Θέλετε να αρέσετε; Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Τζακ Σάφερ, ειδικό πράκτορα του FBI που δίδασκε στους άλλους πώς να εφαρμόζουν μεθόδους επιρροής και πειθούς, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας, ο οποίος αν ακολουθηθεί, εγγυάται ότι θα κάνετε τους άλλους να σας συμπαθήσουν. Ο κανόνας λέει: «Κάντε ένα άτομο να αρέσει στον εαυτό του».
Πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό; Διαβάστε παρακάτω έξι καλές συμβουλές από τον Τζακ, που ισχυρίζεται ότι πιάνουν κάθε φορά.
#1 Κάντε ένα λάθος
Όταν ο Τζακ ξεκινάει ένα εξάμηνο με μια νέα τάξη μαθητών, θα κάνει πάντα ένα λάθος, λέγοντας μια λέξη δήθεν τυχαία (ενώ στην πραγματικότητα ήταν σκόπιμη) και επιτρέπει στους μαθητές του να τον διορθώσουν. «Προσποιούμαι ότι ντρέπομαι και τους ευχαριστώ για τη διόρθωσή μου», λέει.
Χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο για να επιτύχει τρεις συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, η διόρθωση του λάθους του καθηγητή, δίνει εμπιστοσύνη στους μαθητές του. Δεύτερον, αυτό θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν και με τη σειρά τους να μιλήσουν πιο ελεύθερα μαζί του. Τρίτον, θα τους επιτρέψει να αισθάνονται ότι μπορούν και αυτοί να κάνουν λάθη.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε οποιοδήποτε πρόσωπο να σας συμπαθήσει. Το να δείχνεις στους ανθρώπους ότι δεν είσαι αλάνθαστος, αποκαλύπτει πάντα ότι είσαι άνθρωπος και αυτό δημιουργεί την αρχή ενός δεσμού.
#2 Μιλήστε στους ανθρώπους για τον εαυτό τους
Συχνά, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στον εαυτό τους και δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον γι’ αυτούς που συναντούν. Για να κάνουμε τους ανθρώπους να μας συμπαθήσουν, πρέπει να τους δείξουμε ενδιαφέρουν.
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Ντέιλ Κάρνετζι, είπε κάποτε: «Μπορείτε να κάνετε περισσότερους φίλους μέσα σε δύο μήνες, δείχνοντας ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους, απ’ ό,τι μπορείτε μέσα σε δύο χρόνια, προσπαθώντας να προσελκύσετε εσείς το ενδιαφέρον των άλλων». Και είχε δίκιο.
Επίσης, ο Ρόμπερτ Κ. Χολτζ, ένας ακαδημαϊκός, δήλωσε τα εξής: «Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τον εαυτό τους, δεν έχει σημασία αν συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο ή γίνεται μέσω ενός κοινωνικού δικτύου, και στις δυο περιπτώσεις, ενεργοποιούνται τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, όπως συμβαίνει με το φαγητό και τα χρήματα».
Αυτά τα δύο αποσπάσματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε με τους ανθρώπους για το τι συμβαίνει στη ζωή τους, προκειμένου να κερδίσουμε τη φιλία τους. Δείξτε ενδιαφέρον για τις οικογένειές τους, τη ζωή τους, τα παιδιά και τις απόψεις τους γι’ αυτά ή για κάποιο άλλο ζήτημα. Θα σας ευγνωμονούν υποσυνείδητα.
#3 Κάντε μια φιλοφρόνηση εκ μέρους κάποιου τρίτου
Μερικές φορές, τα συγχαρητήρια που λέμε άμεσα σε ένα άτομο, ακούγονται πολύ ενοχλητικά. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να τα ακούν. Είναι καλύτερα να κάνετε μια φιλοφρόνηση που αναφέρεται από κάποιο τρίτο άτομο. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια καλύτερη σχέση με τον συνάδελφό σας στο τμήμα λογαριασμών, για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Ο υπεύθυνος του προσωπικού μας, μου είπε ότι είσαι το πιο ευσυνείδητο άτομο στην εταιρεία».
Η χρήση αυτής της μεθόδου δεν πρέπει πάντα να είναι σε εργασιακό πλαίσιο, φυσικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, τόσο σε προσωπικές, όσο και σε επαγγελματικές σχέσεις.
