Κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά είναι κάτι σαν παράδοση να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, τα ζυγίσουμε τα καλά και τα άσχημα και να κάνουμε καινούργια όνειρα για το επόμενες έτος. Όμως, ο σημαντικότερος στόχος που πρέπει να πραγματοποιήσουμε, αλλά συχνά αγνοούμε, επειδή τον θεωρούμε δεδομένο, είναι η βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.
Δείτε παρακάτω 23 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας, για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και να περάσετε την πιο χαρούμενη χρονιά.
#1 Στρώστε το κρεβάτι σας κάθε μέρα.
Είναι ο πιο απλός και βασικός τρόπος για να ξεκινήσετε όμορφα και τακτοποιημένα την μέρα σας.
#2 Δεν χρειάζεται να ευχαριστείτε συνέχεια τους άλλους.
Το να είστε ένας καλός και φιλόξενος άνθρωπος είναι καλό. Το να ανησυχείτε συνέχεια για την γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς και να μην κάνετε τίποτα για να είστε ευτυχισμένοι δεν είναι. Δεν χρειάζεται να ικανοποιείται τους πάντες. Αποδεχτείτε το και συνεχίστε την ζωή σας.
#3 Ξεκινήστε ένα χόμπι που θα σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα.
Όχι ένα χόμπι που θα φαίνεται ωραίο στο βιογραφικό σας, αλλά κάτι που θα σας ολοκληρώνει ως άνθρωπο και θα σας χαλαρώνει.
#4 Κάντε οικονομία για τις μικρές απολαύσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα κάθε μήνα.
Κεριά, τσάι, ρούχα, μασάζ, ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Αφιερώστε ένα μέρος του εισοδήματός σας σε μικρές απολαύσεις, που σας υπενθυμίζουν, ότι ο εαυτός σας είναι η προτεραιότητα σας και πρέπει να τον φροντίζετε.
#5 Υποσχεθείτε στον εαυτό σας, ότι δεν θα τον κατηγορείτε για τα πάντα.
Όλοι κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας κατά καιρούς, αλλά ακόμα και τότε πρέπει να καταλαβαίνουμε ποιες είναι αληθείς και ποιες παρατραβηγμένες. Και όταν τις αναγνωρίσουμε να τις αντικαταστήσουμε με θετικές σκέψεις.
#6 Βάλτε μια μικρή ανάμνηση σε ένα δοχείο κάθε μέρα.
Όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να κάνετε ένα τέλειο απολογισμό του 2016, αλλά επίσης θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε περισσότερο τον εαυτό σας και τις εμπειρίες σας.
#7 Απομακρυνθείτε από τελειωμένες σχέσεις που σας ρουφούν ενέργεια.
Σας αξίζει να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς. Οπότε, αν μια σχέση είναι τοξική και θα εξουθενώνει δεν υπάρχει λόγος να την συνεχίσετε.
#8 Βγάλτε τα “πρέπει” από το λεξιλόγιό σας.
H πρωτοχρονιά είναι το κομμάτι του χρόνου που κοιτάζουμε ποιους από τους στόχους μας έχουμε επιτύχει και τι μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε τους υπόλοιπους. Βέβαια, συνήθως καταλήγουμε να λέμε “έπρεπε να είμαι πιο υγιής, έπρεπε να είμαι πιο καλός, κλπ”.
“Είναι σαν κουνάτε ένα επικριτικό δάχτυλο στον εαυτό σας”, υποστηρίζει η κλινική ψυχολόγος Elizabeth Lombardo. “Μας προκαλεί να υιοθετούμε συμπεριφορές που είναι ενάντια στα θέλω μας. Αντικαταστήστε το “πρέπει” με το “θα ήθελα”. Για παράδειγμα: Θα ήθελα να είμαι πιο υγιής.
#9 Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας σαν να είναι ο καλύτερος σας φίλος.
Κάθε φορά που έχετε την τάση να τιμωρήσετε ή να προσβάλλετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε αν το θα το κάνατε αυτό στον καλύτερό σας φίλο.
#10 Βρείτε έναν ψυχολόγο που πραγματικά να σας ταιριάζει.
Όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε από την ψυχανάλυση, οπότε είτε ψάχνετε για ψυχολόγο είτε επισκέπτεστε ήδη έναν, φροντίστε να είναι κάποιος με τον οποίο έχετε χημεία.
#11 Πείτε περισσότερα “όχι”, χωρίς να δώσετε παραπάνω εξηγήσεις.
