Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΈρχεται και στη χώρα μας η «κρίση γάλακτος» και απειλεί κτηνοτρόφους και...

Έρχεται και στη χώρα μας η «κρίση γάλακτος» και απειλεί κτηνοτρόφους και καταναλωτές

Μια νέα κρίση έρχεται με «βήμα ταχύ» στην Ευρώπη, η «κρίση του γάλακτος», καθώς οι τιμές του αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να εκτιναχθούν στα ύψη λόγω του ότι υπάρχουν ελλείψεις γαλακτοκομικών προϊόντων στη Γηραιά Ήπειρο. Και, βεβαίως, η «κρίση γάλακτος» που απειλεί την Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στους Έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές, αφού η εγχώρια παραγωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο, της γαλλικής Arla Foods, Πέτερ Τούμποργκ ανακοίνωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα».

c075b8269b16b0821bcb00f496c79d02

Στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή δείχνουν ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. στην τιμή του πλήρους γάλακτος.

Συγκεκριμένα η τιμή του πλήρους γάλακτος μειώθηκε κατά 7,2% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στην Ολλανδία (34,9%), στη Γερμανία (26,4%) και στη Δανία (16,2%). Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του βουτύρου έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 4,9%, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 63,9%.

Μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να μην το βλέπει άμεσα στην τσέπη του, αλλά, μακροπρόθεσμα, η οικονομία της χώρας θα υποστεί μεγάλη ζημιά, με την ελληνική βιομηχανία να πληρώνει υψηλότερες τιμές για εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καλύπτει το 50% των αναγκών της στα γαλακτοκομικά προϊόντα από εισαγωγές. Μάλιστα το 2016 δαπάνησε 747,86 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Οι εκτιμήσεις

Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος είχαν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του 2016, που προέκυψαν από την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, προσέλκυσαν τους καταναλωτές που τις εκμεταλλεύτηκαν αγοράζοντας προϊόντα. Οι χαμηλές τιμές όμως δεν ικανοποίησαν τις ανάγκες των παραγωγών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή. Έτσι προκλήθηκαν έλλειψη στα αποθέματα γάλακτος και αύξηση των τιμών το 2017.

«Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι» δήλωσε ο Τούμποργκ και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εφικτή η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν δυνάμεις που σπρώχνουν τις τιμές σημαντικά». Τέλος, εκτίμησε ότι η παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 2% – 3%.

Σημειώνεται ότι ο γαλλικός συνεταιρισμός Arla ανήκει σε 12.500 αγρότες της Δανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών και του Βελγίου. Πρόσφατα ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για το γάλα για τρίτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο.

ecbdb882ae865a07d87611437fda0772

Θετικά και αρνητικά

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε στις «Ειδήσεις» ότι «στον βαθμό που η χώρα μας είναι έντονα εισαγωγική, η αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά αρχίζει να έχει κάποιες επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να είναι αρνητικό για τον καταναλωτή, έχει όμως και τη θετική πλευρά, αφού οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν ότι θα καταφέρουν να πάρουν κάτι παραπάνω για το γάλα τους».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Ελευθέριος Γίτσας δήλωσε στο «Ποντίκι» ότι η «κρίση γάλακτος σίγουρα θα επηρεάσει την ελληνική παραγωγή. Η βιομήχανοι κάνουν με αργό ρυθμό την αύξηση των τιμών. Έχουν περάσει τα πάνδεινα οι παραγωγοί με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Σίγουρα μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει ξεπεραστεί το φράγμα τον 40 λεπτών για την πώληση του γάλακτος και αυτή θα είναι μια τιμή που θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά τους Έλληνες κτηνοτρόφους».

Ο Ελ. Γίτσας εξηγεί ότι «μόλις αυξηθεί η τιμή (του γάλακτος) θα αυξηθεί και η παραγωγή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα λείψει το ελληνικό αγελαδινό γάλα από την αγορά. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν αντέξει σε δύσκολες περιόδους και θεωρώ ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτή τη ζήτηση».

Τα πιο σημαντικά