Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
ανθρώπινες σχέσεις8 συμπεριφορές των γυναικών που είναι δυστυχισμένες στη σχέση τους αλλά φοβούνται...

8 συμπεριφορές των γυναικών που είναι δυστυχισμένες στη σχέση τους αλλά φοβούνται την σύγκρουση

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που χωρίζει τις ικανοποιητικές από τις συμβιβασμένες σχέσεις. Συχνά, γυναίκες που είναι δυστυχισμένες σε μία σχέση, δεν συνειδητοποιούν ή φοβούνται ν’ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και η δυσαρέσκεια εκφράζεται με 8  χαρακτηριστικά σημάδια. Η αναγνώριση των 8 χαρακτηριστικών συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει εσάς ή κάποια γνωστή σας ώστε να καταλάβετε το πρόβλημα και να βοηθήσετε κάποια γυναίκα που υποφέρει σιωπηρά.

8 συμπεριφορές των γυναικών που είναι δυστυχισμένες στη σχέση τους

  • Συναισθηματική παραίτηση
  • Υπερβολική αναπλήρωση σ’ άλλους τομείς
  • Μειωμένη αυτοεκτίμηση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφο
  • Αρπάζονται με το παραμικρό
  • Λαχτάρα για ανεξαρτησία
  • Αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας
  • Απώλεια ενθουσιασμού για μελλοντικά σχέδια

Συναισθηματική παραίτηση

Η συναισθηματική παραίτηση, είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα είναι δυστυχισμένη στη σχέση της. Η συναισθηματική παραίτηση, είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας, όταν κυριαρχεί ο φόβος της σύγκρουσης. Στο επίπεδο της σχέσης, η συναισθηματική παραίτηση εκφράζεται με απώλεια ενδιαφέροντος για συζητήσεις, κοινές δραστηριότητες, εγγύτητα, πράξεις και συνήθειες των συντρόφων, που παλιά ήταν πηγή χαράς.

Η γυναίκα μπορεί να μοιάζει απόμακρη, αδιάφορη, και αυτό σημαίνει κάτι παραπάνω από μία απλή δυσφορία. Είναι ένα ανεπαίσθητο, όμως σημαντικό σημάδι. Η ίδια η γυναίκα μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι έχει αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά, επειδή ακριβώς είναι μία έμφυτη απόκριση στη δυσαρέσκεια ή τη δυσφορία που αισθάνεται.

Δυστυχώς, η συναισθηματική παραίτηση δεν είναι πάντα προφανής, δεν εντοπίζεται εύκολα και δεν οδηγεί πάντα σε καυγάδες ή φανερή θλίψη. Αν προσέξει κανείς σε βάθος χρόνου, μπορεί να εντοπίσει αυτό το σημάδι της σιωπηρής δυστυχίας σε μία σχέση.

Υπερβολική αναπλήρωση σ’ άλλους τομείς

Ένα σημάδι που μπορεί να μαρτυρά ότι μία γυναίκα νιώθει δυστυχία σε μία σχέση αλλά φοβάται τη σύγκρουση, είναι η υπερβολική προσπάθεια που καταβάλλει σε άλλους τομείς. Μπορεί μία γυναίκα να λέει ή ακόμη και να πιστεύει ότι έχει την τέλεια σχέση, να τονίζει πόσο ευτυχισμένη είναι και, πράγματι να φαίνεται έτσι.

Την ίδια στιγμή, αυτή η γυναίκα αναλαμβάνει όσο μπορεί περισσότερες εργασιακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις και ασχολείται υπερβολικά με οτιδήποτε άλλο, εκτός απ’ την τέλεια σχέση της. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει να μαρτυρά ότι η γυναίκα πασχίζει να γεμίσει τον χρόνο της, ώστε ν’ αποφύγει την αντιμετώπιση των προσωπικών της ζητημάτων. Όσο και αν αποφεύγουν να τα δουν, τα προβλήματα της σχέσης δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας.

Η υπερπροσπάθεια σε άλλους τομείς στη ζωή, ενδέχεται να είναι μία ασυνείδητη προσπάθεια αντιπερισπασμού από την αντιμετώπιση της πηγής του πραγματικού συναισθηματικού πόνου. Αν παρατηρείτε ότι κάποια γυναίκα είναι διαρκώς απασχολημένη, και δεν περνάει καθόλου ουσιαστικό χρόνο με τον σύντροφό της, αυτό είναι σημάδι που μαρτυρά ότι δεν είναι τόσο ευτυχισμένη όσο θέλει να δείχνει.

