Oι πορτοφολάδες δεν είναι απλά άρχοντες των δρόμων, αλλά και πανέξυπνοι ψυχολόγοι. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους, που συχνά τους καλούν να συμμετάσχουν σε ερευνητικές μελέτες για την ανθρώπινη συνείδηση.
Δείτε παρακάτω 15 ψυχολογικά τεχνάσματα (με βάση την έρευνα της γερμανικής ιστοσελίδας Deutsche Welle) για να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τέτοιες καταστάσεις.
© eastnews
Tο κλασικό- σπρώξιμο στον δρόμο
Ένας πορτοφολάς πέφτει “τυχαία” πάνω στο θύμα. Ένας άλλος που περνάει επίσης τυχαία δίπλα από το θύμα του παίρνει το πορτοφόλι. Μερικές φορές, οι δυο κλέφτες παριστάνουν ότι τσακώνονται στον δρόμο για να αποσπάσουν την προσοχή κάποιου θύματος.
Το κόλπο με τα ακουστικά
Οι άνθρωποι που φοράνε ακουστικά είναι εύκολος στόχος, γιατί η προσοχή τους είναι ήδη αποσπασμένη. Το πιο εύκολο είναι να τους κλέψουν το κινητό: οι κλέφτες βγάζουν με προσοχή τα ακουστικά από την υποδοχή και παίρνουν το κινητό. Τα θύματα θα πιστέψουν, ότι φταίνε τα ακουστικά και μετά θα κοιτάξουν το κινητό. Αυτό το κόλπο είναι πολύ συνηθισμένο στο μετρό.
Τολμηρές κλεψιές στο μετρό
- Τις ώρες αιχμής αν είστε ο τελευταίος επιβάτης που θα μπει μέσα στο βαγόνι κρατήστε σφιχτά τα πράγματά σας. Υπάρχουν μερικοί πορτοφολάδες που τρέχουν προς την πόρτα του μετρό λίγα δευτερόλεπτα πριν κλείσει και αρπάζουν τα πράγματα από τα χέρια των επιβατών. Πριν συνειδητοποιήσετε τι έχει γίνει, η πόρτα θα έχει κλείσει.
- Αν κάποιος εισβάλει στον προσωπικό σας χώρο ή σας σπρώχνει, μην του γυρίσετε ποτέ πλάτη. Αυτός είναι ο σκοπός τους: να γυρίσετε την πλάτη σας και η τσάντα σας να είναι στο οπτικό τους πεδίο
© depositphotos
Κόλπα στο εστιατόριο
- Όταν κρεμάτε το παλτό σας στην καρέκλα, ουσιαστικά ικετεύετε να σας κλέψουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σας αποσπάσουν για λίγο την προσοχή.
- Αν αφήσετε το παλτό σας σε μια δημόσια γκαρνταρόμπα, μπορεί να κλέψει το περιεχόμενο στις τσέπες του παλτό ο κάτοχος του διπλανού παλτό.
- Αν δείτε μια παρέα που μπήκε μαζί σε ένα μαγαζί, αλλά κάθισαν ξεχωριστά και μιλάνε στο κινητό, τότε σίγουρα ψάχνουν για το επόμενο θύμα τους.
Το κόλπο με τον χάρτη
Αυτοί οι κλέφτες πηγαίνουν σε τουριστικές περιοχές και προσποιούνται και οι ίδιοι τους τουρίστες. Θα σας δείξουν έναν χάρτη και θα σας ζητήσουν πληροφορίες για ένα μέρος. Όσο εσείς προσπαθείτε να τους βοηθήσετε, εκείνοι θα αδειάζουν τις τσέπες σας.
© depositphotos
Παιδιά που έχουν ανάγκη
Παιδιά σε μια μικρή ομάδα μπαίνουν σε ένα εστιατόριο. Φαίνονται πεινασμένα και ζητάνε για βοήθεια. Ενώ εσείς ψάχνετε να τους δώσετε ψηλά, εκείνα παίρνουν ό,τι μπορούν από το τραπέζι σας.
© depositphotos
Η δικαιολογία με το λουλούδι
Σίγουρα, θα έχετε συναντήσει κάποιους ανθρώπους που προσπαθούν με το ζόρι να σας δώσουν ένα λουλούδι. Μην το αγοράσετε, όσο και αν σας ικετεύσουν. Ούτε να τους αγκαλιάσετε ή να τους δώσετε το χέρι σας. Το μόνο που θέλουν είναι να σας κλέψουν.
Φιλανθρωπία
Θα έχετε συναντήσει ανιδιοτελείς ανθρώπους που προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για να βοηθήσουν κάποια ευάλωτη ομάδα. Όσο εσείς διαβάζετε το φυλλάδιο που σας δίνουν, εκείνοι προσπαθούν να κλέψουν ό,τι μπορούν.
Μεθυσμένοι και ευάλωτοι
Αυτή η μέθοδος συμβαίνει συνήθως στα μπαρ. Κάποιος σας λέει, ότι μπορεί να μαντέψει το βάρος σας σηκώνοντάς σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα πάρουν από τις τσέπες σας το κινητό ή το πορτοφόλι σας.
© depositphotos
Το κόλπο στα σούπερ μάρκετ
Αν αφήνετε την τσάντα στο καρότσι του σούπερ μάρκετ, μπορείτε να γίνετε πολύ εύκολα θύμα. Ο κλέφτης θα σας ρωτήσει που μπορεί να βρει κάποιο προϊόν και ενώ εσείς τον βοηθάτε εκείνος παίρνει το πορτοφόλι μέσα από την τσάντα σας.
Ποιος είναι ο εγκληματίας;
© depositphotos
Η εμφάνιση μας εξαπατά καθημερινά. Σίγουρα, μπορείτε να θυμηθείτε ανθρώπου που ενώ ήταν πολύ όμορφοι, η συμπεριφορά τους ήταν απαίσια. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε έναν πορτοφολά από την εμφάνισή του, η οποία τις περισσότερες φορές δεν θυμίζει το τυπικό παρουσιαστικό του εγκληματία. Για να αποφύγετε να σας κλέψουν, πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να μην κρίνετε από την εμφάνιση.