Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
παιδιά6 κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού σας που πρέπει να γνωρίζετε

6 κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού σας που πρέπει να γνωρίζετε

Η παιδική ηλικία είναι μια υπέροχη περίοδος και οι γονείς είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βλέπουν τα παιδιά τους να χαμογελάνε και να είναι ευτυχισμένα.

Δείτε παρακάτω 6 πράγματα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά σας.

6. Παιδικοί περιπατητές 

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 404

© depositphotos   © Adrian Gonzales/flickr

Το αποδεδειγμένο κακό που προκαλούν είναι περισσότερο από τα πλεονεκτήματα. Οι παιδικοί περιπατητές έχουν ήδη απαγορευτεί στον Καναδά.

  • Ποσοστό τραυματισμών μωρών (πάνω από 8.000 περιπτώσεις το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ).
  • Άνιση μυϊκή ενδυνάμωση, παραμόρφωση των ποδιών.
  • Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης οφείλεται στο μεγάλο φορτίο (η σπονδυλική στήλη του παιδιού δεν παίρνει σχήμα και δεν διαθέτει τις απαραίτητες καμπύλες πριν την ηλικία του ενός).
  • Η ανεξάρτητη ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων αναβάλλεται καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για να περπατήσουν μόνα τους. Η αίσθηση της ισορροπίας και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν εξελίσσονται.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη, χρησιμοποιήστε αυτές τις συσκευές υπό επίβλεψη ενηλίκων για 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα και μόνο όταν το μωρό θα είναι σε θέση να σηκώνεται μόνο του. Επίσης, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας για περαιτέρω προφυλάξεις.

5. Χυμός και γάλα

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 169

© depositphotos   © pixabay

Ο παστεριωμένος χυμός φρούτων είναι χαμηλός σε βιταμίνες, αλλά πλούσιος σε ζάχαρη και προκαλεί οδοντικά προβλήματα και παχυσαρκία.

  • Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να δίνετε φρέσκο χυμό φρούτων σε παιδιά πάνω από 1 έτους.

Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο, αλλά πολύ υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και περιττό για ένα μωρό. Μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να προκαλέσει αναιμία και αλλεργίες.

  • Το αγελαδινό γάλα μπορεί να δοθεί σε παιδιά άνω του ενός έτους, αλλά σε μικρή ημερήσια ποσότητα. Αντικαταστήστε το γάλα με πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

4. Λαμπερά παιχνίδια

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 152

© antefixus21/flickr   © wintersoul1/flickr

Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και υιοθετούν κοινωνικές συμπεριφορές μέσω των παιχνιδιών τους. Τα αφύσικα χρώματα, οι ηλεκτρονικοί ήχοι και οι πολλές λεπτομέρειες στα παιχνίδια έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας: η επιθετική συμπεριφορά, οι αβάσιμοι φόβοι και η εφηβική κατάθλιψη είναι πιθανά αποτελέσματα.

Επιλέξτε παιχνίδια σε ουδέτερα χρώματα και υλικά: ξύλο ή ύφασμα. Τα παιχνίδια είναι περισσότερο εκπαιδευτικά παρά διασκεδαστικά, οπότε πρέπει να είναι ρεαλιστικά.

3. Ζεστά ρούχα

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 143

© PROSami Keinänen/flickr   © Jessica Merz/flickr

Όσο μικρότερα είναι τα μωρά, τόσο δυσκολότερη είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας τους. Η υπερβολική ζέστη οδηγεί σε νευρωτισμό και μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.

Τα πολύ ζεστά ρούχα εμποδίζουν το σώμα να αναπτύξει άμυνες απέναντι στις καιρικές αλλαγές και αυτό μπορεί να προκαλέσει κρυώματα και χαμηλή ανοσία.

Τα ρούχα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά

2. Ηλεκτρονικές συσκευές

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 139

© rosefirerising/flickr   © Consumers Energy/flickr

Το μπλε φως από τις οθόνες LED προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη και τύφλωση.

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί κινητά και τάμπλετ απομακρύνεται από τον πραγματικό κόσμο. Δεν αναπτύσσει καλές κινητικές και αισθητικές ικανότητες και δεν υπάρχει ζωντανή αλληλεπίδραση.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πάνω από μια ώρα την ημέρα.

1. Ζώνη ασφαλείας

1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 124

Φορώντας την ζώνη ασφαλείας πάνω στην κοιλιά σας, όταν είστε έγκυος μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμούς στο μωρό σε περίπτωση ατυχήματος.

Τοποθετήστε την ζώνη όσο πιο χαμηλά στην κοιλιά σας και προσπαθήστε να κάθεστε όσο πιο ίσια γίνεται. Επίσης, μην οδηγείτε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο: το τιμόνι είναι πολύ κοντά στην κοιλιά και μπορεί να προκαλέσει προκαλέσει μεγάλο κακό ακόμα και σε ένα μικρό ατύχημα.

Τα πιο σημαντικά