Όλοι ξέρουμε ότι όλα τα μαγικά μπορούνε εύκολα να εξηγηθούν με την βοήθεια της επιστήμης. Όπως και να είναι , τα παιδιά θα ενθουσιαστούν απίστευτα. Οι μεγάλοι θα ενθουσιαστούν και αυτοί με τα παιδιά κάνοντας αυτές τις μικρές ανακαλύψεις.
Μαζέψαμε τα παρακάτω απλά πειράματα , που θα κλέψουν την προσοχή σε μικρούς και μεγάλους. Είμαστε σίγουροι πως και να μάθετε γιατί γίνονται δεν θα σας φανούν καθόλου βαρετά.
Αυγό σε μπουκάλι
Τι χρειάζεται: ένα αυγό , μπουκάλι με διάμετρο στομίου μικρότερο από του αυγού,ένα κομμάτι χαρτί και λίγο λάδι.
Πείραμα: Μπορούμε να βάλουμε το αυγό μέσα στο μπουκάλι χωρίς να χαλάσουμε ούτε το αυγό ούτε το μπουκάλι; Θα μπορούσαμε με αυγά ορτυκιών , αλλά εμείς θα το κάνουμε με τα κανονικά αυγά που έχουμε σπίτι μας. Τα αυγά θα πρέπει να είναι βρασμένα και καθαρισμένα. Βάζουμε λίγο λάδι στο στόμιο του μπουκαλιού. Βάζουμε φωτιά στο χαρτί και το πετάμε μέσα στο μπουκάλι και βάζουμε το αυγό πάνω στο στόμιο. Όταν η φωτιά σβήσει, θα δούμε το αυγό να μπαίνει μέσα.
Τι γίνεται: Η φωτιά καίει το οξυγόνο μέσα στο μπουκάλι και ο αέρας γίνεται πιο αραιός. Η διαφορά πίεσης μέσα στο μπουκάλι και έξω αναγκάζει αυγό να μπει μέσα στο μπουκάλι, και λόγο της ελαστικότητας του , το αυγό δεν χαλάει.
Συντριβάνι με κόκα κόλα και μέντος
Τι χρειάζεται: 2 λίτρο μπουκάλι και 5-6 καραμέλες Mentos
Πείραμα: Ώστε να μην γεμίσετε το σπίτι σας με κόλα , καλύτερα είναι να το κάνετε σε ανοιχτό χώρο. Οι καραμέλες θα πρέπει να μπούνε στο μπουκάλι την ίδια στιγμή , διότι η αντίδραση είναι αρκετά γρήγορη. Για αυτό καλό είναι να τα τυλίξτε όλα μαζί σε ένα χαρτάκι , ή ακόμα καλύτερα να τα ενώσετε με μία κλωστή. Προσπαθήστε το μπουκάλι να είναι ίσιο ώστε να μην γίνεται μούσκεμα!
Τι γίνεται: Η σκληρή κάλυψη της καραμέλας αντιδρά με το αναψυκτικό και βοηθά στην δημιουργία διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκτονώνεται βίαια , το οποίο και δημιουργεί αυτό το “συντριβάνι”.
Οδοντόπαστα για ελέφαντες
Τι χρειάζεται: Ένα πλαστικό μπουκάλι, ταψί, ξηρά ζύμη, 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου ,χρωστική ουσία και υγρό σαπούνι η υγρό πιάτων.
Πείραμα: Βάζουμε το μπουκάλι μέσα στο ταψί. Χύνουμε μέσα στο μπουκάλι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, λίγο σαπούνι και αρκετή χρωστική ουσία. Σε ξεχωριστό πιατάκι ανακατέψτε 2 κουταλιές ζεστού νερού και μία κουταλιά του γλυκού μαγιά τροφίμων και βάλτε το μείγμα μέσα στο μπουκάλι. Σχεδόν με την μία το μείγμα θα αρχίσει να φουσκώνει το οποίο θα μοιάζει με οδοντόπαστα.
Τι γίνεται: Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διαλύεται σε νερό και οξυγόνο, η μάγια ενεργεί ως καταλύτης της αντίδρασης. Το σαπούνι θα βοηθήσει στην δημιουργία του αφρού. Η αντίδραση θα εκλύσει θερμότητα και το μπουκάλι και η “οδοντόπαστα” θα είναι αρκετά ζεστά.
Φουσκωτά χρώματα
Τι χρειάζεται: Νερό , αλεύρι , ψιλοκομμένο αλάτι , χρωστικές ουσίες , πινέλα και χαρτί για την ζωγραφική.
