Συχνά έχουμε στο μυαλό μας πως εάν, βγαίνοντας από την τουαλέτα, πλύνουμε τα χέρια μας, τότε θα έχουμε προστατέψει τον οργανισμό μας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να μας επιφέρει η επαφή με βακτήρια.
Ωστόσο, το να αρκείται κανείς σε αυτό είναι λάθος. Τα βακτήρια, δυστυχώς, βρίσκονται παντού γύρω μας- ειδικότερα, δε, βρίσκονται σε πράγματα που ακουμπάμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα πιο αηδιαστικά πράγματα που αγγίζετε καθημερινά, αλλά δεν το ξέρετε:
1. Το γραφείο σας
Το γραφείο σας μπορεί να είναι ένα πραγματικά αηδιαστικό μέρος, εάν τρώτε και πίνετε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Έρευνας αναφέρουν πως ένα γραφείο έχει περίπου 400 φορές περισσότερα βακτήρια, από την μέση τουαλέτα.
2. Τα παγάκια
Αν σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, συνηθίζετε να απολαμβάνετε το ποτό σας με παγάκια, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εκτεθεί σε πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Σύμφωνα με μία έρευνα, περίπου το 70% από τα παγάκια που υπάρχουν στα εστιατόρια έχουν περισσότερα βακτήρια από το νερό της τουαλέτας.
3. Το κινητό τηλέφωνο
Είναι τέτοια η φύση της χρήσης του συγκεκριμένου μέσου, που καθημερινά έρχεται σε επαφή με μια ποικιλία διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συσκευές αυτές, αν και τόσο μικρές, έχουν έως και 10 φορές περισσότερα βακτήρια από την κάθισμα της τουαλέτας του σπιτιού σας.
4. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή
Αν αγγίζετε το πληκτρολόγιο σας, μετά το φαγητό, χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας, είναι πολύ πιθανό υπολείμματα φαγητού να κολλήσουν μεταξύ των κουμπιών. Για αυτόν τον λόγο, είναι πιθανό ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή να έχει ως και 200 φορές περισσότερα βακτήρια, από ότι η τουαλέτα.
5. Η οδοντόβουρτσα
Σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι από εμάς μάλλον προβληματιζόμαστε. Μην αφήνετε την οδοντόβουρτσα σας ακάλυπτη στο μπάνιο, καθώς είναι πιθανό να φτάσουν σε αυτή βακτήρια, που βρίσκονται στην τουαλέτα, ακόμη και αν έχετε τραβήξει το καζανάκι.
6. Το πόμολο
Στο πόμολο μιας πόρτας μπορούν να εντοπιστούν μερικά από τα πιο αηδιαστικά βακτήρια, με τα οποία οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή. Μαζεύουν, εκτός άλλων, σκόνη και ενδείκνυνται για την μεταφορά βακτηρίων μεταξύ ανθρώπων.
7. Η μπανιέρα
Ακόμη και αφού καθαρίσετε την μπανιέρα, είναι πιθανό πως υπάρχουν ακόμη 19.500 σωματίδια βακτηρίων. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε σωστά τη μπανιέρα, αν θέλετε να μειώσετε το νούμερο αυτό.
8. Τα λεφτά
Τα λεφτά ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, αλλάζουν χέρια διαρκώς και έχουν βρεθεί σε μέρη που δεν θα θέλατε ποτέ να βρεθείτε εσείς. Για αυτό τον λόγο, είναι πιθανό για ένα χαρτονόμισμα, παραδείγματος χάριν, να έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από 200.000 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Αν δεν θέλετε να έχετε απρόοπτα, να πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή με χρήματα.
9. Η τσάντα
Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους τους ανθρώπους που απλώς πετάνε τα πράγματα στην τσάντα τους και έχουν διάφορα πράγματα συσσωρευμένα στο βάθος, θα πρέπει να προσέχετε. Τα λεφτά, τα χρήματα και όλα τα υπόλοιπα πράγματα που πιθανόν βρίσκονται στην τσάντα σας, αποτελούν κοιτίδες πολλών διαφορετικών βακτηρίων- κι ας μοιάζει πεντακάθαρη η τσάντα σας.
