Η παιδική ηλικία είναι μια θαυμάσια περίοδος και οι γονείς είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να δουν τα παιδιά τους να χαμογελούν. Ορισμένες φορές, μπορεί να το παρακάνουν.
Παρακάτω βρήκαμε 5 πράγματα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά σας.
Στράτα (περπατούρα) και κέντρο δραστηριοτήτων (jumperoos)
© depositphotos © Adrian Gonzales/flickr
Όπως έχει αποδειχθεί, προκαλούν περισσότερα προβλήματα παρά θετικά αποτελέσματα. Οι στράτες και τα κέντρα δραστηριοτήτων έχουν απαγορευτεί στον Καναδά.
–Τραυματισμοί παιδιών: Πάνω από 8.000 περιπτώσεις το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ.
-Καμπυλότητα σπονδυλικής στήλης λόγω του βαρύ φορτίου σε αυτήν (η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού δεν έχει σχήμα και δεν διαθέτει τις απαραίτητες καμπύλες πριν την ηλικία του ενός έτους).
-Αναβάλλεται η ανεξάρτητη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων καθώς δεν υπάρχει κίνητρο να περπατούν ανεξάρτητα. Η αίσθηση της ισορροπίας και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν εξελίσσονται.
-Για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη, χρησιμοποιήστε τις στράτες και τα κέντρα δραστηριοτήτων υπό επίβλεψη ενηλίκων για 15 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, μόνο αφού το μωρό είναι σε θέση να σηκώνεται μόνο του. Επίσης, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας για να μάθετε πώς να πάρετε τις σωστές προφυλάξεις.
Χυμός και γάλα
© depositphotos © pixabay
Ο παστεριωμένος χυμός φρούτων είναι χαμηλός σε βιταμίνες, αλλά πλούσιος σε ζάχαρη με αποτέλεσμα να προκαλεί οδοντικά προβλήματα και παχυσαρκία.
-Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν φρέσκους χυμούς σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε τους χυμούς του εμπορίου με φρέσκα φρούτα.
Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο, υψηλό σε θρεπτικά συστατικά αλλά περιττό για ένα μωρό. Μπορεί να βλάψει τα νεφρά, να προκαλέσει αναιμία, αλλεργίες και δυσβακτηρίωση.
-Το αγελαδινό γάλα μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους αλλά όχι περισσότερα από 483 γραμμάρια την ημέρα. Αντικαταστήστε το γάλα με πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα (γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά και φρούτα) και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (αβγά, συκώτι βοοειδών).
Φωτεινά παιχνίδια
© antefixus21/flickr © wintersoul1/flickr
Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και παίρνουν κοινωνικές συμπεριφορές μέσω των παιχνιδιών τους. Τα αφύσικα χρώματα, οι ηλεκτρονικοί ήχοι και οι πολλές λεπτομέρειες στα παιχνίδια, έχουν κακή επίδραση στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας: η επιθετική συμπεριφορά, οι αβάσιμοι φόβοι και η εφηβική κατάθλιψη είναι πιθανά αποτελέσματα.
-Επιλέξτε παιχνίδια από φυσικά χρώματα και υλικά: ξύλο ή ύφασμα. Ένα παιχνίδι είναι πιο εκπαιδευτικό από την ψυχαγωγία, επομένως πρέπει να είναι ρεαλιστικά.
Ζεστά ρούχα
© PROSami Keinänen/flickr © Jessica Merz/flickr
-Όσο μικρότερα είναι τα μωρά, τόσο δυσκολότερη είναι η θερμορύθμιση. Εκτίθενται σε υπερθέρμανση και υπερψύξη. Η υπερθέρμανση οδηγεί σε νευρωτισμό και μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.
-Τα ζεστά ρούχα εμποδίζουν το σώμα να αναπτύξει αμυντικές αντιδράσεις προς τις καιρικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ασθένειες που σχετίζονται με το κρύωμα και τη χαμηλή ανοσία.
Τα ρούχα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά που να αναπνέουν. Ένα μωρό αισθάνεται άνετα όταν η κοιλιά και το στήθος του είναι στεγνά και τα πόδια και τα χέρια του είναι ροζ και ζεστά.
Ηλεκτρονικά και συσκευές
© rosefirerising/flickr © Consumers Energy/flickr
-Το μπλε φως από τις οθόνες LED δημιουργεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και να προκαλέσει καταρράκτη και τύφλωση.
-Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί κινητά και τάμπλετ, αποκόβεται από τον πραγματικό κόσμο. Δεν αναπτύσσονται καλά οι κινητικές και αισθητικές ικανότητες και δεν υπάρχει ζωντανή αλληλεπίδραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού που είναι υπεύθυνος για την ομιλία, την προσωπικότητα, την επικοινωνία και τη λήψη αποφάσεων.
Αφήστε τα παιδιά να χρησιμοποιούν συσκευές αλλά όχι για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Χρησιμοποιήστε τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα για παιχνίδια μυαλού για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών. Όταν χρησιμοποιούνται συσκευές, ένα παιδί πρέπει να αλληλεπιδρά με συνομηλίκους ή ενήλικες.