Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
μέρη5 απαγορευμένα μέρη στον κόσμο που καλύτερα να μην δοκιμάσετε να πάτε.

5 απαγορευμένα μέρη στον κόσμο που καλύτερα να μην δοκιμάσετε να πάτε.

Από ότι φαίνεται μπορούμε  να πάμε σε όποιο μέρος τους πλανήτη θέλουμε, αρκεί να έχουμε όρεξη και χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μέρη στον κόσμο, που απαγορεύεται η πρόσβαση σε οποιονδήποτε τουρίστα.

Δείτε παρακάτω τα 5 πιο γνωστά και μυστηριώδη μέρη του πλανήτη, που απαγορεύεται να πάμε.

Νήσος Surtsey

Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: επιστημονικά πειράματα.

1

Το 1963, στα ύδατα της Ισλανδίας εξερράγη ένα ηφαίστειο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σχηματίστηκε ένα νέο νησί 2,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αμέσως, τράβηξε την προσοχή επιστημόνων από διάφορες χώρες, καθώς είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχηματισμού ενός καινούργιου νησιού και της αρχής νέας ζωής. Από τότε το νησί χρησιμοποιείται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς και απαγορεύεται η πρόσβαση σε οποιονδήποτε επισκέπτη.

Ilha da Queimada Grande

Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: είναι γεμάτο με δηλητηριώδη φίδια.

2

Το Ilha da Queimada Grande βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βραζιλίας και μοιάζει με πραγματικό παράδεισο. Ωστόσο, αυτός ο παράδεισος είναι γεμάτος με 4.000 δηλητηρίωδη φίδια. Το πιο δηλητηριώδες από τα φίδια που υπάρχουν στο νησί είναι το Bothrops insularis, του οποίου το δηλητήριο είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από ότι άλλες οχιές. Το δάγκωμά του προκαλεί σχεδόν ακαριαίο θάνατο. Γι’ αυτό ακριβώς οι Αρχές της Βραζιλίας απαγορεύουν ρητά την πρόσβαση στο νησί, το οποίο ονομάζεται και “Νησί των φιδιών.”

Νήσος Βόρειο Σέντινελ

Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: επιθετικότητα από τους αυτόχθονες.

3

Ένα από τα νησιά Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης είναι το σπίτι της επικίνδυνης φυλής Sentinelese, η οποία αποφεύγει την οποιαδήποτε επαφή με τον πολιτισμό και αντιστέκονται έντονα στην οποιαδήποτε εισβολή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φυλή έχει περάσει 60.000 χρόνια απομονωμένη από τον υπόλοιπο πολιτισμό.

Αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται σθεναρά το έδαφός τους: για παράδειγμα το 2004 χτύπησαν με βέλη ένα Ινδικό κυβερνητικό ελικόπτερο, το οποίο πετούσε πάνω από το νησί μετά από ένα τσουνάμι, για να δουν αν οι ντόπιοι χρειάζονταν βοήθεια. Τα τελευταία θύματά τους ήταν μερικοί χαμένοι ψαράδες: μετά την δολοφονία τους οι Ινδικές Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν μακριά από το νησί.

Ise το Grand Shrine, Ιαπωνία

Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: μόνο για την ελίτ.

4

Στην Ιαπωνία, το πιο σημαντικό ιερό σε όλη την χώρα είναι το συγκρότημα ναών Ise Jingu. Ο κυρίως ναός περιβάλλεται από έναν ψηλό ξύλινο φράχτη. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε υψηλόβαθμους ιερείς και στα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Μέχρι το 1945 η πρόσβαση στον ναό ήταν ακόμα πιο δύσκολη: το ιερό χωριζόταν από τον έξω κόσμο από τον ποταμό Miyagawa, ο οποίος συμβόλιζε τα όρια μεταξύ της συνηθισμένης και της ιερής γης. Οι μοναχοί απαγορευόταν αυστηρά να περάσουν το ποτάμι, καθώς πίστευαν, ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραβίαζαν την ιερότητα του ναού  και θα προκαλούσαν προβλήματα σε ολόκληρη την Ιαπωνία.

Νήσος Gruinard

Αιτία ταξιδιωτικής απαγόρευσης: δοκιμές βιολογικών όπλων.

5

Το 1942, η Βρετανική κυβέρνηση αγόρασε το σκωτσέζικο νησί Gruinard για τη δοκιμή βιολογικών όπλων, κυρίως άνθρακα. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, διαπιστώθηκε ότι ο άνθρακας είχε μολύνει το έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας το θάνατο του πληθυσμού στο 95% των περιπτώσεων.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το νησί ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη του πλανήτη. Το 1986, οι επιστήμονες άρχισαν επιτέλους να “καθαρίζουν” το νησί και ανακηρύχθηκε ασφαλές το 1990. Παρόλα αυτά κανείς δεν έχει εγκατασταθεί εκεί. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι το έδαφος έχει ακόμα υπολείμματα άνθρακα και δεν θα είναι κατοικήσιμο για εκατοντάδες χρόνια ακόμα.

Τα πιο σημαντικά