10. Το σφουγγάρι της κουζίνας
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων, βρίσκονται μεταξύ των πιο βρώμικων πραγμάτων που βρίσκονται στα σπίτια μας. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια διαφορετικά είδη βακτηρίων βρίσκονται στο σφουγγάρι, κάνοντας το εκατομμύρια φορές πιο βρώμικο από την τουαλέτα σας.
11. Η βάση κοπής στην κουζίνα
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα, που εξέτασαν βασείς στις οποίες συνηθίζουμε να κόβουμε προιόντα πριν μαγειρέψουμε, διαπίστωσαν πως έχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.
12. Το χερούλι της βρύσης
Όπως και στην περίπτωση του πόμολου, πρόκειται για επιφάνεια που ακουμπούν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Μία σημαντική παράμετρος είναι πως ακουμπάμε την συγκεκριμένη επιφάνεια, προκειμένου να καθαρίσουμε τα χέρια μας αφού έχουμε πάει στην τουαλέτα- τότε, όμως, είναι που τα χέρια μα είναι ακόμη πολύ βρώμικα.
13. Η υπαίθρια ψησταριά
Θεωρείται γεμάτη από βακτήρια, εξαιτίας των φαγητών και υγρών που μένουν πίσω, μετά τη χρήση της. Τα βακτήρια βρίσκουν καταφύγιο στα υπολείμματα από το τελευταίο σας μπάρμπεκιου.
14. Το ρούχα μετά το πλυντήριο
Έρευνα βρήκε πως τα πλυντήρια ευθύνονται για την μετάδοση περίπου 500 εκατομμυρίων βακτηρίων, στα καθαρά ρούχα.
15. Τα κουμπιά του ασανσέρ
Περισσότερα από το 90% των κουμπιών των ανελκυστήρων περιέχουν κάποιον τύπο βακτηρίων, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία. Αν χρησιμοποιείται συχνά ασανσέρ, να θυμάστε να καθαρίζετε τα χέρια σας με ένα υγρό μαντηλάκι ή να βρίσκετε άλλον τρόπο να πιέζετε το κουμπί, δίχως το δάχτυλο σας να έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια του.
16. Τα κουμπιά των ΑΤΜ
Αφού χρησιμοποιήσετε το ΑΤμ δεν έχετε πάνω σας μόνο περισσότερα χρήματα- αλλά και βακτήρια. Ένα μέσο μηχάνημα ανάληψης και κατάθεσης χρήματων έχει έως και 1.200 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.
17. Η αντλία βενζίνης
Αν, ξαφνικά, καταλήξετε άρρωστοι, να ξέρετε πως είναι πιθανό να ευθύνεται για αυτό η αντλία με την οποία βάλατε βενζίνη στο όχημα σας. Σύμφωνα με μία έρευνα, περισσότερες από το 70% των ασθενειών μεταδίδονται μέσα από αυτό τον τρόπο.
18. Το χειριστήριο
Είτε πρόκειται για το χειριστήριο της τηλεόρασης ή του air condition, πρόκειται για αντικείμενο το οποίο ακουμπούν πολλά διαφορετικά χέρια, σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι ένα αντικείμενο που σπάνια θυμόμαστε να καθαρίσουμε.
19. Το χαλί
Είναι αηδιαστικό, αλλά δεν λείπει από κανένα σπίτι. Όποιο μέσο και αν χρησιμοποιήσουμε, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το καθαρίσαμε αρκετά, καθώς λόγω της σκόνης, των υπολειμμάτων φαγητού και ποτού και τις τρίχες, βρίσκουν καταφύγιο τα βακτήρια.
20. Το σαπούνι
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να καθαρίζετε το σαπούνι, μετά τη χρήση του. Εάν δεν το κάνετε, είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια, από τα οποία απελευθερώσατε τον οργανισμό σας με τη χρήση του, να έχουν απλώς μεταφερθεί στην επιφάνεια του σαπουνιού.
Πηγή: huffingtonpost.gr