Την περασμένη εβδομάδα, χειρουργοί από την Κίνα αφαίρεσαν περισσότερες από 200 πέτρες από το σώμα μιας γυναίκας, σε μια μόνο εγχείρηση.
Ισχυρίστηκαν πως οι πέτρες που βρέθηκαν στη χοληδόχο κύστη και το συκώτι της, πιθανότατα προκλήθηκαν από το γεγονός ότι συνήθως δεν έτρωγε πρωινό, για περισσότερο από μια δεκαετία. Ορισμένες πέτρες ήταν τόσο μεγάλες, που είχαν το μέγεθος αβγού, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Κουανγκσί στο Χετσόου.
Χειρουργοί από την επαρχεία Χετσόου της Κίνας, αφαίρεσαν περισσότερες από 200 πέτρες από μια ασθενή.
Ορισμένες πέτρες που βρέθηκαν στη χοληδόχο κύστη και το συκώτι της γυναίκας, λέγεται πως είχαν το μέγεθος ενός αβγού.
Η εγχείρηση έγινε στις 15 Ιουλίου και κράτησε 6,5 ώρες, σύμφωνα με το νοσοκομείο. Η 45χρονη ασθενής, η κυρία Τσεν, ζει συλλέγοντας κολοφώνιο (μια κίτρινη ή καφέ κολλώδη ουσία που προέρχεται από τα πεύκα, ρετσίνι πεύκου).
Οι γιατροί ανέφεραν πως έτρωγε συχνά σε ακανόνιστες ώρες. Λέγεται πως άρχισε να αντιμετωπίζει κοιλιακό άλγος πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Μετά από εξετάσεις, οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν συμφώνησε γιατί φοβόταν. Η κυρία Τσεν εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, με αφόρητους πόνους στην κοιλιά.
Ένας χειρουργός τοποθετεί τις πέτρες που αφαιρέθηκαν από την 45χρονη, σε έναν ιατρικό δίσκο.
Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε από τους γιατρούς Κουάν Ουέι και Χουάνγκ Τζιντιάν και κράτησε 6,5 ώρες.
Οι χολόλιθοι που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη, είναι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι που συνήθως σχηματίζονται από χοληστερόλη. Οι πέτρες του ήπατος είναι ουσιαστικά ίδιες, αλλά σχηματίζονται στο ήπαρ. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, τα άτομα που είναι υπέρβαρα και άνω των 40 ετών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χολόλιθους. Η δίαιτα και η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυτή την πάθηση.
Ο γιατρός Κουάν Ουέι είναι ένας από τους χειρουργούς που πραγματοποίησαν την επέμβαση. Είπε ότι πολλοί από τους ασθενείς που υποφέρουν από χολόλιθους παρέλειπαν ή έτρωγαν πρόχειρα το πρωινό τους.
Ο γιατρός Κουάν δηλώνει πως πολλοί ασθενείς που είχαν χολόλιθους δεν τρώνε σωστό πρωινό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ένα άτομο δεν τρώει πρωινό, η χοληδόχος κύστη σταματά να συρρικνώνεται ή να επεκτείνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση της χολής στη χοληδόχο κύστη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και ασβεστίου.
Ωστόσο, οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαφορετική άποψη. Ο γιατρός Τζορτζ Γουέμπερ, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας, δήλωσε: “Το να υποθέσουμε πως η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια είναι η αιτία των χολόλιθων ή των ηπατικών λίθων, είναι καθαρή εικασία, χωρίς επιστημονική βάση.”
Επίσης, προσθέτει: “Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη, καθώς και στο ήπαρ, είναι ένα κοινό πρόβλημα παγκοσμίως, αλλά η αιτία είναι συχνά ασαφής. Πιο συχνά, οι ασθενείς που έχουν πέτρες στο ήπαρ, βρίσκονται στην Κίνα και την Ανατολική Ασία, παρά στη Δύση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στους αυξημένους ρυθμούς μόλυνσης στους χολικούς πόρους.”