#4 Μην ξεχνάτε να δείχνετε συμπάθεια
Όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι απόψεις και οι σκέψεις μας ακούγονται προσεκτικά και τι αισθάνονται οι άνθρωποι γι’ αυτές. Φυσικά, δεν είναι τόσο εύκολο να λέμε έτσι απλά, μηχανικά, «πόσο φοβερό!», όταν κάποιος περιγράφει τις κακοτυχίες του. Όμως, μπορείτε να βρείτε έναν πιο φυσικό τρόπο να εκφράσετε συμπάθεια ανάλογα με την κατάσταση, καθώς και να δείξετε ότι είστε ευτυχείς γι’ αυτόν που είχε μια επιτυχία.
Αν κάποιος λέει ότι είχε μια κακή μέρα, μπορεί να απαντήσετε: «Και ποιος δεν είχε;»
Αν κάποιος σας πει ότι τελείωσε μια δύσκολη εργασία, μπορείτε να πείτε: «Καλά! Αυτό είναι υπέροχο! Χαίρομαι που τα πράγματα πάνε καλά για σένα.»
Πρέπει να πείσετε το άτομο με το οποίο μιλάτε, ότι μοιράζεστε τα συναισθήματά του και καταλαβαίνετε τι περνά. Εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε κάποιον, μην επαναλάβετε μόνο ό,τι λέει. Οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν την επανάληψη σαν ένδειξη ότι δεν σας ενδιαφέρει πραγματικά.
#5 Ζητήστε μια χάρη
Ο Μπεν Φράνκλιν παρατήρησε ότι όταν ζητούσε από έναν συνάδελφο μια χάρη, εκείνος τον συμπαθούσε περισσότερο, από όταν δεν του ζητούσε κάποια. Αυτό το φαινόμενο έγινε γνωστό ως το “Φαινόμενο του Μπεν Φράνκλιν”. Με την πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται ανάποδο. Εάν ζητάτε χάρη από ένα άτομο, θα πιστεύατε ότι θα θέλατε το άτομο περισσότερο, επειδή σας έκανε μια χάρη. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Όταν κάποιος κάνει μια χάρη σε κάποιον άλλον, αισθάνεται καλά για τον εαυτό του.
Ο Χρυσός Κανόνας δηλώνει ότι αν κάνετε ένα άτομο να αισθάνεται καλά για τον εαυτό του, θα σας συμπαθήσει. Το να ζητήσετε από κάποιον να σας κάνει μια χάρη, δεν είναι καλό μόνο για σας. Είναι καλό κυρίως για το πρόσωπο που σας κάνει την χάρη. Μην κάνετε όμως υπερβολική χρήση αυτής της τεχνικής, γιατί ο Μπεν αναφέρει επίσης: «Οι επισκέπτες, όπως τα ψάρια, αρχίζουν να μυρίζουν μετά από τρεις μέρες» (όπως και οι άνθρωποι που ζητούν πάρα πολλές χάρες).
Το να κάνετε τους ανθρώπους να σας συμπαθήσουν, είναι εύκολο αν ακολουθήσετε τον Χρυσό Κανόνα, αλλά το να τον ακολουθήσετε είναι το δύσκολο μέρος, γιατί πρέπει να βάλετε το ενδιαφέρον των άλλων πάνω από το δικό σας.
#6 Επιτρέψτε στους ανθρώπους να κολακεύουν τον εαυτό τους
Η γραμμή ανάμεσα σε μια φιλοφρόνηση και την κολακεία είναι πολύ λεπτή, οπότε είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να κολακεύουν τον εαυτό τους. Αυτή η τεχνική παρακάμπτει το πρόβλημα του να φαίνεστε ανειλικρινείς όταν δίνετε συγχαρητήρια σε κάποιον. Όταν οι άνθρωποι συγχαρούν τον εαυτό τους, η ειλικρίνεια δεν αποτελεί ζήτημα και επομένως οι άνθρωποι σπάνια χάνουν την ευκαιρία να μην το κάνουν.
Αν κάποιος σας λέει: «Έπρεπε να εργάζομαι μέρα και νύχτα για να κλείσω αυτή τη συμφωνία», μπορείτε να απαντήσετε με: «Πρέπει να είσαι πραγματικά αφοσιωμένος στο έργο σου για να το κάνεις αυτό». Είναι εγγυημένο ότι θα πάρετε μια απάντηση που μοιάζει με αυτήν: «Λοιπόν ναι, είμαι σοβαρά αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω. Βάζω πάντα τα δυνατά μου».
Αυτά τα πράγματα απαιτούν πολλή πρακτική. Αλλά σίγουρα θα έχουν αποτέλεσμα μόλις τα εξασκηθείτε!
Λάβετε υπόψη ότι καμία από αυτές τις συμβουλές δεν είναι για παραπλανητική δράση. Αντίθετα, μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, προς όφελος του εαυτού σας και του υπόλοιπου κόσμου.