Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
παιδιά8 ιδιοφυείς τρόποι για να αναθρέψετε παιδιά που δεν είναι εθισμένα στην...

8 ιδιοφυείς τρόποι για να αναθρέψετε παιδιά που δεν είναι εθισμένα στην τεχνολογία

Τα σύγχρονα παιδιά εξοικειώνονται με τους υπολογιστές, τα εξελιγμένα κινητά και τα τάμπλετ σε πολύ νεαρή ηλικία. Αυτή η τάση ανησυχεί τους γονείς, τους παιδίατρους και τους ψυχολόγους που μιλάνε για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης αυτών των συσκευών.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας;

Θα σας μεταφέρουμε 8 βασικές αρχές υγιούς αλληλεπίδρασης με τις ψηφιακές συσκευές, τόσο για τα παιδιά σας όσο και για σας.

8. Προσδιορίστε τον μέγιστο χρόνο που μπορεί να δαπανήσει το παιδί σας σε μια συσκευή.c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 400

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Ο χρόνος που ένα παιδί μπορεί να περάσει βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές εξαρτάται από την ηλικία του. Η έγκυρη Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δίνει τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Από τη γέννηση έως τους 18 μήνες: χωρίς οθόνες, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι συνεδρίες του Skype με μια αγαπημένη γιαγιά και άλλους συγγενείς.

 

  • Από 2 έως 5 χρόνια: ο χρόνος που περνάει σε μια οθόνη ανά ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη 1 ώρα. Αυτή η ώρα περιλαμβάνει τα πάντα: κινητό, τηλεόραση, τάμπλετ και υπολογιστή.

 

  • Για τα παιδιά άνω των 6 ετών, αξίζει να ορίσετε ένα ορισμένο χρονικό όριο για την χρήση των ψηφιακών συσκευών (οι περισσότεροι ειδικοί λένε το μέγιστο 2 ώρες την ημέρα). Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η χρήση αυτών των συσκευών δεν θα στερήσουν χρόνο ύπνου από τα παιδιά, τη σωματική άσκηση ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας.

7. Μην κάνετε απλά απαγορεύσεις – προτείνετε άλλες επιλογές.c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 167

© depositphotos   © depositphotos

Η απόσυρση ενός κινητού / τάμπλετ / φορητού υπολογιστή και η φράση “να κάνεις κάτι άλλο” είναι ένας άμεσος τρόπος σύγκρουσης. Πρέπει να προσφέρουμε εναλλακτικές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες: αθλήματα, πεζοπορία, ζωγραφική, ανάγνωση, ψάρεμα με τον μπαμπά, όλα ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του παιδιού σας.

6. Δώστε το παράδειγμαeccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 150

© depositphotos   © depositphotos

Τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονέων τους. Εάν η μητέρα διαβάζει ένα βιβλίο, οι πιθανότητες ότι το παιδί θα θέλει επίσης ένα βιβλίο είναι πολύ υψηλότερες, από ότι εάν η μητέρα ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της με το τηλέφωνο.

Αναθεωρήστε τη σχέση σας με τις συσκευές αυτές. Πόσο χρόνο ξοδεύετε μαζί τους; Πόσο συχνά ελέγχετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενημερώσεις ή ειδήσεις; Έχετε ελεύθερες μέρες μακριά από το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές;

5.  Να είστε ένας διαμεσολαβητής και οδηγός επικοινωνίας με τον ψηφιακό κόσμο.a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 141

© depositphotos   © depositphotos

Δείξτε στο παιδί σας ότι το Διαδίκτυο και οι ψηφιακές συσκευές δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά και πηγή πληροφοριών και αποθήκη γνώσης. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διερευνήσουν τους ορίζοντες τους και να θέσουν ερωτήσεις. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε και να ανταλλάξετε τις εμπειρίες σας.

