Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025
γυναίκες15 ιστορικές γυναικείες φυσιογνωμίες που θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο

15 ιστορικές γυναικείες φυσιογνωμίες που θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο

1.Λούσι Στόουν (1818-1893), Αμερικανίδα ρεφορμίστρια και σουφραζέτα.

1

en.wikipedia.org / Creative Commons

Η Στόουν ήταν φεμινίστρια και ρεφορμίστρια. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Μασαχουσέτη, που πήρε πτυχία πανεπιστημίου. Εργαζόταν ως δημοσιογράφος και συγγραφέας και ήταν μια πετυχημένη ρήτορας. Επίσης, φορούσε παντελόνι το 1800.

2.Ζηνοβία, Βασίλισσα της Παλμύρα στην αυτοκρατορία της Συρίας τον 3ο αιώνα.

2

en.wikipedia.org / Creative Commons

Η Βασίλισσα Ζηνοβία ήταν φεμινίστρια και διπλωμάτης από την Συρία. Μιλούσε τουλάχιστον 4 γλώσσες, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο κατέγραφε τα 1000 χρόνια ασιατικής ιστορίας και κυνηγούσε λιοντάρια και αρκούδες με το άλογό της. Εκείνη και ο σύζυγός της οδηγούσαν στρατούς κατά μήκος της Συρίας, απέτρεψαν μια εισβολή των Γότθων και ο Πάπας εξήρε την ανδρεία της. Όταν ο άντρας δολοφονήθηκε, συνέλαβε τους δολοφόνους και τους προσέφερε ως ανθρώπινη θυσία στο ναό του Βάαλ.

3.Μαίρη Μακλέοντ- Μπεθούν (1875-1955), Αμερικανίδα εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων.

3

Hulton Archive / Getty Images, en.wikipedia.org / Creative Commons

Ίδρυσε ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά των Αφροαμερικανών, όταν τους αρνούνταν την ένταξη σε άλλα σχολεία, βοήθησε στην ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τις έγχρωμες γυναίκες και ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις έγχρωμες γυναίκες.

4.Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825), πλοίαρχος πολεμικού ναυτικού στην Ελλάδα.

4

commons.wikimedia.org / Creative Commons

Πολέμησε στην Επανάσταση του 1821. Διοικούσε ένα στόλο οκτώ πλοίων. Συμμετείχε σε ναυτικά μπλόκα σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Κατά τη διάρκεια της σφαγής της Χίου, πολέμησε και νίκησε Τούρκους στρατιώτες που κατέστρεφαν το νησί και έσωσε τις ζωές των γυναικών και των παιδιών στο χαρέμι του ηγεμόνα της πόλης. Τελικά κρίθηκε επικίνδυνη για το ελληνικό κράτος, συνελήφθη και εξορίστηκε στο νησί της. Μετά το θάνατό της, η Ρωσία της απένειμε τον τίτλο του ναυάρχου. Ήταν η μόνη γυναίκα που της είχε απονεμηθεί αυτός ο τίτλος.

5.Μάργκαρετ Χάμιλτον (1936-), επιστήμονας πληροφορικής, που το έργο της μας έστειλε στο φεγγάρι.

5

en.wikipedia.org(scientist) / Creative Commons

Η Χάμιλτον ηγούνταν της ομάδας που δημιούργησε το λογισμικό για την αποστολή Apollo. Ο άνθρωπος δεν θα είχε πάει στο φεγγάρι, αν δεν ήταν αυτή η γυναίκα.

6.Αρτεμισία Α της Καρίας (5ος αιώνας π.Χ.), βασίλισσα και αι επικεφαλής του στόλου των Ελληνο-Περσικών πολέμων.

6

en.wikipedia.org / Creative Commons

Η Αρτεμισία Α της Καρίας ήταν μια άκρως επιτυχημένη, ανύπαντρη βασίλισσα, που έζησε το 400 π.Χ. Ήταν μια από τους πιο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της Περσικής Αυτοκρατορίας, όπου ήταν γνωστή για την εξυπνάδα και την στρατηγική της. Ο αυτοκράτορας είχε στείλει τα παιδιά του να μεγαλώσουν κοντά της, για να έχουν ένα σωστό πρότυπο.

7.Χιουρέμ Σουλτάν (1526-1558), μια από τις γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

7

en.wikipedia.org / Creative Commons

Η Χιουρέμ Σουλτάν ήταν μια σκλάβα από την Ουκρανία, που μπήκε στο χαρέμι του Σουλτάνου σε ηλικία 15 ετών. Η επιρροή της ήταν τόσο μεγάλη, που έκανε τον Σουλτάνο να απαρνηθεί το υπόλοιπο χαρέμι του, να την απελευθερώσει και τέλος να την παντρευτεί. Επίσης, έπαιξε έναν μεγάλο ρόλο στα πολιτικά.

