Δείτε τη λίστα με τα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Με νέες ανακλήσεις καλλυντικών γέμισε και τον Δεκέμβριο η ευρωπαϊκή Πλατφόρμα ενημέρωσης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα. Από την 1η Δεκεμβρίου έχουν αναρτηθεί 210 ανακλήσεις/ειδοποιήσεις για δημοφιλή καλλυντικά που περιέχουν επικίνδυνα χημικά.
Πρόκειται για καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που όλοι γνωρίζουμε, όπως, σαμπουάν Schwarzkopf, αφρόλουτρο Palmolive, λοσιόν σώματος και αντηλιακό για παιδιά Nivea, μαλακτικό για τα μαλλιά PANTENE, αφρόλουτρο Just Cavalli, αρώματα Avon, κρέμα σώματος Jean Paul Gautier, κολόνιες Desigual – Roberto Cavalli – Clinique – Enrico Coveri aftershave Chanel, αποσμητικό Prada, κρέμα προσώπου Nivea, αφρόλουτρα Perlier – Rocco Barocco – Sergio Tacchini, σαμπουάν Dove, αφρόλουτρο BOROTALCO, αντηλιακό Garnier, γαλάκτωμα L’OREAL, όπως και μαλακτικό Elvive της L’OREAL PARIS και σαπούνι Neutro derma. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλλυντικά που αναφέρονται ως ακατάλληλα για χρήση, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης και είδη μακιγιάζ όπως eyeliner, μολύβια χειλιών, makeup κ.α.
Όλα τα προϊόντα περιέχουν την ουσία 2-(4-τριτ-βουτυλοβενζυλ) προπιοναλδεΰδη (BMHCA), που μπορεί να αναγράφεται στα συστατικά και ως Lilial, η οποία απαγορεύεται στα καλλυντικά προϊόντα από το 2022. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) το Lilial, είναι ύποπτο για βλάβη στη γονιμότητα ή στο αγέννητο παιδί προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και αλλεργική δερματική αντίδραση. Επίσης το Lilial έχει αναγνωριστεί ότι έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής και μπορεί να επηρεάσει τις φυσικές ορμονικές λειτουργίες.
Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές
Συνιστάται εγρήγορση από την πλευρά των καταναλωτών καθώς οι ειδοποιήσεις αυτές, δεν σημαίνουν ότι όλα τα προϊόντα των συγκεκριμένων επωνυμιών, περιέχουν την επικίνδυνη ουσία, παρά μόνο αυτά με τους συγκεκριμένους αριθμούς παρτίδας και barcode τα οποία μπορείτε να βρείτε πατώντας ΕΔΩ. Δυστυχώς σε πολλές χώρες τα καλλυντικά που είχαν κυκλοφορήσει πριν ισχύσει η απαγόρευση της χημικής ουσίας, δεν αποσύρθηκαν από τα ράφια και λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους εξακολουθούν να πωλούνται και στην Ελλάδα, όπως έχουν καταγγείλει στο Cibum καταναλωτές. Υπενθυμίζεται και η ανάκληση κρέμας μαλλιών και αφρόλουτρου ελληνικής προέλευσης για τα οποία είχε ενημερώσει η Ιταλία. Ωστόσο η σύνθεση των προϊόντων ίσως έχει ανανεωθεί και οι νέες παρτίδες μπορεί να μην περιέχουν BMHCA. Εάν δεν υπάρχει στη λίστα συστατικών τα προϊόντα, είναι ασφαλή για χρήση.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι περιέχουν τα προϊόντα σας είναι να διαβάζετε “τα ψιλά γράμματα” στη λίστα των συστατικών, ακόμα και αν χρειάζεται… μεγεθυντικός φακός. Αποφύγετε προϊόντα που δεν αποκαλύπτουν τα συστατικά του αρώματος τους και που χρησιμοποιούν τον όρο «άρωμα» χωρίς διευκρίνιση ή επικοινωνήστε με τις ίδιες τις εταιρείες για να ενημερωθείτε για τα συστατικά. Και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.
Πολλά καλλυντικά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων
Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων ECHA, διαπίστωσε ότι το 6% των επιθεωρούμενων καλλυντικών προϊόντων, είναι παράνομα και περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που απαγορεύονται βάσει των κανονισμών POPs και REACH. Οι αρχές σε 13 ευρωπαϊκές χώρες έλεγξαν σχεδόν 4.500 καλλυντικά προϊόντα, εξετάζοντας κυρίως τον κατάλογο των συστατικών, για την παρουσία υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA), υπερφθοροκαρβοξυλικών οξέων μακράς αλυσίδας (PFCA) και συναφών ουσιών, καθώς και κυκλικών σιλοξανών D4 και D5. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι 285 από τα επιθεωρημένα καλλυντικά περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες των οποίων η χρήση απαγορεύεται στα προϊόντα αυτά. Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως με τον έλεγχο του καταλόγου των συστατικών – μέτρα που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και από τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς βρέθηκαν σε διαφορετικούς τύπους καλλυντικών προϊόντων, από διάφορους πωλητές και σε όλες τις κατηγορίες τιμών.
Αν και ο ECHA δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις μάρκες των καλλυντικών, δείτε ΕΔΩ ποια κραγιόν περιέχουν την επικίνδυνη ουσία (προϊόντα της μάρκας πωλούνται και στην Ελλάδα) και ΕΔΩ τα eye liner σύμφωνα με τη λίστα του EWG των ΗΠΑ (στη λίστα με τα eyeliner υπάρχουν και μάρκες που πωλούνται στη χώρα μας). Perfluorononyl dimethicone περιέχουν επίσης προϊόντα για styling μαλλιών. Οι D4 και D5 βρέθηκαν σε μαλακτικά μαλλιών και μάσκες μαλλιών.
Πηγή: cibum.gr