Πέρα από τις στατίνες, τα γνωστά φάρμακα που συνταγογραφούνται κατά κόρον, υπάρχουν βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα, και εκτός από εναλλακτική λύση, αποτελούν απόλυτα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης τους προβλήματος, και κυρίως, χωρίς παρενέργειες.
Alfalfa (είδος τριφυλλιού)
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι του, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, και αποτρέπουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Οι επιβλαβείς τύποι χοληστερόλης φεύγουν από το σώμα, ενώ οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL), η ‘καλή’ χοληστερόλη, μένουν ανέπαφες. Παρ όλα αυτά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των σπόρων ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Κοκκινοπίπερο (Capsicum)
Χρησιμοποιείται στις καυτερές σάλτσες, και στο τσίλι. Το εκχύλισμα του προκαλεί αυξημένη ροή του αίματος. Έτσι παύει η αργή ροή που συσσωρεύει τοξίνες, και το αίμα φτάνει σε όλα τα σημεία του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το κοκκινοπίπερο μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.
Σκόρδο
Οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο, διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε σωστή ισορροπία. Έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες και μειώνει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών.
Psyllium (ψυλλόχορτο)
Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την χοληστερόλη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 10 γραμμάρια ημερήσια κατανάλωση psyllium μπορούν να ρίξουν την ‘κακή’ χοληστερόλη κατά 9%. Ο συνδυασμός του με πίτουρο βρώμης είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός.
Red yeast Rice (ρύζι κόκκινης μαγιάς)
Στην Κίνα θεωρείται εδώ και αιώνες φάρμακο. Στις φαρμακευτικές του ιδιότητες περιλαμβάνονται η μείωση της χοληστερόλης, η αύξηση της ροής του αίματος, και η διευκόλυνση της πέψης. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει επίσης και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Άλλα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της χοληστερόλης είναι το τζίνσενγκ, ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν, η αλόη, το σαφράν. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση των βοτάνων θα πρέπει να γίνεται με επιτήρηση διατροφολόγου καθώς η υπερβολικές δόσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.