Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΟ Πλούταρχος καλείται να πληρώσει 7 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο

Ο Πλούταρχος καλείται να πληρώσει 7 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο

Συνεχίζεται ο δικαστικός «Γολγοθάς» για τον Γιάννη Πλούταρχο, που έπειτα από έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) καλείται να πληρώσει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Ο γνωστός τραγουδιστής βρέθηκε κατηγορούμενος στο Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αντιμετωπίζοντας την κατηγορία των χρεών στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατηγορία, «όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ».

Ο τραγουδιστής, μέσω της συνηγόρου του, ζήτησε αναβολή της υπόθεσης προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επί αναίρεσης που έχει κάνει στο Διοικητικό Δικαστήριο. «Ο πίνακας χρεών που συνοδεύει τη συγκεκριμένη δίωξη είναι αυτούσιος με αυτόν για τον οποίο έχει ασκηθεί προσφυγή στη ΔΕΔ. Ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ στηρίχθηκε σε έλεγχο του ΣΔΟΕ και εκδόθηκαν πρόστιμα. Πάνω σε αυτά ασκήθηκε προσφυγή. Σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει δεκτή η προσφυγή και έχει ασκηθεί αναίρεση για τα υπόλοιπα. Ζητάμε αναβολή για κρείσσονες αποδείξεις, προκειμένου να προσκομίσουμε τα σχετικά έγγραφα και αποφάσεις», ανέφερε στην έδρα η συνήγορος του τραγουδιστή.
Ακολούθησε αναλυτική εξέταση του πίνακα χρεών του τραγουδιστή προς το Δημόσιο, με το ακροατήριο να μένει εμβρόντητο από το ύψος των ποσών που ακούστηκαν. Εγγραφές για ποσά ύψους 588.000, 1.292.000, 1.777.0000, 76.154, 284.318, 22.000, 35.580, 67.583 ευρώ αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη δικαστική αίθουσα, με τους παρισταμένους να αναρωτιούνται ποιος είναι ο άνθρωπος που οφείλει τόσα χρήματα, αφού στο δικαστήριο αναφερόταν το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή και όχι το καλλιτεχνικό του. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναβολή στην υπόθεση για τον Μάρτιο του 2018, προκειμένου να έχουν εκδοθεί αποφάσεις για το διοικητικό σκέλος των υποθέσεων.

Το ιστορικό

Η αρχή της υπόθεσης τοποθετείται το 2013, όταν το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει έρευνα στα οικονομικά του τραγουδιστή και της συζύγου του, Μαρίας, με το φάκελο να διαβιβάζεται στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι ελεγκτές, που «ξεσκόνισαν» τις φορολογικές δηλώσεις του ζευγαριού από το 2001 μέχρι το 2011, εντόπισαν «θολά» σημεία, για τα οποία ο Γιάννης Πλούταρχος και η σύζυγός του κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις. Ωστόσο, επειδή προέκυψαν σημαντικές διαφορές από τη διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών, το ΚΕΦΟΜΕΠ προχώρησε σε εξωλογιστικό προσδιορισμό, καταλογίζοντας μεγάλα ποσά στο ζευγάρι.

Το ελεγκτικό όργανο έριξε «καμπάνα» στον Γιάννη Πλούταρχο, καθώς του ζήτησε 7 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δικαστικός μαραθώνιος για τον τραγουδιστή, που υποστηρίζει ότι πρόκειται για υπερβολή της φορολογικής Αρχής. Πρώτο βήμα ήταν η προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (∆Ε∆) του υπουργείου Οικονομικών, καταθέτοντας προσφυγή, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν φόροι και πρόστιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της ΔΕΔ έκανε δεκτό μέρος των ενστάσεών του, οδηγώντας τον Γιάννη Πλούταρχο στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι εξονυχιστικός έλεγχος έγινε και στην αγοραπωλησία ακινήτου που έγινε από τη σύζυγο του τραγουδιστή. Μάλιστα, από την έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι αγόρασε το 100% πενταώροφης οικοδομής μετά του οικοπέδου της σε δήμο της Αττικής αντί τιμήματος 748.550,56 ευρώ και στη συνέχεια πούλησε την οικοδομή σε εταιρία στην οποία η ίδια αναφέρεται ως διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος, αντί τιμήματος 1.297.244,32 ευρώ.
«Η πράξη αυτή κρίθηκε από τη φορολογική Αρχή ως εμπορική (…), προσδιορίστηκε το φορολογητέο κέρδος ως η αξία πώλησης μείον την αξία αγοράς, σε 548.693,76 ευρώ», αναφέρεται, κατά πληροφορίες, στην απόφαση της ΔΕΔ. Ωστόσο, τόσο ο τραγουδιστής όσο και η σύζυγός του υποστηρίζουν ότι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με υψηλά εισοδήματα, καθώς έχουν επιλέξει να είναι έντιμοι και ειλικρινείς προς το Δημόσιο. Πράγματι, ο Γιάννης Πλούταρχος φέρεται να δήλωνε υψηλά εισοδήματα, όπως 821.000 ευρώ το 2003, ενώ τα χρόνια της κρίσης από το 2010 έως το 2012 τα ποσά έφταναν και στις 186.000 ευρώ.

[eleftherostypos]

Τα πιο σημαντικά