∆εν γνωρίζουν ακόμη επιστήμονες για ποιο λόγο το ιδιαίτερα ενοχλητικό στους ανθρώπους είδος, η μέδουσα, έχει κατακλύσει όλο το μήκος των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, το µόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομική ζηµιά για τις θαλάσσιες περιοχές είναι µεγάλη, ειδικά την περίοδο των θερινών µηνών.
Μέρα µε τη µέρα η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο χαρακτήρας του φαινοµένου θα ήταν παροδικός καταρρίπτεται. Hδη οι ειδικοί κάνουν λόγο για ηµιµόνιµο πρόβληµα, το οποίο µπορεί να διατηρηθεί στην περιοχή µέχρι και για 2 έως 3 χρόνια από σήµερα. Σύµφωνα µε τα τοπικά Μέσα, η αρµόδια ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής ∆υτικής Ελλάδος απορρίπτει τη λήψη άµεσων µέτρων για την αντιµετώπιση του προβλήµατος εκτιµώντας ότι «δεν θα φέρουν αποτέλεσµα, καθώς δεν έχουν προσδιοριστεί σαφώς τα αίτια του προβλήµατος», όπως αναφέρεται σε εµπιστευτικό σηµείωµα της υπηρεσίας, το οποίο δηµοσίευσε η εφηµερίδα «Πελοπόννησος».
«Ακόµα και αν σταµατήσει κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα στον Κορινθιακό, οι µέδουσες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και θα κάνουν τον κύκλο τους. Με ένα τέτοιο µέτρο θα πληγεί επιπλέον η τοπική αλιευτική κοινότητα, ενώ άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, µε µεγάλη επίδραση στην ισορροπία του οικοσυστήµατος, θα συνεχίζονται όπως πριν», αναφέρεται στο σηµείωµα, όπου τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει µελέτη για την πλήρη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραµέτρων του προβλήµατος.
Ερωτήσεις στη Βουλή
Το θέµα έφτασε και στη Βουλή έπειτα από ερωτήσεις βουλευτών και συζητήθηκε στην Ειδική Επιτροπή µε επιστήµονες και φορείς να παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές του φαινοµένου και προτάσεις, όπως το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας που ζήτησε απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό Κόλπο για ένα χρόνο προκειµένου να αντιµετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση των µεδουσών.
«Ζούµε εδώ από την ηµέρα που γεννηθήκαµε και αυτό που βιώνουµε τα τελευταία χρόνια στον Κορινθιακό, όσον αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Είναι µια κλειστή θάλασσα και δεν µπορεί να επιτρέπεται χωρίς καµία προστασία και ελεγκτικούς µηχανισµούς να γίνεται υπεραλίευση, και µάλιστα από γρι γρι», είπε χαρακτηριστικά ο δήµαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευµατικός.
Η έλλειψη ψαριών στον Κορινθιακό Κόλπο, τα οποία έχουν ως τροφή τις µέδουσες, ο ολοένα και µικρότερος αριθµός δελφινιών και χελωνών, που επίσης θα µπορούσαν να µειώσουν τους µεγάλους πληθυσµούς τσουχτρών, και η ταυτόχρονη µόλυνση του κόλπου από βοθρολύµατα στέκουν εµπόδιο στην περιβαλλοντική του ανάπτυξη.
Ο Σταµάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσµου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «Ο Αρίων», τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ότι πριν από πέντε χρόνια πάλι βρισκόταν σε παρόµοια επιτροπή για το ίδιο θέµα κι όµως, αν και είχε υπάρξει απόφαση, κανένα µέτρο της δεν έχει υλοποιηθεί.
«Οι µέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό σε ένα µικρό παιδί. Επειδή δεν ξέρει να µας πει αν πονάει, καταλαβαίνουµε ότι υπάρχει κάποιο πρόβληµα και το ψάχνουµε. Οι µέδουσες µας δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσης. Μόνο όταν χάσουµε τις ανέσεις µας καταλαβαίνουµε πόσο σηµαντικό είναι να διαφυλάξουµε το φυσικό πλούτο».
