Από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2022 θα αρχίσουν να αποστέλλονται σταδιακά τα πρώτα ηλεκτρονικά ραβασάκια με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν υπεβλήθησαν από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στα υποχρεωτικά rapid test, ως όφειλαν, για να πάνε στην εργασία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που θα καταλήξει στην ανάρτηση των προστίμων και από την ερχόμενη εβδομάδα οι «αμελείς» ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις κοινοποιήσεις των προστίμων του ΣΕΠΕ.
Το πιθανότερο είναι ότι τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους εργαζόμενους με email – τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό – ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους την κοινοποίηση του προστίμου από το ΣΕΠΕ.
Το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.
Τα πρώτα πρόστιμα που θα αρχίσουν να κοινοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.
Συνεπώς:
-Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα rapid test την εβδομάδα που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.
-Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.
-Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.
-Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 450 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.
-Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.
Από την στιγμή της κοινοποίησης οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια.
Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.
Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.
Η πρώτη φουρνιά των παραβατών αριθμεί 21.000 εργαζόμενους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 14 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα έληξε η τελευταία παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες για την υποβολή της νέας υπεύθυνης δήλωσης που αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα τεστ που έκαναν για τις εβδομάδες αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου, 25-31 Οκτωβρίου και 1-7 Νοεμβρίου.
Από τις δηλώσεις αυτές προέκυψαν, μετά τους διασταυρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, 21.000 μισθωτοί που δεν υπεβλήθησαν στα υποχρεωτικά rapid test ως όφειλαν και τώρα κινητοποιείται η διαδικασία των προστίμων. Ολοι είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και φαίνεται πως οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι στην εστίαση, τις μεταφορές και κυρίως στους κλάδους για τους οποίους απαιτούνταν δυο τεστ ανά εβδομάδα για την προσέλευση στην εργασία με φυσική παρουσία ήδη από τις 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες , στην ομάδα των 21.000 παραβατών δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε άδεια ή σε τηλεργασία, όπως και όσοι μπορούσαν να εξαιρεθούν από την διαδικασία νόμιμα για λόγους υγείας, αλλά μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν υποχρέωση και δεν έκαναν τα απαραίτητα τεστ.
Υπενθυμίζεται πως από 18 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου ίσχυε υποχρέωση για ένα rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ανά εβδομάδα, ενώ για ειδικές ομάδες ίσχυε ήδη από 18 Οκτωβρίου η υποχρέωση για δυο rapid test ανά εβδομάδα και συγκεκριμένα για εργαζόμενους σε:
Εστίαση.
Τουριστικές επιχειρήσεις.
Μεταφορές προσώπων.
Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.
Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).
Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
Από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ισχύει υποχρέωση για 2 rapid test ανά εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους της χώρας προκειμένου να προσέλθουν με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους. Αυτό σημαίνει πως τα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν στην δεύτερη «φουρνιά» για τους παραβάτες θα είναι ακόμη πιο τσουχτερά, καθώς αν δεν έχει γίνει κανένα τεστ την εβδομάδα αναφοράς τότε το πρόστιμο θα είναι 600 ευρώ την εβδομάδα για όλους.
Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.
Πώς γίνονται οι έλεγχοι
Ειδικότερα, η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων πλέον γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών.
Τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται εντός 24ωρου να στέλνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 (ΗΔΙΚΑ).
Το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού. Έτσι διαμορφώνεται το ιστορικό εμβολιασθέντων και το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων.
Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει μια νέα υπεύθυνη δήλωση κάθε εβδομάδα.
Με το νέο έντυπο δηλώνει:
Τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα.
Αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους.
Ως νόμιμη δικαιολογία λογίζεται μόνο:
Τηλεργασία.
Νόμιμη άδεια.
Επίσης ο εργοδότης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει στο χέρι του μια χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Οι επιχειρήσεις με ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν την νέα υπεύθυνη δήλωση για πρώτη φορά έως τις 29 Οκτωβρίου.
Έκτοτε θα υποβάλλουν μια δήλωση κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
Μετά την υποβολή της δήλωσης του εργοδότη – ο οποίος στην ουσία οριστικοποιεί και επισφραγίζει με την δήλωσή του τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των συστημάτων – το σύστημα «Εργάνη» θα παράγει κάθε εβδομάδα τον τελικό κατάλογο των παραβατών.
Ο κατάλογος των παραβατών εργαζομένων περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς που:
Είναι ανεμβολίαστοι και υποχρεούνται σε rapid test με δικά τους έξοδα
Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση για λόγους υγείας ή επειδή είναι σε τηλεργασία ή επειδή είναι σε άδεια
Δεν έχουν υποβληθεί σε rapid test
Τα πρόστιμα
Εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών της «Εργάνης»:
300 – 600 ευρώ για πλήρες 8ωρο (300 ευρώ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα. Όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 ευρώ την εβδομάδα).
Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 ευρώ.
Το πρόστιμο θα κοινοποιείται στην διεύθυνση κατοικίας, στην εργασία, με email αλλά και στον εργοδότη
Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ένσταση εντός 5 ημερών. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15ημέρου και εφόσον απορριφθεί το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.
πηγη: newmoney.gr