Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, θα ξέρετε πως είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από ταλαντούχους σύγχρονους γλύπτες από απλή πέτρα και μέταλλο.
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε παντού για να τα δείτε. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα πιο δημιουργικά γλυπτά αριστουργήματα που φωτίζουν τον πλανήτη μας.
Η Δύναμη της Φύσης, Ντόχα, Κατάρ
Λορένζο Κουίν
© imgur
Πρόκειται για μια σειρά γλυπτών από τον Ιταλό καλλιτέχνη Λορένζο Κουίν που απεικονίζουν τη Μητέρα Φύση ως γυναίκα που εκσφενδονίζει τον πλανήτη σε κύκλους. Υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές αυτού του γλυπτού εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο: στην Αγγλία, τις ΗΠΑ, το Μονακό και τη Σιγκαπούρη.
Ποιητής Μιχάι Εμινέσκου, Ονέστι, Ρουμανία
© (с) Dan Dima
Ο Μιχάι (Μιχαήλ) Εμινέσκου, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της ρουμανικής γλώσσας. Έχει κάνει διεθνή λογοτεχνική επιτυχία στη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Αυτό το γλυπτό που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, είναι ιδιαίτερα όμορφο το ηλιοβασίλεμα και κατά την ανατολή του ηλίου.
Μάσταγκς του Λας Κολίνας, Ίρβινγκ, ΗΠΑ
Ρόμπερτ Γκλεν
© (с) Tom
Με μιάμιση φορές το πραγματικό τους μέγεθος, αυτό το γλυπτό απεικονίζει μια ομάδα από άγρια μάστανγκς (ράτσα αλόγου) που καλπάζουν σε ένα ρέμα από γρανίτη. Η ιδέα είναι να δείξει την κίνηση, την πρωτοβουλία και τον απρόσκοπτο τρόπο ζωής που ήταν θεμελιώδης για την πολιτεία του Τέξας.
Διεύρυνση, ΗΠΑ
Πέιτζ Μπράντλεϊ
© (с) Anastasia Tank
Αυτό το εξαιρετικό γλυπτό θεωρείται ότι είναι ένα από τα κυριότερα της σύγχρονης τέχνης. Η δημιουργός, Πέιτζ Μπράντλεϊ λέει ότι η «Διεύρυνση» είναι αποτέλεσμα των εικασιών της σχετικά με την τάση των ανθρώπων να αμφισβητούν ως τέχνη τα γλυπτά που απεικονίζουν ανθρώπους. Μας κάνει να πάμε πέρα από αυτό που είμαστε. Το γλυπτό βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αντίγραφα μπορεί να δει κανείς στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πάλμ Ντέζερτ της Καλιφόρνια.
Μαύρο άλογο, Νιου Χάμσαϊρ, ΗΠΑ
Τζον Λόπεζ
© John Lopez Studio
Η τέχνη του Τζον Λόπεζ διαμορφώνεται μέσα από τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η εκπληκτική ικανότητά του να ανακυκλώνει και να μετατρέπει παλιά μέταλλα σε εντυπωσιακά κομμάτια, τον έκανε διάσημο.
Οι Ανώνυμοι Πεζοί, Βρότσλαβ, Πολωνία
Γέρζι Καλίνα
© (с) Anonymous Panda
Η Πολωνία είναι μια χώρα που χωρίς αμφιβολία, έχει ζήσει πολλά. Αυτά τα χάλκινα αγάλματα αντιπροσωπεύουν τις ορδές των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν («πήγαν υπόγεια») στη μέση της νύχτας, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία στις 13 Δεκέμβρη του 1981.
Ιπποπόταμοι, Ταϊπέι, Ταϊβάν
© (с) linadavidaviciute
Το γλυπτό στον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι είναι μια δημιουργική υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η προστασία της άγριας ζωής.
Παπούτσια στις όχθες του Δούναβη, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Σαν Τόγκαϊ και Γκιούλα Πάουερ
© (с) Lýdia Melnová
Εξήντα ζευγάρια σκουριασμένα παπούτσια από σίδηρο έγιναν ένα ζωντανό μνημείο για τους Ούγγρους Εβραίους. Τα διαφορετικά μεγέθη και στυλ αντικατοπτρίζουν πως κανείς δεν γλίτωσε από την κτηνωδία της πολιτοφυλακής Arrow Cross, το χειμώνα του 1944-1945. Το γλυπτό είχε εγκατασταθεί το 2005.
Ελευθερία, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ
Ζήνωνας Φρουντάκης
© (с) Julija K.
Το χάλκινο έργο του καλλιτέχνη δείχνει ένα άτομο που ξέφυγε από την γκρίζα μάζα ανώνυμων φορέων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «τον αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας μέσα από την δημιουργική διαδικασία.»
Η Πρώτη Γενιά, Σιγκαπούρη
Τσονγκ Φα Τσιονγκ
© (с) linadavidaviciute
Η «Πρώτη Γενιά» είναι μέρος μιας σειράς αγαλμάτων με τον τίτλο: «Οι Άνθρωποι του Ποταμού». Απεικονίζουν διάφορες σκηνές από την ιστορία της Σιγκαπούρης.
