Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
πόλεις7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει...

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί

Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες πόλεις από το μηδέν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν βρίσκουν πάντα τους κατοίκους για να μείνουν. Εκατοντάδες νέες οικιστικές κατοικίες είναι άδειες, κάθονται σε αιώνια προσδοκία των ιδιοκτητών τους. Κάποιος μπορεί να βρει τέτοιες νεογέννητες πόλεις-φαντάσματα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αναρωτηθήκαμε συμβαίνει αυτό και παρακάτω θα δείτε κι εσείς γιατί συμβαίνει αυτό. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

1. Κανγκμπασί, Κίναc4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 121

Η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τον αριθμό των υπό κατασκευή κτιρίων. Νέες πόλεις χτίζονται εκεί κάθε χρόνο, αλλά, παρά την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, πολλά από αυτά παραμένουν κενά.

IMG_4299 place Genghis Khan, Kangbashi

Ένας πιθανός λόγος είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των ακινήτων. Μια άλλη θεωρία λέει ότι είναι η ασφάλεια σε περίπτωση πολέμου. Εάν οι πυκνοκατοικημένες κινεζικές πόλεις επιτεθούν από τον αέρα, η ανοικοδόμησή τους θα κοστίσει μια περιουσία. Είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να εγκατασταθεί ο πληθυσμός που επιβιώνει σε νέες πόλεις.

Museum, Kangbashi, Ordos, Inner Mongolia, China

Η μεγαλύτερη κινεζική πόλη φάντασμα βρίσκεται στην περιοχή Όρντος, όπου ανακαλύφθηκε μια πλούσια ποσότητα σε κοιτάσματα άνθρακα. Στην πόλη Κανγκμπασί, υπάρχουν χιλιάδες σπίτια καθώς και η απαραίτητη υποδομή, όπως ένα αεροδρόμιο, πάρκα, θέατρα, γλυπτά δρόμου και ένα μουσείο.

Opera House, Kangbashi, Ordos, Inner Mongolia, China

Οι κατασκευές ξεκίνησαν το 2001 και υποτίθεται ότι ήταν 1 εκατομμύριο κάτοικοι. Ωστόσο, μόνο το 2% του σχεδιαζόμενου πληθυσμού ζει σήμερα εκεί.

2. Σιρουένια, Ισπανία

Cirueña

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Σιρουένια ήταν ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία. Αλλά μερικά χρόνια αργότερα, μια ολόκληρη πόλη σχεδιασμένη για 10.000 άτομα χτίστηκε στα περίχωρά της σε χρόνο ρεκόρ.

 

Περισσότερα από 100 σπίτια και πολυκατοικίες χτίστηκαν εκεί με εστιατόρια, καταστήματα, πισίνες, ακόμη και ένα γήπεδο γκολφ. Ωστόσο, το 2008 προκάλεσε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία εμπόδιζε τον οικισμό της πόλης.

Nueva casa consistorial en Cirueña

Τώρα η Σιρουένια έχει λίγο περισσότερους από 100 πολίτες, αλλά όλες οι απαραίτητες υποδομές λειτουργούν σωστά.

Cirueña

Παρ ‘όλα αυτά, η πόλη δεν είναι ποτέ αληθινά άδεια γιατί εδώ βρίσκεται η πορεία των προσκυνητών προς την ισπανική πόλη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.

3. Τιάντουτσενγκ, Κίνα

Replica of Apollo Ornamental Lake, 22.03.2017.

Στα ανατολικά της Κίνας, υπάρχει ένα μικρό αντίγραφο του Παρισιού: Το Τιάντουτσενγκ. Η πόλη χτίστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, η Παναγία των Παρισίων και έχει ακόμη και ένα μικρό αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ, ύψους 108 μέτρων.

 

Hangzhou - Tianducheng 11

Η πόλη χτίστηκε το 2007 και σχεδιάστηκε για 100.000 άτομα που επιθυμούν να ανταλλάξουν τον αγροτικό τρόπο ζωής τους με έναν αστικό.

Amphitheatre, 22.03.2017.