4. Δώστε προσοχή στην ποιότητα του περιεχομένου που ενδιαφέρει το παιδί σας.e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 137

© depositphotos   © depositphotos

Έως ότου γίνει 9 ετών, η πρόσβαση του παιδιού στο Διαδίκτυο πρέπει να ελέγχεται από τους γονείς του. Είναι προτιμότερο να δοθεί προτεραιότητα σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ιστότοπους που βοηθούν το παιδί να αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες.

Πρέπει να εξετάσετε τη λειτουργικότητα “γονικού ελέγχου”, η οποία περιορίζει τις ιστοσελίδες που είναι διαθέσιμες στο παιδί σας.

3. Προσδιορίστε περιοχές που θα είναι απαλλαγμένες από το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές.1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 122

© depositphotos   © depositphotos

Επιλέξτε συγκεκριμένους χώρους (υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο) και χρόνο (οικογενειακό δείπνο, χρόνο με τη φύση) που θα πάντα θα συμβαίνουν χωρίς το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές.

Μην βάζετε έναν υπολογιστή στο δωμάτιο του παιδιού σας. Αφήστε το να γνωρίζει ότι κάποιος δεν πρέπει να φέρει ένα τάμπλετ ή ένα κινητό στο υπνοδωμάτιο ή στο τραπέζι.

Οι παιδίατροι συνιστούν επίσης να μην χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές μία ώρα πριν από την ώρα του ύπνου.

2. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τις αρχές της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου και να αποφύγει τυχόν λάθη.8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543 103

© depositphotos

Είναι καλύτερο για το παιδί σας να μην είναι στα κοινωνικά δίκτυα έως ότου γίνει τουλάχιστον 12. Για έναν έφηβο, μπορεί να είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί κοινωνικά δίκτυα, γιατί αυτή είναι μια περίοδος που μαθαίνει να κατανοεί τον εαυτό του και να παρουσιάζεται στους άλλους.

Είναι σημαντικό να είστε κοντά του και να βοηθήσετε τον έφηβο να καταλάβει καλύτερα τις αρχές της διαδικτυακής ζωής. Ωστόσο, μην γίνετε φίλοι με τα παιδιά σας στα κοινωνικά δίκτυα και σίγουρα μην σχολιάζετε τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες τους – θυμηθείτε το δικαίωμα του παιδιού σας στον προσωπικό χώρο.

1. Προειδοποιήστε το παιδί σας για τους κινδύνους.c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 101

© depositphotos

Αφού αφήσετε το παιδί σας να πλοηγηθεί στο Ίντερνετ χωρίς την επίβλεψή σας, πρέπει να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους του Διαδικτύου. Είναι σημαντικό να εξηγηθεί:

  • πώς να ανταποκρίνεται στον εκφοβισμό στο Διαδίκτυο.

 

  • πώς και γιατί να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου.

 

  • τις επικίνδυνες συνέπειες της ανοικτής πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες.

 

  • τη λήψη υλικού και τη λογοκλοπή.

Πείτε στο παιδί σας ότι όλα όσα δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο μπαίνουν στον δημόσιο τομέα και παραμένουν εκεί για πάντα. Όλα όσα βρίσκουμε εκεί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Τέλος, αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι μπορεί πάντα να απευθυνθεί σε σας σε περίπτωση προβλήματος, χωρίς φόβο καταφρόνησης.

Μπόνους45c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26 86

© instagram/mecinna   © instagram/cant.sit.still

Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορεί να είναι επικίνδυνες, αλλά μην προσπαθήσετε να απομονώσετε πλήρως το παιδί σας από αυτές. Εξάλλου, είναι εκπληκτικές πηγές για μάθηση και μπορούν να αυξήσουν τη δημιουργικότητα! Δείτε μερικές συσκευές που σκέφτηκαν παιδιά: μια φορητή κινηματογραφική αίθουσα και μια θήκη Λέγκο με την ταμπέλα “μαμά” σε αυτό.

Τα πιο σημαντικά