1. Υπάρχουν γύρω στους 80 με 100 δισεκατομμύρια νευρώνες τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και μοιάζουν κάπως έτσι:
2. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, έχει 200 εκατομμύρια νευρώνες περισσότερους από το δεξί. Περίπου.
3. Παρόλο το μικρό μέγεθος αυτών των νευρώνων, οι επιστήμονες έχουν τον τρόπο να τους αναλύσουν με τη βοήθεια ηλεκτρικών σημάτων.
4. Τα δύο φύλα, έχουν κάποιες διαφορές στον εγκέφαλό τους οι οποίες είναι εμφανείς. Για παράδειγμα, η «γκρι ζώνη» των γυναικών, είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.
5. Η συγκεκριμένη ζώνη του εγκεφάλου, είναι υπεύθυνη για ικανότητες που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα και την ομιλία.
6. Παρόλο που η «γκρι ζώνη» αποτελεί το 40% του εγκεφάλου μας, γίνεται γκρι μονάχα μετά τον θάνατό μας.
7. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το χρώμα του εγκεφάλου ενός ζωντανού ανθρώπου τείνει προς το ροζ ενώ αγγίζοντάς το, νομίζεις πως έρχεσαι σε επαφή με …τοφού!
8. Οι άντρες, μπορεί να έχουν μικρότερη γκρι ζώνη, έχουν όμως μεγαλύτερη τη λευκή καθώς και περισσότερα εγκεφαλικά υγρά.
9. Η λευκή ζώνη, αποτελεί περίπου το 60% του εγκεφάλου μας και παίρνει το χρώμα της από τη μυελίνη που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση των διάφορων μηνυμάτων κι ερεθισμάτων.
10. Μπορεί το λίπος να βλάπτει την καρδιά κι άλλα ζωτικά όργανα, κάνει πολύ καλό στον εγκέφαλό μας όμως.
11. Μπορεί ο εγκέφαλος να αποτελεί μονάχα το 2% – 3% της μάζας τους ανθρώπινου σώματος, καταναλώνει όμως το 20% του συνολικού οξυγόνου που προσλαμβάνουμε και το 15% – 20% της γλυκόζης (ενέργεια).
12. Ο εγκέφαλος του Άινσταϊν, περιείχε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό αστροκυττάρων σύμφωνα με ανάλυση που έγινε από τους επιστήμονες 40 χρόνια μετά τον θάνατό του.13. Το μέγεθος του εγκεφάλου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εγκέφαλος του Άινσταϊν ο οποίος ήταν αρκετά μικρότερος από το μέσο όρο.
14. Ένα μέρος των επιστημόνων, θεωρεί πως με το πέρασμα των χρόνων, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται και γινόμαστε εξυπνότεροι. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν κι εκείνη που πιστεύουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια, ακολουθούμε την ακριβώς αντίθετη πορεία.
15. Αν τοποθετούσαμε όλα τα νεύρα του εγκεφάλου μας σε σειρά, θα καλύπταμε μια απόσταση 160 χιλιομέτρων.
16. Ο πόνος που νιώθουμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μερικά «ηλεκτρικά μηνύματα» που μεταφέρονται στον εγκέφαλό μας.
17. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη και με τον μισό εγκέφαλό του.
18. Μην πιστεύετε σε ανοησίες του τύπου «Χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας».
19. Η δημιουργία των ρυτίδων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Αν θέλεις να τις αποφύγεις τότε προσπάθησε να ηρεμείς όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνότερα.
20. Κάθε φορά που νιώθεις κουρασμένος, προσπάθησε να χασμουριέσαι. Το χασμουρητό χαλαρώνει κι αναζωογονεί τον εγκέφαλο σε πολύ μεγάλο βαθμό.
21. Οι σκέψεις μας μεταδίδονται με ταχύτητες που κυμαίνονται από το 1 χλμ/ώρα μέχρι και 435 χλμ/ώρα. Για αυτό, σκέψου γρήγορα. Μπορείς!
22. Ακόμη κι ο πιο κουρασμένος εγκέφαλος του κόσμου, ξεπερνά τις 70.000 σκέψεις την ημέρα. Ουάου!
23. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να «σκανάρει» και να επεξεργαστεί ιδιαίτερα πολύπλοκες εικόνες σε λιγότερο από 13 miliseconds. Σκεφτείτε λίγο για τι χρονικό διάστημα μιλάμε…
24. Θα απογοητευτείς όταν μάθεις πως ο εγκέφαλος των περισσότερων ανθρώπων δεν είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Για αυτό, stop στο multitasking…
του Νότη Κουτσούκου από το neopolis.gr