Πείραμα: Για να φτιάξουμε ένα χρώμα , θα πρέπει να ανακατέψουμε σε ένα ποτήρι 1 κουταλιά αλεύρι και 1 κουταλιά αλάτι, στην συνέχεια να προσθέσουμε 3 κουταλιές νερού και το χρώμα. Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα δυνατά χρώματα. Προτιμάτε να ζωγραφίσουμε πάνω σε χοντρό χαρτί ή σε χαρτόνι με χοντρό πινέλο. Αφού ζωγραφίσουμε ότι θέλουμε , το ζεσταίνουμε στο μικροκυμάτων για περίπου 4-5 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο τα χρώματα θα φουσκώσουν και θα έχουμε ένα τρισδιάστατο σχέδιο.
Τι γίνεται: Το χρώμα μας στην ουσία είναι απλό αλεύρι απλός χρωματιστό , για αυτό και φουσκώνει στο μικροκυμάτων .
Χρωματιστός πάγος
Τι χρειάζεται: Φόρμες για πάγο , ένας δίσκος , χρώματα ή υγρές χρωστικές ουσίες, σταγονόμετρα ή κουτάλια.
Πείραμα: Από το προηγούμενο βράδυ , φτιάξτε τα παγάκια σε διάφορες μεγάλες και μικρές φόρμες. Στην συνέχεια φτιάξτε σε μερικά ποτήρια τα χρώματα που περιέχουν αρκετό αλάτι. Βάλτε τα παγάκια στον δίσκο , και με την βοήθεια του σταγονόμετρου απλώστε το χρώμα πάνω στον πάγο. Το αλάτι θα λιώνει τον πάγο και θα τον διαπερνά αφήνοντας χρώματα μέσα στον πάγο,δημιουργώντας αυτά τα πανέμορφα παγάκια που θα αφήσει τα παιδιά με το στόμα ανοιχτό.
Τι γίνεται: Όταν το νάτριο του αλατιού έρχεται σε επαφή με τον πάγο , γίνεται μια αντίδραση που εκλύει θερμότητα ,ως αποτέλεσμα κάνει τον πάγο να λιώνει. Για αυτό και ακριβός τον λόγο όταν χιονίζει τους δρόμους τους γεμίζουν με άμμο και αλάτι.
Καταιγίδα
Τι χρειάζεται: Ένα μεγάλο δοχείο, νερό, αφρό ξυρίσματος, σταγονόμετρο ή ένα κουταλάκι και μία υγρή χρωστική ουσία. Αντί για την χρωστική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθούν υδατοχρώματα.
Πείραμα: Γεμίστε το δοχείο με νερό και φτιάξτε τα σύννεφα από τον αφρό. Στην συνέχεια με την βοήθεια του σταγονόμετρου ρίξτε μερικές σταγόνες και μετά από λίγο θα αρχίσει να «βρέχει».
Τι γίνεται: Το χρώμα περνάει μέσα από τον αφρό και πέφτει λόγο της μεγάλης του πυκνότητας στον πάτο του δοχείου. Αυτό το απλό πείραμα
Χρωματιστά σκουληκάκια
Τι χρειάζεται: καλαμποκάλευρο, νερό, ένα λεπτό μεταλλικό πιάτο, ένα subwoofer ή ηχείο, υδατοχρώματα ή χρωστικές ουσίες τροφίμων .
Πείραμα: Ανακατέψτε 2 ποτήρια καλαμποκάλευρο με ένα ποτήρι νερό. Απλώστε το μείγμα πάνω στο μεταλλικό πιάτο και βάλτε μερικές σταγόνες χρώμα και βάλτε το πάνω στο ηχείο. Βάλτε κάποια δυναμική μουσική και κρατήστε το πιάτο με λίγη δύναμη πάνω στο ηχείο και απολαύστε αυτό το υπέροχο θέαμα.
Τι γίνεται: Το νερό με το καλαμποκάλευρο , είναι ένα μη νευτώνειο ρευστό και δεν φέρεται καθόλου όπως ένα απλό ρευστό. Εάν ασκείτε κάποια δύναμη πάνω σε αυτό, πιέζεται ή χτυπιέται τότε αυτό γίνεται όλο και πιο σκληρό. Η μουσική είναι ένα είδος χτυπημάτων διάφορης δύναμης. Το μείγμα αντιδρά σε αυτά τα χτυπήματα , σκληραίνει και κινείται.
Αναμμένο σπίρτο
Τι χρειάζεται: Σπίρτο, φανάρι.
Πείραμα: Ανάψτε ένα σπίρτο και κρατήστε το σε απόσταση 10-15 εκατοστά από τον τοίχο. Ρίξτε το φως με το φαναράκι πάνω στο αναμμένο σπίρτο και θα παρατηρήσετε πως δεν εμφανίζεται η φλόγα στον τοίχος. Φαίνεται λογικό και αναμενόμενο , όμως στην πραγματικότητα σπάνια κανείς το έχει σκεφτεί.
Τι γίνεται: Η φωτιά δεν έχει σκιά , μιας και η ίδια είναι μια πηγή φωτός.