Ωστόσο, τώρα το “Ανατολικό Παρίσι” δεν έχει ούτε το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Οι τιμές των ακινήτων αποδείχθηκαν αβάσιμες, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιοχές της Κίνας.

Tianducheng

Το Τιάντουτσενγκ τώρα μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο γαλλικό κινηματογραφικό σετ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεόνυμφοι αγαπούν να βγάζουν τις γαμήλιες φωτογραφίες τους εκεί.

4. Κιλάμπα, Αγκόλα043838ba848791ea8a20f73620b3095a

© By Santa Martha

Η νέα πόλη της Κιλάμπα χτίστηκε από κινεζική εταιρεία επενδύσεων 30 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της Αγκόλα Λουάντα. Ήταν η ενσάρκωση των προεκλογικών υποσχέσεων του Προέδρου Χοσέ Εντουάρντο Ντος Σάντος, ο οποίος εγγυάτο την κατασκευή τεράστιου όγκου κτιρίων το συντομότερο δυνατό.

Kilamba

Η κατασκευή του Κιλάμπα ολοκληρώθηκε το 2012. Υπήρχαν 750 πολυώροφες πολυκατοικίες για να φιλοξενήσουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, περισσότερους από 100 εμπορικούς χώρους και δεκάδες σχολεία.

ANGOLA: boom économique et immigration massive

Το συνολικό κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 1.000 άτομα. Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν είχε σχεδόν μεσαία τάξη. Η πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ζώντας με 2 ευρώ την ημέρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, ακόμη και με τη βοήθεια μιας υποθήκης.

5. Τέιμς, Κίνα

Thames Town

Μια άλλη κινεζική πόλη φαντασμάτων, το Τέιμς, είναι ένα μικρό αντίγραφο του Λονδίνου. Καταλαμβάνει μόνο 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο και προοριζόταν για 10.000 κατοίκους.

Thames Town

Έχει το δικό του ποταμό Τάμεση, βικτοριανά σπίτια, μια γοτθική εκκλησία, κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και αγάλματα του Χάρι Πότερ και του Τζέιμς Μποντ. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της πόλης ήταν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ψευδοευρωπαϊκή πόλη απέτυχε να εγκατασταθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία έδειξε ότι ο πλούσιος κινεζικός πληθυσμός για τον οποίο σχεδιάστηκε η πόλη ήταν σχεδόν εξαφανισμένος. Πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν στο “Κινέζικο Λονδίνο”, οπότε η πόλη παραμένει πόλη-φάντασμα.

Thames Town, Shanghai

Τώρα η πόλη του Τάμεση, μαζί με την Τιάντουτσενγκ, είναι μόνο ένα μεγάλης κλίμακας γαμήλιο τοπίο.

6. Πόλη Μασντάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράταf6e7ed74f7cd6a0f8e434411f95cd522

Greg Searle

Η πόλη Μασντάρ είναι μια οικολογική πόλη που χτίζεται 17 χλμ. από το Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το έργο υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Βασίζεται στην αρχή της ευθύνης, που σημαίνει ένα βιώσιμο περιβάλλον στην πόλη.

Αυτό θα επιτευχθεί με την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και με ένα πλήρες σύστημα ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων.

a39e6b93348d49b34a6ece60a34ce5a7

Alex DROP

Η πόλη προορίζεται για 50.000 κατοίκους, αλλά μόνο 300 άνθρωποι ζουν εκεί τώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοιτητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Masdar.

f28b94a0c6005f4d5cd6ec6e1a507224

Jan Seifert

Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται εκεί και μόνο ένα κατάστημα είναι ανοιχτό. Κάποιος πρέπει να πάει σε άλλες πόλεις για την αγορά των περισσότερων αγαθών.

bba8840c98eeeced135314e10df4373b

naturalflow

Παρά το γεγονός ότι το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η πόλη εξακολουθεί να είναι κενή. Ένας από τους λόγους που εμπόδισαν τη διευθέτηση ήταν η οικονομική κρίση. Επιπλέον, ένας πληθυσμός που έχει συνηθίσει να ζει στην πολυτέλεια μπορεί να μην είναι έτοιμος να ζήσει με βάση την αρχή της ευθύνης που βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης Μασντάρ.

