφρική, μπλε για την Αυστραλία, κόκκινο για την Αμερική και πράσινο για την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ Μπαρόν, δεν είχε αυτή την πρόθεση: το νόημα των συμβόλων είναι με τα χρώματα των κύκλων να μπορούν να φτιαχτούν όλες οι σημαίες του κόσμου.
Χάμσα
© vilagbiztonsag © Ksyshakiss/depositphotos © Albrecht Dürer/wikimedia
Αυτό το σύμβολο είναι γνωστό και ως Χέρι της Φατιμά και ήταν δημοφιλές στους Εβραϊκούς και Αραβικούς πολιτισμούς.
Πιθανότατα, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του χάμσα και στου σχήματος σε μορφή παλάμης “mano pantea amulet”, το οποίο υπήρχε στην αρχαία Ρώμη και την Αίγυπτο. Αργότερα, αυτό το σύμβολο εμφανίστηκε και στον Χριστιανισμό. Μετατράπηκε σε σύμβολο ευλογίας.
Ο σταυρός του Αγίου Πέτρου
© symbols-collection © wikimedia
Αυτό το σύμβολο θεωρείται αντιχριστιανικό. Ωστόσο, υπάρχει και διαφορετική άποψη: σύμφωνα με τον θρύλο, ο Απόστολος Πέτρος θα σταυρωνόταν όπως ακριβώς και ο Ιησούς, αλλά είπε ότι δεν του άξιζε να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο, οπότε ζήτησε να τον σταυρώσουν ανάποδα.
Έτσι, ο Σταυρός του Αγίου Πέτρου έγινε το σύμβολο της ταπεινοφροσύνης και της υπομονής.