Πολλές φορές εγκλωβίζονται σε κόλπους από τυχαία γεγονότα
Τη δική του εκδοχή για το φαινόµενο έδωσε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.
«Αν θέλετε την προσωπική µου άποψη και την εµπειρία µου από τα περίπου 35 χρόνια που εργάζοµαι στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ένα αντίστοιχο φαινόµενο είχε συµβεί και στον Σαρωνικό. ∆ηλαδή, µέδουσες πελαγικές, αυτές που τσιµπούν πολύ ενοχλητικά και δηµιουργούν προβλήµατα, εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα, δηλαδή, τα ρεύµατα και οι άνεµοι τις σπρώχνουν και έτσι τη δεκαετία του 1980 είχαµε ένα σηµαντικό πρόβληµα στις ακτές του Σαρωνικού, εκεί είχε εγκλωβιστεί ένας πληθυσµός ανάµεσα στην Αίγινα, στη Σαλαµίνα και την Επίδαυρο. Αυτό έγινε αιτία να κάνουµε µελέτες, αλλά µέχρι να ξεκινήσουµε να κάνουµε τις δειγµατοληψίες, πέρασαν δύο – τρία χρόνια και µέχρι να πάρει µπρος ένα σύστηµα, να βρούµε µεθοδολογίες κ.λπ., εξαφανίστηκαν οι µέδουσες.
Προφανώς, δεν τις διώξαµε. Τι είχε συµβεί; Αυτές οι συγκεκριµένες µέδουσες, µη µπορώντας να αναπαραχθούν σε κλειστούς κόλπους, εξαφανίστηκαν, έκλεισαν τον κύκλο τους, δεν αναπαράχθηκαν και τελείωσαν.
Ο Κορινθιακός Κόλπος, αν τον φανταστούµε στο µυαλό µας, έχει έναν προσανατολισµό από τη ∆ύση προς Ανατολή και επικοινωνεί µε το Ιόνιο Πέλαγος, στο οποίο κατεξοχήν αναπτύσσονται αυτές οι πελαγικές µέδουσες. Σε πολύ µεγάλους πληθυσµούς στις ακτές του Ιονίου δεν τις βλέπουµε, δεν συνειδητοποιούµε τους πληθυσµούς, γιατί είναι µακριά από τις ακτές. Αν βρεθείτε στη µέση του Ιονίου, όπως βρεθήκαµε πολλές φορές µε το ωκεανογραφικό “Αιγαίο”, και µάλιστα βρεθείτε νύχτα, αυτές ανεβαίνουν στην επιφάνεια και φωσφορίζουν.
Το χαρακτηριστικό είναι ότι το όνοµά τους είναι Pelagia noctiluca, δηλαδή, η πελαγική που φαίνεται τη νύχτα. Αυτή, λοιπόν, η µέδουσα δεν έχει καµία δουλειά στον Κορινθιακό Κόλπο, κατά πάσα πιθανότητα είναι παγιδευµένη. Υπάρχουν άλλα είδη, τα οποία δεν τσιµπούν τόσο, δεν είναι τόσο ενοχλητικά, τα οποία στον κύκλο της ζωής τους σχετίζονται µε την ακτή, γεννούν τα αβγά τους, αυτά πηγαίνουν στο βυθό και µετά ξανά γίνονται µέδουσες. Οι συγκεκριµένες, όµως, όχι.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι το φαινόµενο θα υποχωρήσει. Αυτό δεν σηµαίνει ότι µπορούµε να κοιµόµαστε ήσυχοι και να µη δώσουµε σηµασία. Θα το παρακολουθήσουµε, όπως παρακολουθήσαµε και του Σαρωνικού», είπε καθησυχαστικά.