7. Κίτζονγκ-Ντονγκ, Βόρεια Κορέαa453649b268c4bc14e471a6ee5bdf5c4

Marcella

Το βορειοκορεατικό χωριό Κίτζονγκ-Ντονγκ βρίσκεται δίπλα σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και είναι ο μόνος οικισμός που μπορεί να δει κανείς από τη Νότια Κορέα. Το χωριό χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 με στόχο την προώθηση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης που περιμένει όλους τους νότιους που διασχίζουν τα σύνορα.

Παρά την επίσημη εκδοχή ότι υπάρχουν 200 συνήθεις οικογένειες που ζουν στο χωριό, μπορεί κανείς να δει με τη βοήθεια των σύγχρονων οπτικών ότι τα σπίτια είναι άδεια κουτιά χωρίς δωμάτια. Τα φώτα εκεί είναι πάντα ενεργοποιημένα στα ίδια μέρη των κτιρίων και ταυτόχρονα. Μερικές φορές παρατηρούμε στρατιώτες, καθώς και γυναίκες που πλένουν τα παράθυρα – τους ίδιους ανθρώπους πριν από 15 χρόνια.

 

North Korean Propaganda Village - Kijong Dong - Panmunjom

Μέχρι το 2004, στο χωριό λειτουργούσε με μεγάφωνα με προπαγανδιστικά κείμενα που κατευθύνονταν προς τον Νότο. Έχοντας συνειδητοποιήσει την άσκοπη παρουσίαση τέτοιων εκπομπών, η Βόρεια Κορέα άρχισε να εκπέμπει στρατιωτικές πορείες για 20 ώρες την ημέρα. Η Νότια Κορέα ανταποκρίθηκε με θορυβώδη ηχεία παίζοντας τοπική ροκ μουσική. Όταν ο θόρυβος έγινε αφόρητος, τα ραδιόφωνα και στις δύο πλευρές απενεργοποιήθηκαν για πάντα.

Μπόνους: Νέπιντο, Μυανμάρ5a16575a585d3244454459259c553fa0

© mohigan

Το 2005, η κυβέρνηση της Μιανμάρ, πολύ απροσδόκητα για ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα της χώρας από το Γιανγκόν στο Ναϊπυϊντάου. Η νέα πρωτεύουσα χτίστηκε στη μέση της ζούγκλας στο κατοικημένο τμήμα της χώρας και καταλαμβάνει έκταση 7.054 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χρειάστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ και αρκετά χρόνια κατασκευής για να δοθεί στο έδαφος νέα κατάσταση.

9840dc98072c817b56dde83376e6cd7e

Rafal Nalepa

Εκτός από τα κρατικά και οικιστικά κτίρια, στην πόλη χτίστηκαν πολυάριθμα εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, αθλητικό συγκρότημα, ακόμη και ζωολογικός κήπος.

546e1c3be7e829be033c312cb2cd1004

jencurrier

Η ακριβής ώρα της μεταφοράς διορίστηκε στις 6:36 π.μ. από αστρολόγους, η γνώμη των οποίων είναι τεράστιας σημασίας για τον λαό αυτής της χώρας. Ο λόγος για την αλλαγή της πρωτεύουσας εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι ο φόβος των αρχών από ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων και πιθανές απεργίες, καθώς και η γνώμη των αστρολόγων.

76dd0b1519467735a6605f97fb9b5546

© liuels

Αρχικά, τα μέλη της κυβέρνησης ζούσαν εδώ. Σύμφωνα με φήμες, τους είχαν δοθεί εντολή να μεταφερθούν στη νέα πρωτεύουσα μέσα σε 48 ώρες, αλλά λίγοι πραγματοποίησαν τη βούληση των αρχών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ναύπυδοβα ήταν ένα ερημωμένο μέρος με άδεια σπίτια και δρόμους. Ωστόσο, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, αυτή είναι μια ζωντανή πόλη με έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.

Τα πιο σημαντικά