Πολύ συχνά οι ηλεκτρονικές μας συσκευές αρχίζουν να χαλάνε λίγο καιρό αφού τις έχουμε αγοράσει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι μόνοι που φταίμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι αλήθεια είναι, ότι τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες σχετικά με τον χειρισμό των ηλεκτρονικών μας συσκευών.
Δείτε παρακάτω 20 λάθη που μειώνουν την διάρκεια ζωής των ηλεκτρονικών μας συσκευών.
Φόρτιση μπαταρίας
- Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν έχουν καμία επίδραση στην μνήμη (batteryuniversity, electronics), οπότε τα κινητά, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ πρέπει να φορτίζονται πριν η μπαταρία τους πέσει στο μηδέν. Ο λόγος για αυτό είναι, ότι πολλοί κατασκευαστές μετράνε την διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας από τους κύκλους της πλήρης αποφόρτισης (συνήθως 400-600 κύκλους).
- Οπότε, για να αυξήσετε την διάρκεια ζωής των ηλεκτρονικών σας συσκευών, πρέπει τις φορτίζετε πιο συχνά. Η καλύτερη επιλογή είναι να τις φορτίζετε, όταν η μπαταρία πέφτει στο 10-20%.
- Οι σύγχρονες μπαταρίες δεν υποφέρουν, αν τις αφήσετε στην φόρτιση ακόμα και όταν είναι πλήρως φορτισμένες. Ένας ενσωματωμένος ελεγκτής εμποδίζει την μπαταρία από το να πάρει περισσότερο ρεύμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να αφήνετε το κινητό σας συνέχεια στην φόρτιση. Η μπαταρία θα διαρκέσει περισσότερο, αν κρατήσετε την φόρτιση μεταξύ 40-80% (sciencealert, bestgopower).
- Γιατί δεν είναι ασφαλές να αγοράζουμε φθηνές μπαταρίες: μπορεί να είναι κατώτερης ποιότητας και να μην έχουν ενσωματωμένους ελεγκτές.
- Αποφύγετε τους λεγόμενους “πολύ γρήγορους” φορτιστές που υπόσχονται να φορτίσουν πλήρως το κινητό σας σε λιγότερο από μια ώρα.
- Επίσης, αν το κινητό σας έχει μια τεράστια θήκη αυτή η θήκη θα μπορούσε να υπερθερμάνει την μπαταρία σε μεγάλες περιόδους φόρτισης. Πρέπει να βγάλετε την θήκη πριν το βάλετε να φορτίσει.
Έλεγχος θερμοκρασίας
- Όταν χρησιμοποιείτε λάπτοπ αποφύγετε να το βάλετε στα πόδια σας ή το κρεβάτι. Τα ανοίγματα εξαερισμού της συσκευής πρέπει να παραμένουν ανεμπόδιστα.
- Η υψηλή θερμοκρασία είναι ο χειρότερος εχθρός για τις μπαταρίες λιθίου: δεν αντέχουν με την τίποτα την υψηλή θερμοκρασία. Οπότε, μην εκτίθεται τις συσκευές στο φως του ήλιου και μην τις βάζετε κοντά σε εστίες θερμότητας.
- Όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι από έξω μην ανοίξετε αμέσως το λάπτοπ.
- Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας έξω, όταν έχει κρύο. Αν είναι δυνατόν βάλτε το μέσα στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν.
Οθόνη
- Σιγουρευτείτε, ότι η οθόνη του υπολογιστή σας δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς η παρατεταμένη έκθεση οδηγεί σε ξεθώριασμα των χρωμάτων.
- Μην ακουμπάτε την οθόνη με τα δάχτυλά σας για να αποφύγετε να αφήσετε μαύρα στίγματα.
- Είναι προτιμότερο να καθαρίζετε την οθόνη με μαντηλάκια που δεν έχουν χνούδι.
- Πριν κλείσετε το λάπτοπ σιγουρευτείτε, ότι δεν έχετε αφήσει τίποτα πάνω στο πληκτρολόγιο, καθώς και το παραμικρό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη οθόνη.
Διακυμάνσεις τάσης
- Όταν πλησιάζει καταιγίδα, σβήστε και αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από την πρίζα. Η αλήθεια είναι, ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να βιώσουν όλη την οργή της φύσης. Για αυτό ακριβώς υπάρχουν τα φίλτρα για να προστατεύουν τις συσκευές από την υπέρταση (easykey, abc).
- Αν ζείτε σε μια περιοχή με συχνές διακυμάνσεις ρεύματος, αγοράστε μια συσκευή αδιάλειπτης παροχής ρεύματος για να προστατέψετε το λάπτοπ σας.
Αφαίρεση σκόνης και θραυσμάτων
- Αν κουβαλάτε το κινητό σας στην τσάντα σας, οι θύρες του μπορεί να γεμίσουν με σκουπιδάκια. Για να τα βγάλετε, κλείστε το κινητό και καθαρίστε τις θύρες με μια οδοντογλυφίδα.
- Καλό είναι να υπάρχει ένα ειδικό μέρος στην τσάντα σας μόνο για το κινητό.
- Μια ή δυο φορές οι υπολογιστές και τα λάπτοπ πρέπει να καθαρίζονται από την σκόνη που μαζεύουν μέσα τους.
- Αν φοβάστε να αποσυναρμολογήσετε τον υπολογιστή σας και να τον καθαρίσετε, πηγαίνετε τον στο κοντινότερο κατάστημα ηλεκτρονικών.
[bestgopower] [batteryuniversity]