Τέλειοι άνθρωποι δεν υπάρχουν και αυτό δίνει και για αυτό ακριβώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα καταδικάζουν την κάθε μας κίνηση. Δυστυχώς, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τελείως την κριτική, αλλά μπορούμε να μάθουμε να εξάγουμε πολύτιμα μαθήματα από αυτήν.
Δείτε παρακάτω 3 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κριτική με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.
Πείτε “Ναι!”
Όταν κάποιος μας προκαλεί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του άλλου ανθρώπου να έχει την δική του άποψη. Αν ένας άνθρωπος έχει το κουράγιο να πει κάτι που δεν του αρέσει, σημαίνει ότι θέλει να κάνει διάλογο μαζί σας και σας θεωρεί σημαντικό για συζητήσει μαζί σας. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ πιο ειλικρινής από κάποιον που παραμένει σιωπηλός.
© imgur
Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του άλλου και βρείτε τρόπους για να συμφωνήσετε με την άποψή του. Όταν ένας άνθρωπος ασκεί κριτική, περιμένει να τον αντικρούσετε. Αν όμως αντί για αυτό πείτε “Ευχαριστώ”, τότε θα βρεθούν σε κατάσταση “θετικής σύγχυσης.”
“Αλλά…”
Η κριτική δεν συμπίπτει πάντα με το πως αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εκφράσετε την δική σας θέση. Αλλά αυτό πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές πληροφορίες, όχι σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας. Με αυτόν τον τρόπο ο συνομιλητής σας θα καταλάβει, ότι προσπαθείτε να βγάλετε νόημα από ότι συμβαίνει. Το θέμα είναι, ότι οι άνθρωποι μπορούν να δεχτούν πολλά αν τους τα εξηγήσουμε με σεβασμό.
© imgur
Όταν χρησιμοποιούμε την λέξη “αλλά” μας βοηθάει να αποφύγουμε καταστάσεις που τελειώνουν με την έκφραση “τέλος πάντων.” Ακόμα και αν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του άλλου να ασκεί κριτική, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε την άποψή του.
“Ας…”
Όταν έχουμε ακούσει την κριτική και έχουμε εκφράσει την καλά τεκμηριωμένη θέση μας, είναι σημαντικό να πάρουμε μια κοινή απόφαση για το τι θα κάνουμε στην συνέχεια. Για να δώσετε στον συνομιλητή σας να καταλάβει, ότι δεν προσπαθείτε απλά να πείτε δογματικά τις ιδέες σας, θα πρέπει να προτείνετε μερικές εποικοδομητικές ιδέες.
© imgur
Αν απαντήσετε στην κριτική με αυτή την πρόταση, τότε η αρνητική ανατροφοδότηση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε σε ποιους τομείς κάνουμε λάθος και κυρίως να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.
Το δικαίωμα να κάνουμε λάθος
Προφανώς, το να ακούμε κάποιον να μας ασκεί κριτική δεν είναι εύκολο και είναι ακόμα δυσκολότερο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ακόμα και την πιο ασήμαντη κριτική ως λόγο για να διαλύσουν μια σχέση. Αλλά όσο πιο ώριμος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο θα επιτρέπει στους άλλους να έχουν διαφορετικές απόψεις από τον ίδιο. Συνειδητοποιεί, ότι και ο ίδιος μπορεί να κάνει λάθη. Αναγνωρίζοντας, ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λάθη δεν σπαταλάμε τόση πολλή ενέργεια προσπαθώντας να κρυφτούμε από τον εαυτό και και τους άλλου.
[Marina Melia’s “Success is Personal”]