Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
PlusΑπό τους ίδιους τους γονείς προέρχεται το μισό υλικό σε σελίδες με...

Από τους ίδιους τους γονείς προέρχεται το μισό υλικό σε σελίδες με παιδική πορνογραφία

Πού βρίσκουν οι παιδόφιλοι υλικό; Μα στο προφίλ σου στο Facebook, φυσικά! Το μισό από το υλικό που εντοπίζεται σε ιστοσελίδες με παιδοφιλικό περιεχόμενο είναι απλώς αθώες φωτογραφίες παιδιών σε καθημερινές δραστηριότητες τις οποίες ανέβασαν στα social media οι γονείς τους!

Ο Alastair MacGibbon είναι ο νέος Επίτροπος Διαδικτυακής Ασφάλειας των Παιδιών της Αυστραλίαςκαι αυτά που έχει να μας πει μπορούν να παγώσουν το αίμα κάθε γονέα.

Όταν η ειδική ομάδα ερευνητών της υπηρεσίας κλήθηκε να εξετάσει καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης (επίσης γνωστή και ως παιδική πονογραφία), διαπίστωσε ότι οι μισές φωτογραφίες που συνάντησαν σε ιστοσελίδες παιδόφιλων – μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια – ήταν απο την καθημερινής ζωή παιδιών από όλο τον κόσμο.

Το υλικό αυτό καθε αυτό δεν ήταν σεξουαλικής φύσεως. Πρόκειται για απλές, καθημερινές φωτογραφίες παιδιών στο σχολείο, στο πάρκο ή το γυμναστήριο, αλλά τα χυδαία και ανατριχιαστικά σχόλια που τις συνόδευαν ήταν αυτά που κάνουν το σκηνικό εφιαλτικό.

Πολλοί χρήστες μάλιστα δηλώνουν πως απέκτησαν το υλικό μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα social media, εξηγεί ο MacGibbon.

Οι φωτογραφίες ήταν χωρισμένες σε κατηγορίες όπως «παιδιά στην παραλία», «αθλητές» «Φωτό από Kik*» ή «Οι φίλες της κόρης μου στο Instagram” (σοκ!!!) . Μέσα σε 10 ημέρες από την ημέρα που ανέβηκαν στις εν λόγω ιστοσελίδες, φωτογραφίες κλεμμένες από το Facebook, το Instagram και το Κik είχαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια εμφανισεις.

Ανάλογες ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στο Facebook/Ιnstagram/Twitter/Google+ και αλλού λειτουργούν ως τόποι δικτύωσης των απανταχού παιδόφιλων, οι οποίοι αφού έρθουν σε επαφή δημόσια ανταλλάσουν email, skype , whatsapp κλπ και προχωρούν σε prive, διαδικτυακές συναντήσεις για την ανταλλαγή πιο hard core υλικού.

Οι ίδιοι οι παιδόφιλοι παραδέχονται ότι βρίσκουν τις φωτογραφίες χτενίζοντας το διαδίκτυο. Εκεί δηλαδή που αφελείς γονείς, παιδιά και έφηβοι ή τρίτοι ανεβάζουν χωρίς καμμία ρύθμιση ασφαλείας οικογενειακές φωτογραφίες για να τις μοιραστούν με τους «φίλους» τους. «Δεν έχει σημασία πόσο αθώα είναι η φωτογραφία που ανεβάζεις», εξηγεί η Susan McLean, ειδική διαδικτυακής ασφάλειας, «αν το παιδί σου έχει αυτό που θέλει ο παιδόφιλος, θα την κλέψει»

1a33e21a4de25a067f88e2efdb41b7a3

Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αυστραλίας, πέρσι εξετάστηκαν περισσότερα από 5000 σελιδες με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ενώ διαγράφηκαν 25.000 φωτογραφίες με παιδιά.

«Κάθε φωτογραφία που κατεβαίνει σημαίνει πως ένα παιδί λιγότερο θα επαναθυματοποιηθεί με την κυκλοφορία της φωτογραφίας του», τονίζει ο MacGibbon.

Τι να κάνω η μάνα;

Αν θέλεις να προστατέψεις την ταυτότητα αλλά και την αξιοπρέπεια του παιδιού σου, η λύση είναι μια και μόνη: Μην ανεβάζεις φωτογραφίες του στο διαδίκτυο. Αν επιλέξεις να το κάνεις- διότι δημοκρατία έχουμε, τουλάχιστον κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ασφαλείας στο αγαπημένο σου μέσο κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook). Φρόντισε έτσι ώστε το προφίλ σου να είναι κλειδωμένο και να μην μπορεί να τις δει – εύκολα- ο κάθε άγνωστος παρά μόνο οι «φίλοι» σου. Και, παράλληλα, φρόντισε να μην κάνεις «φίλους» άγνωστους.

Ως άγνωστοι ορίζονται (και) οι εξής:

Ο συμπαθής κύριος που γνώρισες στο σούπερ μάρκετ
Το ζευγάρι που έπαιζαν τα παιδιά σας μαζί στην πισίνα του ξενοδοχείου τον Αύγουστο
Η κυρία που έχετε κοινή φίλη τη Λένα Μαντά
Tο προφίλ που σου στέλνει δώρα στο Dragon City, ζωές στο Candy Crush Saga ή κολοκυθάκια στο Farmville η οποία είναι γνωστή πρακτική των παιδόφιλων να πλησιάζουν τις μητέρες μέσω των παιχνιδιών με το δέλεαρ της ανταλλαγής δώρων, ζωών κλπ.
Πριν το παιδί σου αποκτήσει δική του διαδικτυακή οντότητα, εκπαίδευσέ το από τα πρώτα κιόλας βήματα στο πως να προστατεύει την ταυτότητα και την ιδιωτικότητά του. Δίδαξέ το τι είναι ΟΚ να ανεβάζει και τι όχι. Φρόντισε να υποστηρίζεις τα λόγια με τις πράξεις σου, γιατί αν άλλα λες και άλλα κάνεις στο δικό σου προφίλ , το παιδί θα ακολουθήσει στα χνάρια σου.

Ακόμα και αν το παιδί σε ξεπερνά σε γνώσεις, μη τρελλαίνεσαι. Τα παιδιά μας δεν είναι αυτοκτονικά! Δεν θέλουν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ντε και καλά. Δείξε τους πραγματικά παραδείγματα και εξήγησέ τους πως ενεργούν οι κακόβουλοι. Ένα ενημερωμένο παιδί είναι ένα ασφαλές παιδί.

Πηγή: safer-internet.gr

Τα πιο σημαντικά