8.Νουρ Ιναγιάτ Χαν (1914-1944), Ινδο-Αμερικανίδα μυστική πράκτορας για την Βρετανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

8

commons.wikimedia.org / Creative Commons

Εργάστηκε ως ασυρματίστρια στο ελεγχόμενο από τους Ναζιστές Παρίσι. Ο δουλειά της είχε μέσο όρο ζωής τις 6 εβδομάδες και εκείνη άντεξε 5 μήνες. Τελικά, την πρόδωσε ένα Γάλλος πιλότος και ανακρίθηκε για έναν μήνα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Πολέμησε τους Ναζί με τόσο θάρρος, που κατά την διάρκεια της ανάκρισής της την χαρακτήρισαν ως “επικίνδυνη κρατούμενη.” Δεν έδωσε ποτέ καμία πληροφορία. Η τελευταία της λέξη πριν από την εκτέλεσή της ήταν “Ελευθερία.”

9.Βερόνικα Φράνκο (1546-1591), Ιταλίδα ποιήτρια.

9

en.wikipedia.org / Creative Commons

Ήταν μια μορφωμένη γυναίκα, κάτι σπάνιο για την εποχή εκείνη. Δημοσίευσε 2 ποιητικές συλλογές και ανήκε στον λογοτεχνικό κύκλο της Βενετίας. Υποστήριζε τις φτωχές γυναίκες και τα παιδιά. Κατηγορήθηκε για μαγεία, αλλά τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

10.Madge Syers (1881-1917), πρωτοπόρος στο πατινάζ από την Βρετανία.

10

en.wikipedia.org / Creative Commons

Το 1902 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διαγωνίζονταν μόνο άντρες. Κατάφερε να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο. Μετά από αυτό, η Διεθνής Ένωση Πατινάζ ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης συμμετοχής των γυναικών στο πρωτάθλημα, αλλά παρόλα αυτά εκείνη συνέχισε να διαγωνίζεται. Τον επόμενο χρόνο, στο Βρετανικό πρωτάθλημα κέρδισε όλους τους άντρες, συμπεριλαμβανομένου του άντρα της. Τελικά, το 1905 επετράπη στις γυναίκες να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα.

11.Βασίλισσα Χατσεπσούτ, Φαραώ της Αιγύπτου 1478-1458 π.Χ.

11

Rob Koopman / en.wikipedia.org(RMO_Leiden).jpg / Creative Commons

Ήταν μια από τις σπουδαίες Φαραώ που υπήρξαν. Επέκτεινε το εμπόριο, οδήγησε στην αρχιτεκτονική αναγέννηση της Αιγύπτου, δημιούργησε μεγάλο πλούτο και έβαλε την Αίγυπτο σε μια μακρά περίοδο ειρήνης.

12.Νέττι Στίβενς (1861-1912), Αμερικανίδα γενετίστρια.

12

commons.wikimedia.org / Creative Commons

Η Στίβενς ανακάλυψε, ότι το φύλο ενός οργανισμού καθορίζεται από τα χρωμοσώματα Υ και Υ. Με αυτή την ανακάλυψε δικαίωσε τις γυναίκες που για χρόνια τις κατηγορούσαν, αν δεν μπορούσαν να γεννήσουν αγόρι.

 13.Βασίλισσα Nzinga του Ndongo και Matamba (1583-1663), πολέμησε τους Πορτογάλους αποικιοκράτες στην Ανγκόλα.

13

Fotosearch / Getty Images, en.wikipedia.org / Creative Commons

Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με Αξιωματούχους της Πορτογαλίας, εκείνοι ήταν να την ταπεινώσουν. Όταν μπήκε στο δωμάτιο, υπήρχε μόνο μια καρέκλα στην οποία καθόταν ένας Πορτογάλος αντιπρόσωπος. Νόμιζαν, ότι θα αναγκαζόταν να καθίσει στο πάτωμα, αλλά εκείνη έριξε μια ματιά στον χώρο και μετά έκανε νόημα σε ένα από τους υπηρέτες να γονατίσει και να γίνει η καρέκλα της. Ο υπηρέτης υπάκουσε αμέσως.

14.Μάγια Ντέρεν (1917-1961), πρωτοπόρος Αμερικανίδα σκηνοθέτης.

14

en.wikipedia.org / Creative Commons

Η γεννημένη στο Κίεβο, Μάγια ήταν καταπληκτική σκηνοθέτης, χορεύτρια, συγγραφέας και φωτογράφος. Οι ταινίες μικρού μήκους που έκανε ακόμη και σήμερα φαίνονται επαναστατικές, οπότε πρέπει να έκαναν μεγάλη αίσθηση το 1940 και 1950.

 15.Ζόζεφιν Μπέικερ (1906-1975), Γαλλίδα διασκεδάστρια και ακτιβίστρια, γεννημένη στην Αμερική.

15

General Photographic Agency / Getty Images, en.wikipedia.org / Creative Commons

Η Ζόζεφιν Μπέικερ ήταν μια σταρ του καμπαρέ, που είχε μια τσίτα για κατοικίδιο και βοήθησε τόσο στην Γαλλική αντίσταση κατά τον B’ Π.Π. όσο και στο Αμερικανικό κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1950 και 1960. Στα σόου της είχε γυμνόστηθες εμφανίσεις μαζί με κωμικά στοιχεία και αστείες γκριμάτσες, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο την πεποίθηση, ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα μπορεί να καθοριστεί ή να ελεγχθεί. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι έδειξε πως η σεξουαλικότητα πρέπει να είναι διασκεδαστική για τις γυναίκες.

Τα πιο σημαντικά