Καρέκλα για 1000 Εβραίους, Κρακοβία, Πολωνία
© (с) Lýdia Melnová
Η γλυπτική σύνθεση διαθέτει 33 σιδερένιες καρέκλες στο χώρο του πρώην γκέτο και 37 καρέκλες που στέκονται στην άκρη της πλατείας και σε στάσεις του τραμ. Το θέμα τους δείχνει ότι ο καθένας μπορεί να είναι ένα θύμα. Μιλά επίσης για την ιστορία του γκέτο, όταν όλα τα έπιπλα από τα εβραϊκά σπίτια έπρεπε να βγουν έξω έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην είναι σε θέση να κρύψουν τα παιδιά τους.
Σολομός, Πόρτλαντ, ΗΠΑ
Κίθ Τζέλουμ
© (с) Ava Hirschsohn
Αυτός ο μεγάλου μεγέθους σολομός από μέταλλο, κολυμπά φαινομενικά μέσα από ένα κτίριο στην οδό Σολομού, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Λιοντάρια στη Φρουρά, Λονδίνο, Αγγλία
Κέντρα Χέιστ
© Anonymos Panda
Δημιουργήθηκαν από ένα μαύρο λεπτό καλώδιο από την επαγγελματία γλύπτρια Κέντρα Χέιστ και φρουρούν τον Πύργο του Λονδίνου.
Μαμά Αράχνη, Τόκιο, Ιαπωνία
Λουίζ Μπουρζουά
© jpe
Αυτό το χάλκινο, από ανοξείδωτο χάλυβα και μαρμάρινο γλυπτό έχει μήκος 9 μέτρων και πλάτος περισσότερα από 10 μέτρα. Δημιουργήθηκε το 1999 ως μέρος της εναρκτήριας ανάθεσης γα την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ.
«Η αράχνη είναι ωδή προς την μητέρα μου. Ήταν η καλύτερή μου φίλη. Σαν την αράχνη, η μητέρα μου δούλευε σε υφαντουργική επιχείρηση» είχε αναφέρει η μεγάλη καλλιτέχνιδα.
Κέλπις, Σκωτία
Άντυ Σκοτ
© Kit Downey
Αυτό το πραγματικά γιγάντιο έργο χρειάστηκε σχεδόν 7 χρόνια για να γίνει. Έχει ύψος 30,48 μέτρα και η έμπνευση προήλθε από την παράδοση των εργαζόμενων αλόγων στη Σκωτία. Κάποτε, τραβούσαν βαγόνια, άροτρα, φορτηγίδες ακόμη και φορτία με κάρβουνο. Όλα αυτά συνέβαιναν στα σημεία όπου σήμερα είναι εγκατεστημένα τα γλυπτά αυτά.
Ο Δρόμος της Ελευθερίας, Βίλνιους, Λιθουανία
Ταντας Γκουταουσκάς
© (с) Busy_Panda
Αυτό το έργο τιμά την μνήμη των 20 ετών από την αποκατάσταση της πολιτειακής κατάστασης της Λιθουανίας. Στόχος είναι να υπενθυμίζει στους ανθρώπους τις ιδέες της ενότητας και της ελευθερίας.
Εκτός τάξης
Ντέιβιντ Μαχ
© (с) Aurimas Steponavičius
Το έργο είναι επίσης γνωστό ως «Ανατρεπόμενα τηλέφωνα» και περιλαμβάνει 12 κλασικούς κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους. Σταδιακά πέφτουν σαν κομμάτια από ντόμινο και αντιπροσωπεύουν το τέλος μιας εποχής. Όταν χρησιμοποιούνταν οι τηλεφωνικοί θάλαμοι αντί των κινητών τηλεφώνων.
Πείνα, Δουβλίνο, Ιρλανδία
Ρόουαν Γκιλέσπι
© (с) Anonymous Panda
Αυτά τα γλυπτά, τιμούν τον Μεγάλο Λιμό στα μέσα του 19ου αιώνα που είχε βαθιά επίδραση στην ιστορία της χώρας. Κατά τη διάρκεια του λιμού, ο πληθυσμός του νησιού μειώθηκε κατά 20% -25% λόγω μαζικών θανάτων και μετανάστευσης.
Ζεύγος Ερωτευμένων Δράκων, Βάρνα, Βουλγαρία
Ντάριν Λαζάροφ
© (с) Ilko Kacharov
Ο δημιουργός και γλύπτης Ντάριν Λαζάροφ, δήλωσε πως δημιούργησε αυτή την παραμυθένια σύνθεση για να ευχαριστήσει τα τοπικά παιδιά. Υπάρχει μια πισίνα σε κοντινή απόσταση όπου κάνουν προπόνηση.
Αγάπη, ΗΠΑ
Φεστιβάλ του Φλεγόμενου Ανθρώπου, Νεβάδα