Μειωμένη αυτοεκτίμηση

Όταν οι γυναίκες είναι δυστυχισμένες στη σχέση τους αλλά δεν το παραδέχονται, αυτό τις οδηγεί να έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση. Η μειωμένη αυτοεκτίμηση αποδίδεται στην εσωτερίκευση της δυσαρέσκειας που αισθάνονται, και στο γεγονός ότι,  για τα προβλήματα της σχέσης, κατηγορούν τον εαυτό τους.

Η μειωμένη αυτοεκτίμηση, στο επίπεδο της σχέσης, εκφράζεται ως αμφισβήτηση του εαυτού, ως επικριτικός εσωτερικός διάλογος, συχνά και ως απουσία πίστης στην ικανότητα να πάρουν αποφάσεις. Όλοι έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, αν όμως η υποτίμηση του εαυτού γίνεται σταθερό μοτίβο, τότε υποδηλώνει βαθύτερα ζητήματα που αφορούν τη σχέση.

Απώλεια ενδιαφέροντος για κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφο

Οι κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφο είναι από τις πιο μεγάλες χαρές της συντροφικότητας. Οι κοινές συνήθειες και δραστηριότητες, από τις πιο απλές έως τις πιο περιπετειώδεις, είναι αυτές που φέρνουν το ζευγάρι πιο κοντά. Όταν όμως, μία γυναίκα είναι δυσαρεστημένη στη σχέση της και, από τον φόβο της σύγκρουσης, δεν τ’ ομολογεί, μπορεί ν’ αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον της για τις από κοινού δραστηριότητες με τον σύντροφό της.

Μπορεί ξαφνικά να νιώθει το ραντεβού στο σινεμά μαζί του σαν αγγαρεία, ή μπορεί να σκαρφίζεται δικαιολογίες για ν’ αποφεύγει το Σαββατοκύριακο στο βουνό.  Η απώλεια του ενδιαφέροντος ίσως να μην περιορίζεται στις δραστηριότητες. Ίσως εμφανίζεται ως αδιαφορία και για τους κοινούς φίλους, τις οικογενειακές μαζώξεις, ακόμη και ως απουσία ενδιαφέροντος για τα άλλοτε συναρπαστικά μελλοντικά σχέδια του ζευγαριού. Πρόκειται για ένα μικρό σημάδι αλλά μαρτυρά πολλά για το επίπεδο της ευτυχίας σε μία σχέση.

Αρπάζονται με το παραμικρό

Κάθε ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με διαφωνίες και περιστασιακά, έχει τους καυγάδες του. Αν όμως, μία γυναίκα είναι δυστυχισμένη στη σχέση της και φοβάται την σύγκρουση, μπορεί να ψάχνει να βρει ψεγάδια σε καθετί λέει ή κάνει ο σύντροφός της. Μοιάζει να ψάχνεται, να τον αναλύει και να βρίσκει αφορμές ν’ αρπαχτεί μαζί του: Να την νευριάζει ο τρόπος που τρώει, το ότι ξεχνάει να πετάξει τα σκουπίδια, να την εκνευρίζει ακόμη και ο τρόπος που ντύνεται και αυτό να γίνεται αφορμή για καυγά.

Όταν οι γυναίκες ψάχνονται για καυγά, εκφράζουν τη γενική τους δυσαρέσκεια, χωρίς ν’ αντιμετωπίζουν απευθείας τα πραγματικά ζητήματα που τους ενοχλούν. Επιλέγουν αυτή την τακτική, καθώς είναι λιγότερο συγκρουσιακή και φαινομενικά πιο ασφαλής για κάποιον που φοβάται τη διαφωνία. Βέβαια, όλοι τυχαίνει να είμαστε πιο ευερέθιστοι περιστασιακά. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αυτό γίνεται μόνιμη συμπεριφορά, παρά μία εξαίρεση.

Λαχτάρα για ανεξαρτησία

Το να μοιράζεσαι τη ζωή με κάποιον άνθρωπο, διατηρώντας τον προσωπικό χρόνο και την άνεση να είσαι ο εαυτός σου, απαιτεί λεπτές ισορροπίες, τις οποίες πετυχαίνουν οι υγιείς σχέσεις. Όταν όμως μία γυναίκα είναι δυστυχισμένη και δεν το εκφράζει, αρχίζει να επιζητά ολοένα περισσότερη ανεξαρτησία.

Η αναζήτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας δεν σημαίνει ότι θέλει να μείνει μόνη της, ή ότι δεν αγαπάει τον σύντροφό της. Εκφράζει ωστόσο την ανάγκη της ν’ ανακαλύψει τον εαυτό της, να ξαναβρεί τα κομμάτια του εαυτού της που έχουν επισκιαστεί και έχει ξεχάσει μέσα στη σχέση. Έτσι, μπορεί ν’ αρχίσει να πηγαίνει ταξίδια μόνη της, να επιδιώκει προσωπικούς στόχους που δεν περιλαμβάνουν τον σύντροφό της, να περνά ολοένα περισσότερο χρόνο μόνη της.

