Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος και το ρυθμό των παλμών. Αν η λειτουργία του διαταραχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τα όργανα: το ήπαρ, τα έντερα, τα νεφρά, το αναπαραγωγικό σύστημα, την καρδιά, ακόμη και τον εγκέφαλο.
Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα συμπτωμάτων που δεν πρέπει να παραβλέπετε, αν θέλετε να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας!
Κούραση και ευερεθιστότητα
© depositphotos © depositphotos
Η ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί την αίσθηση κούρασης και απώλειας αντοχής, συνοδευόμενη από συχνά προβλήματα ύπνου και ευερεθιστότητα.
Αλλαγές στον καρδιακό παλμό
© depositphotos
Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα και μπορούν να μεταβάλλουν τον καρδιακό ρυθμό. Τα άτομα με φανερή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να παρατηρήσουν ότι η συχνότητα των καρδιακών παλμών τους έχει γίνει λιγότερη από το συνηθισμένο ή έχει αυξηθεί σημαντικά.
Δραματική απώλεια ή αύξηση βάρους
© depositphotos
Η απότομη αλλαγή βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας του θυρεοειδούς. Μια αύξηση ή μείωση του βάρους που εμφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να συνεπάγεται πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών.
Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια
© depositphotos
Το ξηρό δέρμα με φαγούρα, μπορεί να αποτελεί σημάδι προβλημάτων με το θυρεοειδή αδένα. Ομοίως, θα πρέπει να προσέξετε αν τα νύχια σας γίνονται εύθραυστα, με εμφανείς κατακόρυφες γραμμές που εμφανίζονται κατά μήκος της επιφάνειάς τους.
Προβλήματα ρύθμισης θερμοκρασίας σώματος
© depositphotos © depositphotos
Η ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί να βλάψει την ικανότητα του οργανισμού σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Μπορεί να εμφανίσετε ρίγη ή υπερβολική εφίδρωση και αποστροφή στη θερμότητα.
Πρήξιμο στο λαιμό
© depositphotos
Το οίδημα ή η μεγέθυνση της περιοχής του λαιμού, είναι ένα ορατό σημάδι προβλημάτων με το θυρεοειδή αδένα. Φροντίστε να δώσετε προσοχή σε τέτοια συμπτώματα!
Μυϊκός πόνος και επιληπτικές κρίσεις
© depositphotos © depositphotos
Οι εκδηλώσεις υποθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με πρήξιμο των μυών ή με όγκο που πιέζει τα νεύρα.
Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς στο σπίτι
© depositphotos
Αν και αυτή η μέθοδος ελέγχου του θυρεοειδούς δεν είναι τέλεια, είναι εύκολο να την κάνετε και εντελώς ακίνδυνη για την υγεία σας. Την περίοδο μεταξύ 22:00 και 00:00, πάρτε ένα διάλυμα ιωδίου 5% και δημιουργήστε ένα σχήμα πλέγματος στους καρπούς σας. Το πρωί, ελέγξτε αν το ιώδιο παραμένει εκεί. Αν έχει εξαφανιστεί, αυτό είναι ένα σημάδι έλλειψης ιωδίου.
Τα προαναφερθέντα συμπτώματα από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια σίγουρη διάγνωση, αφού είναι παρόμοια με τα συμπτώματα ορισμένων άλλων ασθενειών. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο από αυτά, σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσετε την κατάσταση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και κάντε έναν πλήρη έλεγχο το συντομότερο δυνατό!