«Συμβιβαζόμαστε, αργά αλλά σταθερά, με ένα συνολικό επίπεδο ζωής και εκπαίδευσης που δεν μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει. Δεν σας αξίζει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της νέας γενιάς να προοδεύσει και να διαμορφώσει μια καλύτερη ελληνική κοινωνία αλλά και τον προβληματισμό του για την κατεύθυνση στην οποία βαδίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Χάνει – μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις – αρκετούς βαθμούς αυτονομίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που θέλει. Ελέγχεται πολύ αυστηρά από το υπουργείο Παιδείας. Και δεν έχει τη διασύδενση με την πραγματική οικονομία, με την αγορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως πρέπει να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια.
«Να ανοίξουμε τα ιδρύματα. Ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τους. Και να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε πρακτική ενώ, μέσα από την έρευνα, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία start ups» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του πανεπιστημίου, ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο.
Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία με τα «ράβε – ξήλωνε» και τα «μπρος – πίσω» στην Παιδεία «παίζει με την αγωνία των παιδιών και των γονέων» ενώ συμπλήρωσε:
«Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχουμε διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί «να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης» και συνέχισε:
«Όχι μόνο δεν θα εξάγουμε φοιτητές, αλλά θα εισάγουμε. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στον κόσμο».
Αναφερόμενος στο άσυλο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί ασυλία η προστασία παράνομης δραστηριότητας» ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Δεν νοείται» είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να υπάρχει βία στα πανεπιστήμια. Εάν το ανεχόμαστε έχουμε συμβιβαστεί με κάτι που δεν είναι κανονικό. Δεν νοείται να υπάρχουν προπηλακισμοί, μολότοφ και ναρκωτικά. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν εντός του πανεπιστημίου. Είναι και αυτό δημόσιος χώρος».
[real]