Το σχέδιο πρωτοξεκίνησε το 2013 με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2015, όμως μέσα από μία σειρά καθυστερήσεις η υλοποίηση του εντυπωσιακού μουσείου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο της σπουδαίας Μαρία Κάλλας καθυστέρησε σημαντικά.
Πλεόν όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία και σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαρία Κάλλας το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του μέχρι τις αρχές του 2018, στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070τ.μ., επί της οδού Μητροπόλεως 44, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.
Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.
Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα “La divina”, ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.
Το σπίτι της οδού Πατησίων όπου έζησε η Μαρία Κάλλας τις περιόδους που ήταν στην Ελλάδα. Η ανακαίνηση του και η μετατροπή του σε μουσείο αφιερωμένο στη σημαντική ερμηνεύτρια κρίθηκε ασύμφορη και μετά από μία σειρά διαδικασιων ο δήμος Αθηναίων πήρε την απόφαση να παραχωρήσει το κτήριο της οδού Μητροπόλεως στη διάθεση του Ιδρύματος.
Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος.
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.
Στόχος του μουσείου είναι εκτός από το να τιμήσει την διάσημη σε όλο τον κόσμο ερμηνεύτρια, να ενισχύσει το ενδιαφέρον του τουρισμού για το ιστορικό κέντρο της πόλης.
H ομάδα μελέτης αποτελείται από την μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη.
Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του Ιδρύματος Μαρία Κάλλας.
[MariaCallasGreekSociety] [wtoc]