Δεν είναι όλοι οι ενήλικες ικανοί να περιμένουν υπομονετικά, πόσο μάλλον τα παιδιά. Βέβαια, ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να αναπτύξετε τον αυτο-έλεγχό σας και να μην πεθάνετε από βαρεμάρα.
Δείτε παρακάτω 5 απλές, αλλά πολύ αποτελεσματικές μεθόδους, που θα σας βοηθήσουν να μάθετε στο παιδί σας τον αυτοέλεγχο.
5. Οπτικοποιήστε τον χρόνο
Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αφηρημένη σκέψη περίπου στην ηλικία των 9. Πριν από αυτό, το μυαλό τους λειτουργεί με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο και γι’ αυτό δυσκολεύονται να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στα 15 και τα 45 λεπτά. Για να το παρακάμψετε αυτό, προσπαθήστε να οπτικοποιήσετε τον χρόνο, όποτε έχετε την δυνατότητα.
Λάθος: “Θα φύγουμε σε μια ώρα.”, “Έχεις 10 λεπτά να μαζέψεις τα παιχνίδια σου.”
Σωστό: “Ο μπαμπάς θα επιστρέψει, όταν κρυφτεί ο ήλιος πίσω από την οροφή.”
Η αναμονή δεν θα είναι τόσο βασανιστική για ένα παιδί αν μπορεί να κάνει μια σύγκριση, όπως: “Αυτό θα είναι τόσο γρήγορο, όσο το να πλένω τα δόντια μου.”
4. Μάθετε στο παιδί σας παιχνίδια που μπορεί να παίξει και μόνο του.
© pixabay © pexels
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το να μπορεί ένα παιδί να παίζει μόνο του είναι σημαντικό. Ένας από αυτούς τους λόγους, είναι ότι μπορεί να διασκεδάζει τον εαυτό του οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια και αυτά τα παιχνίδια δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία ή ειδικά αντικείμενα.
Λάθος παιχνίδια: Παιχνίδια σε κινητά ή τάμπλετ, αφού μειώνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Σωστά παιχνίδια: Γρίφοι, παζλ, παιχνίδια θησαυρού και αυτοσχέδια παραμύθια.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να παίζει μόνο του και τα αποτελέσματα θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας.
3. Ένα παιχνίδι που σώζει ζωές για δημόσια μέρη.
© depositphotos
Τα παιδιά βρίσκουν πάντα βαρετό το να περιμένουν το λεωφορείο ή τη μαμά να γυρίσει από τη δουλειά. Για αυτές τις περιστάσεις υπάρχει ένας εξαιρετικός τρόπος για να τους αποσπάσετε την προσοχή.
Το παιχνίδι: Δυο συμμετέχοντες κάνουν μια ευχή και συμφωνούν για ένα χαρακτηριστικό (σχήμα, χρώμα, πρώτο γράμμα ή όνομα), που θα ψάξουν στο περιβάλλον γύρω τους. Ο πρώτος που θα βρει 20 αντικείμενα με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζει και έχει το δικαίωμα να ζητήσει την εκπλήρωση της ευχής του.
Ποιο είναι το κόλπο: Πρώτον, αυτό είναι ένα πολύ εθιστικό παιχνίδι, που σας επιτρέπει να προσαρμόζετε τους κανόνες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Δεύτερον, οι γονείς δεν χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά, αφού τα παιδιά συνήθως μετράνε για δύο.
2. Ένας απλός τρόπος για να μην διακόπτουν τους ενήλικες.
© thehouseofhendrix
Η Άλισον Χέντριξ είναι μπλόγκερ και μητέρα 2 παιδιών, των οποίων ο “κανόνας διακοπής” συνεπήρε το διαδίκτυο με την απλότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Ο κανόνας: Όταν ένα παιδί θέλει να πει κάτι στον γονιό του ενώ εκείνος μιλάει με κάποιον άλλον, το παιδί πρέπει να ακουμπήσει το χέρι ή τον ώμο του γονιού του. Αν ο γονιός ακουμπήσει το χέρι του παιδιού ως απάντηση, σημαίνει ότι το παιδί “ακούστηκε” και ο γονιός θα του απαντήσει μόλις μπορέσει.
Γιατί είναι αποτελεσματικό: Διατηρώντας επαφή, οι ενήλικες δείχνουν στο παιδί ότι το αντιμετωπίζουν με σεβασμό και δεν το αγνοούν.
1. Περιμένοντας μεγάλα γεγονότα (Χριστούγεννα, γενέθλια).
© pixabay © pixabay
Ακόμα και αν τα παιδιά μάθουν να μην διακόπτουν τους ενήλικες ή να παίζουν μόνα τους, τους είναι πολύ δύσκολο να περιμένουν για σημαντικά γεγονότα, όπως γιορτές ή γενέθλια.
Πώς να βοηθήσετε: Ένα ημερολόγιο μπορεί να κάνει την αναμονή πιο εύκολη. Για παράδειγμα, μπορείτε να τονίσετε την κάθε μέρα πριν από τη σημαντική ημερομηνία με μια καρτ ποστάλ με ευχές ή μικρά δωράκια, που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά όλων των ηλικιών.