Όλα αυτά δεν είναι αρνητικά από μόνα τους, όμως μπορεί να μαρτυρούν ότι η γυναίκα έχει ανάγκη από βοήθεια, αφού επιδεικνύει συμπεριφορά διαφορετική απ’ τη συνηθισμένη. Η καρδιά της μπορεί να λαχταρά να ξαναβρεί την ευτυχία με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει, δηλαδή την αναζήτηση της ανεξαρτησίας.

Αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι το ζωτικότερο στοιχείο κάθε σχέσης. Όταν δεν υπάρχει  επικοινωνία, η σχέση ασφυκτιά. Μία γυναίκα που φοβάται ν’ αντιμετωπίσει τη δυστυχία στη σχέση της, εκφράζει μειωμένη θέληση για επικοινωνία, αποφεύγοντας ουσιαστικές, με νόημα συζητήσεις, συχνά μένοντας σε επιφανειακές κουβέντες για να περνά η ώρα.

Η επικοινωνία δεν έχει πάντα να κάνει με τη συχνότητα αλλά με την ποιότητα. Μπορεί η σύντροφος να είναι αφηρημένη ή να την ενδιαφέρει ελάχιστα ο διάλογος με τον άντρα της. Η μειωμένη επικοινωνία μπορεί να επεκτείνεται ακόμη και σε μη γλωσσικά στοιχεία, αποφεύγοντας να κοιτά τον σύντροφο στα μάτια, ή κρατώντας μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα τους, αγγίζοντας και πλησιάζοντάς τον λιγότερο.

Απώλεια ενθουσιασμού για μελλοντικά σχέδια

Τα σχέδια ενός κοινού μέλλοντος, είναι απ’ τις πιο συναρπαστικές πλευρές μίας συντροφικής σχέσης. Από την οργάνωση των διακοπών, κοινωνικών εκδηλώσεων, μέχρι μακροπρόθεσμων στόχων της ζωής, τα από κοινού σχέδια είναι δείκτης της υγείας και της ευτυχίας μίας σχέσης. Όταν κάποια γυναίκα είναι δυστυχισμένη στη σχέση της, τα μελλοντικά σχέδια με τον σύντροφο δεν την ενθουσιάζουν ιδιαίτερα.

Μπορεί απλά να μην εκφράζει ενθουσιασμό για τις διακοπές που πλησιάζουν, ή να φτάσει ακόμη και ν’ αμφισβητεί τους μακροπρόθεσμους στόχους με τον σύντροφό της. Η έλλειψη ενθουσιασμού αποτελεί συχνά έναν μηχανισμό προστασίας, έναν τρόπο ν’ αποφύγει την περαιτέρω δέσμευση η οποία είναι η πηγή της δυστυχίας της.

Τελικές σκέψεις

Ο δαιδαλώδης συναισθηματικός κόσμος του ανθρώπου είναι περίπλοκος και δύσκολος. Η αναγνώριση των σημαδιών που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα είναι δυστυχισμένη, αλλά δεν κάνει τίποτε για να το αλλάξει, είναι μόνο η αρχή.

Ο Carl Jung, είχε πει «Όποιος κοιτάζει προς τα έξω, ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα, αφυπνίζεται». Το απόφθεγμα του φημισμένου ψυχαναλυτή, συμπυκνώνει την ουσία της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας σε μία σχέση. Η αναγνώριση της συμπεριφοράς που μαρτυρά δυστυχία, δεν πρέπει να συνεπάγεται την απόδοση κατηγοριών ή την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων.

Είναι όμως η συνειδητοποίηση της συναισθηματικής πραγματικότητας και η προσπάθεια για επανόρθωση και αυτογνωσία. Είτε αφορά κάποια φίλη, μέλος της οικογένειας, ή εσάς τις ίδιες, η αναγνώριση των χαρακτηριστικών συμπεριφορών που δηλώνουν ότι μία σχέση σας προκαλεί δυστυχία, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φόβου και την καλλιέργεια υγιέστερων σχέσεων. Ας θυμόμαστε ότι, και η δυσαρέσκεια και ο φόβος, είναι ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι ωστόσο, αναγκαία η έκφραση των συναισθημάτων αυτών και η αναζήτηση της ευτυχίας. Όλοι αξίζουν να είναι σε σχέσεις όπου τους εκτιμούν, τους καταλαβαίνουν και όπου νιώθουν χαρά.

Τα πιο σημαντικά