Ένα από τα πράγματα που συμβαίνει αναπόφευκτα, όταν λέμε ναι σε κάτι που δεν θέλουμε, είναι ότι αυτό γυρίζει ενάντια στην δική μας ηρεμία και ευτυχία. Σταματήστε τώρα αυτή την συνήθεια. Να είστε ευγενικοί και καλοί, αλλά πείτε με σιγουριά “όχι” σε ό,τι δεν σας αρέσει.
#12 Κάντε λιγότερα παράπονα.
Τα παράπονα όχι μόνο διώχνουν τους άλλους από κοντά μας, αλλά μας δημιουργούν και αρνητικές σκέψεις. Και οι αρνητικές σκέψεις με την σειρά τους, είτε είναι μικρές είτε είναι μεγάλες, μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Μην κρατάτε πράγματα μέσα σας, αλλά προσπαθήστε να τα εκφράσετε μια φορά και να τελειώνετε με αυτά.
#13 Αντιμετωπίστε τον συναισθηματικό πόνο όπως και τον σωματικό.
Αν χρειάζεστε μια μέρα ρεπό, πάρτε την. Αν σας είναι όλο και πιο δύσκολο να σηκώνεστε από το κρεβάτι, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Μην αγνοείτε τίποτα, επειδή δεν είναι ένα εμφανές τραύμα στο σώμα σας.
#14 Κοιμηθείτε αρκετές ώρες.
Τι σχέση έχει ο ύπνος με την ψυχική υγεία; Μα φυσικά την πιο στενή. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μεγεθύνει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η στεναχώρια. Οπότε, φροντίστε σχολαστικά το σώμα σας. Το μυαλό σας θα σας ευχαριστεί.
#15 Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο.
“Η εκφραστική γραφή μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς βοηθάει στο να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας”, αναφέρει η ψυχολόγος Deborah Serani.
#16 Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.
Από τώρα και στο εξής, όποτε συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, θυμηθείτε 3 επιτεύγματά σας ή βάζετε από 1 ευρώ σε ένα δοχείο. Θα κόψετε την συνήθεια στο άψε σβήσε.
#17 Περάστε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας.
Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην βδομάδα μόνο για τον εαυτό σας. Να πάτε να δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή να πάτε για φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Μάθετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, να απολαμβάνετε την παρέα σας.
#18 Ξεκινήστε την μέρα σας, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ένα θετικό πράγμα για την ζωή σας.
Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρατάτε τις αρνητικές σκέψεις στο μυαλό μας περισσότερο από τις θετικές. Οπότε, το να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας κάθε πρωί, όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο θετικές σκέψεις.
#19 Μειώστε τον χρόνο που αφιερώνετε στα κοινωνικά δίκτυα.
Οι άνθρωποι ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα τις πιο χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές τους, γεγονός που κάνει τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Μειώστε τον χρόνο που σπαταλάτε στα κοινωνικά δίκτυα και θα δείτε εντυπωσιακές αλλαγές στην διάθεσή σας.
#20 Διακοσμήστε τον χώρο σας με πράγματα που σας φέρνουν έμπνευση.
Βάλτε κάποιον πίνακα με μια φράση που σας δίνει δύναμη και αισιοδοξία στο δωμάτιο ή το γραφείο σας και θα δείτε τρομερή αλλαγή στην διάθεσή σας.
#21 Κάντε περισσότερα πράγματα που σας δημιουργούν λίγο άγχος.
“Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα το να αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά όσο τις αποφεύγουμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται το άγχος μας”, αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Jennifer Taitz. Προκαλέστε τον εαυτό σας, βάζοντάς τον μέσα σε αυτές τις άβολες καταστάσεις. Όσες περισσότερες φορές το κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι.
#22 Μοιραστείτε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας με τους φίλους σας.
Χρειάζεται πολύ κουράγιο και δύναμη για να ανοιχτούμε σε έναν άλλον άνθρωπο και νιώσουμε ευάλωτοι. Αλλά αν συνεχίσετε να κρατάτε τα προβλήματα σας μόνο για τον εαυτό σας και να υψώνετε ένα τοίχο ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους, δεν θα μπορέσετε να έχετε πραγματικές και ειλικρινείς σχέσεις. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας, ότι από δω και στο εξής, όταν θα αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό πρόβλημα, θα το μοιράζεστε με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε.
#23 Γιορτάστε τις μικρές σας επιτυχίες πιο συχνά.
Δεν είναι κακό να θέτετε μεγάλους και μακροπρόθεσμους στόχους. Αλλά΄, το να γιορτάζετε την επίτευξη των μικρότερων στόχων σας, όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα σας δώσει δύναμη να κατακτήσετε και τους μεγαλύτερους στόχους σας.