Τι κάνει μια φωτογραφία συγκινητική; Η συναισθηματική βαρύτητα, αναφέρει ο Ελάιζα Γουόκερ, υπεύθυνος φωτογραφίας για το National Geographic. Άλλος ένας όρος για αυτό είναι το διακύβευμα, κάτι που διακυβεύεται, όπως ένας άνθρωπος, μια τοποθεσία ή κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Γουόκερ τις περισσότερες φορές εντοπίζει την συναισθηματική βαρύτητα μιας φωτογραφίας με την πρώτη ματιά και το χάρισμα είναι μια στιγμή πραγματικής χαράς, θυμού, θλίψης, έκπληξης ή δέους.
Τις περισσότερες φορές οι δυνατές φωτογραφίες απεικονίζουν ανθρώπους, αλλά όχι πάντα. Μια νεκρή ζέβρα περιτριγυρισμένη από γύπες θυμίζει την ακλόνητη ωμότητα της ζωής και του θανάτου. Μια δραματική συρρίκνωση των παγετώνων καταδεικνύει τα μη αναστρέψιμα χνάρια της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Φυσικά, όταν μιλάμε για φωτογραφίες δεν υπάρχει καταλληλότερο από το National Geographic για να μας δείξει τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Δείτε παρακάτω τις 20 πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του National Geographic για το 2016.
1. Λαθροκυνηγοί σκότωσαν αυτόν τον μαύρο ρινόκερο για τα κέρατα του σε μια τρύπα νερού στο πάρκο Hluhluwelmfolozi στην Νότια Αφρική. Μπήκαν στο πάρκο παράνομα, πιθανότατα από ένα κοντινό χωριό και πιστεύεται, ότι χρησιμοποίησαν σιγαστήρα για το κυνηγετικό τους όπλο. Σήμερα, υπάρχουν μόλις 5.000 μαύροι ρινόκεροι.
nationalgeographic
2. Ο Ζοάο Μπατίστα παρηγορεί την κόρη του, Άλις, η οποία πάσχει από μικροκεφαλία, στο σπίτι τους στο Jordao Baixo στην Βραζιλία. Η Άλις παθαίνει τουλάχιστον 4 επιληπτικές κρίσεις την ημέρα και η βλάβη στο νευρικό της σύστημα έχει προκαλέσει δυσκαμψία στα χέρια και το κεφάλι της. Παίρνει 28 διαφορετικά φάρμακα χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη.
nationalgeographic
3. Καθώς μια βραδινή καταιγίδα ανεβαίνει προς τον ουρανό, περίπου 413.000 γερανοί φθάνουν στην φωλιά τους στις όχθες του ποταμού Πλατ, ο οποίος τροφοδοτείται από έναν υδροφορέα ταχείας αποστραγγίσεως στις κάποτε γόνιμες Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
nationalgeographic
4. Η Ανίτα (αριστερά) και η Σόνια Σίνγκ γεννήθηκαν με καταρράκτη από μια αγροτική οικογένεια στην Ινδία, που δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά στην θεραπεία τους. Όταν οι αδελφές ήταν 5 και 12 ετών, κάποιοι χορηγοί πλήρωσαν για τις χειρουργικές τους επεμβάσεις. Τα μάτια είναι πιο εύπλαστα στις νεώτερες ηλικίες. Έτσι, η Ανίτα έχει καλύτερη όραση από την Σόνια, αλλά και οι δυο μπορούν τώρα να απολαύσουν καινούργια αξιοθέατα, όπως αυτά τα ψηλά καλάμια.
nationalgeographic
5. Ανακυκλωτές στην Bhalswa ανέβηκαν στην κορυφή ενός σωρού σκουπιδιών σε μια ανοιχτή χωματερή. Η χωματερή βρίσκεται στο Δελχί, την πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη, η οποία καίει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και δημιουργεί τοξικές αναθυμιάσεις.
nationalgeographic
6. Εργαζόμενος σε αποβάθρα χρησιμοποιεί ένα σφυρί για να αποκολλήσει κατεψυγμένο τόνο πάνω σε ένα κινέζικο φορτηγό πλοίο, που είναι αγκυροβολημένο στην πόλη Τζένεραλ Σάντος στις Φιλιππίνες. Το φορτηγό πλοίο περνάει μέχρι και 2 μήνες στην θάλασσα με πολλούς τόνους κατεψυγμένου τόνου στις αποθήκες του.
nationalgeographic
7. Ο Αντόνιο Έιμπραμ (13) με τις αδελφές του Τζούλι (12) και Ίντια (12) μαζεύουν την καθημερινή αποζημίωση από εμφιαλωμένο νερό από το Firehouse #3, την λεωφόρο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Φλιντ και Μίσιγκαν στις 27 Ιανουαρίου 2016. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο και άλλες μολύνσεις των υδάτων απειλούν τους κατοίκους της περιοχή.
nationalgeographic
8. Ένας ταμαρίνος κάθεται πάνω στο κεφάλι της Yoina Mameria Nontsotega, καθώς το μικρό κορίτσι της φυλής Matsigenka κάνει μια βουτιά στον ποταμό Yomibato στα βάθη του Εθνικού Πάρκου Manú.
nationalgeographic
9. Οι υψηλές τιμές των κατοικιδίων στην μαύρη αγορά επιβάλλουν, ότι τα μωρά ουραγκοτάγκοι μπορούν να αιχμαλωτιστούν μόνο, αν σκοτώσουν τις προστατευτικές μαμάδες τους. Αυτά τα μωρά ανατρέφονται από την τον οργανισμό “Διεθνής Διάσωση Ζώων.”
nationalgeographic
10. “Είμαστε μια χαρά εδώ και μας υποδέχτηκαν θερμά”, αναφέρει ο 88χρονος Abed Mohammed Al Khader, πατριάρχης μια οικογένεια 16 ατόμων, που έφυγαν από την Συρία πριν από 2 χρόνια, αλλά “θέλουν να γυρίσουν πίσω.” Έφτασαν στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο και του δόθηκε άσυλο μαζί με άλλους 1.500 πρόσφυγες σε ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο.
nationalgeographic
11. Ο Αφρικανόγυπας ή Όρνεο του Ρούπελ διεκδικεί μια νεκρή ζέβρα στο Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι της Τανζανίας, ενώ άλλοι Αφρικανόγυπες και Μαυρόγυπες πλησιάζουν για ένα κομμάτι. Πιθανόν, περισσότεροι γύπες να πλησιάσουν. Μπορούν να καθαρίσουν ένα νεκρό ζώα σε μερικά λεπτά.
nationalgeographic
12. Φίλοι και οικογένεια επιθεωρούν το πτώμα της Ντέμπορα Μάουπα, η οποία πέθανε το 2009 σε ηλικία 73 ετών. Ένα καλά διατηρημένο πτώμα, μουμιοποιημένο με ένα διάλυμα φορμαλδεΰδης και νερού, πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη.
nationalgeographic
13. Παιδιά κάνουν βουτιές σε ένα ποτάμι, όπου κατέρρευσε μια γέφυρα στο Πορτ Σαλούτ στην Αϊτή. Το Πορτ Σαλούτ στα νοτιοδυτικά της χώρας υπέστη σοβαρές ζημιές και πολλά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
nationalgeographic
14. Ο Στίβεν Ντόνοβαν, πηδάει σε μια πισίνα, αναλαμβάνοντας μια εποχιακή δουλειά στο Glacier για τις φωτογραφικές του ικανότητες.
nationalgeographic
15. Ραμάντι, Ιράκ, 14 Ιουλίου 2016. Μια εκτοπισμένη οικογένεια που εγκατέλειψε την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό κράτος πόλη Χιτ, ζει μέσα στα χαλάσματα ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Ραμάντι.
nationalgeographic
16. Ο ήλιος ανατέλλει στο Garden Wall, μια σειρά από βράχους που σχηματίστηκε στην Εποχή των Παγετώνων. Όπως οι περισσότεροι παγετώνες στον κόσμο έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται. Από το 1850 έχει χαθεί περισσότερο από το 75% της επιφάνειάς του.
nationalgeographic
17. “Ήμουν το Pulse την νύχτα των πυροβολισμών. Πήγαινα σπίτι. Στεκόμουν στην πόρτα, όταν ξαφνικά άκουσα πυροβολισμούς. Έτρεξα έξω από την πόρτα και δεν κοίταξα πίσω μου. Οι τελευταίες μέρες είναι πολύ δύσκολες, γιατί άκουσα ότι πέθαναν περίπου 50 άνθρωποι. Ευτυχώς, ο Θεός με βοήθησε να ζήσω. Η καρδιά μου βρίσκεται σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων”, ο Ντιμίτριους Σπάιρς έξω από το The Parliament House Hotel and Bar, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στο Ορλάντο στην Φλόριντα στις 16 Ιουνίου 2016.
nationalgeographic
18. Χιλιάδες θαλάσσια λιοντάρια από την Καλιφόρνια, όπως αυτό στα βράχια κοντά στο νησί του Βανκούβερ του Καναδά, πέθαναν το 2014 και 2015. Πολλοί πέθαναν προσπαθώντας να βρουν φαγητό μετά από μια ασυνήθιστη ζέστη στον Ανατολικό Ειρηνικό.
nationalgeographic
19. Ειρηνική διαμαρτυρία στον κήπο του State Capitol στην Μπίσμαρκ στην Βόρεια Ντακότα ενάντια στον αγωγό.