Η πλειοψηφία (ως το 73%) των μαμάδων που έχουν μωρά κάτω του ενός έτους, τοποθετούν πράγματα όπως κουβέρτες και λούτρινα παιχνίδια μέσα στην κούνια με το μωρό. Περίπου 4.500 νέες μαμάδες έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα, σε μια έρευνα που διεξήχθη από τις οργανώσεις American Baby και Safe Kids Worldwide. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο και αυξάνει την πιθανότητα ασφυξίας για το μωρό.
Παρακάτω θα μάθετε μερικά από τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου οι νέες μητέρες για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του νεογέννητού τους.
#1 Μην τοποθετείτε τίποτα περιττό στο κρεβατάκι του μωρού
© depositphotos
Πρέπει να αγνοείτε τη φράση «Είναι απλά ένα μικρό μωρό και δεν μπορεί καν να κινηθεί!», και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με το τι βάζετε στο κρεβατάκι του μωρού σας.
Δεν πρέπει να υπάρχουν επιπλέον μαξιλάρια ή κουβέρτες. Γιατί να έχετε πράγματα που μπορεί να πνίξουν το μωρό σας; Σίγουρα δεν αξίζει τον κίνδυνο.
#2 Κάντε το τεστ με το ρολό χαρτιού τουαλέτας, όταν επιλέγετε παιχνίδια
© depositphotos
Παρόλο που πολλές κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν την πώληση παιχνιδιών που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού σε παιδιά κάτω των 3 ετών, δεν υπάρχει πρόβλημα να σιγουρευτείτε και μόνοι σας. Εξάλλου, είναι για την ασφάλεια του μωρού σας.
Το κόλπο είναι να τοποθετήσετε το παιχνίδι σε ένα άδειο ρολό χαρτιού τουαλέτας. Αν χωράει, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει στο λαιμό του μωρού αν το καταπιεί κατά λάθος. Καλύτερα να μην το ρισκάρετε!
#3 Μην αφήνετε το μωρό χωρίς επιτήρηση
© depositphotos
Ο χρόνος που κοιμάται το μωρό, δεν είναι για να το αφήνετε μόνο του και να φεύγετε από το δωμάτιο. Τα βρέφη είναι ευαίσθητα και η απροσεξία ακόμη και για μερικά δευτερόλεπτα, μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια ειδική ενδοεπικοινωνία με κάμερα και καλή ποιότητα ήχου και βίντεο, κοντά στο κρεβατάκι του.
#4 Κάντε το σπίτι ασφαλές για το μωρό
Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν έρθει το μωρό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να βάλει στο στόμα, εύθραυστα αντικείμενα και με αιχμηρές γωνίες. Φροντίστε τα όλα πριν να είναι αργά.
#5 Εισάγετε σταθερές τροφές ανά διαστήματα
© depositphotos
Το ορόσημο των 6 μηνών για την εισαγωγή στερεάς τροφής στο μωρό, προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Ωστόσο, μην παρασυρθείτε. Θα είναι η πρώτη φορά που το μωρό θα έχει μια γεύση από τρόφιμα. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να του προκαλέσουν αλλεργία. Μερικά κοινά αλλεργιογόνα είναι το γάλα, τα αβγά, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, η σόγια και το σιτάρι.
Έτσι, συμβουλευτείτε τον γιατρό και δοκιμάστε ένα συστατικό τη φορά. Δώστε στο μωρό το ίδιο φαγητό για 4 ως 5 ημέρες και μετά δοκιμάστε ένα άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό θα αρχίσει επίσης να αναπτύσσει γούστο για διαφορετικά είδη τροφίμων.
#6 Τα γεύματα και το γάλα σε σκόνη, θα πρέπει να αναθερμαίνονται με προσοχή
© depositphotos
Ένα μπολ με ζεστό νερό είναι το μόνο που θα χρειαστείτε. Ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται ακατάλληλος λόγω των πιθανών βλαβερών επιπτώσεων στο φαγητό και επειδή η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να βλάψει το μωρό και να του αφήσει εγκαύματα στο στόμα.
Συνιστάται να βάζετε τα μπουκάλια με το γάλα σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ρίξτε μερικές σταγόνες γάλακτος στο πίσω μέρος του χεριού σας, για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του είναι καλή. Επίσης, ανακατέψτε το φαγητό σωστά πριν το σερβίρετε.
#7 Δημιουργήστε ένα απολύτως ασφαλές κρεβατάκι
© depositphotos
Ο πρώτος κανόνας είναι να μην γεμίζετε υπερβολικά το κρεβατάκι του μωρού. Μετά τον πρώτο μήνα τους σε αυτόν τον κόσμο, τα μωρά χρειάζονται την ίδια ζέστα με εσάς. Αν βάζετε επιπλέον σκεπάσματα και νομίζετε ότι θα κρατήσουν το μωρό σας ζεστό, σκεφτείτε το ξανά.
Ο δεύτερος κανόνας είναι να βάζετε το βρέφος για ύπνο, με την πλάτη του. Τα μωρά θα βρουν μια άνετη θέση για τον εαυτό τους, μόλις αρχίσουν να κινούνται. Μέχρι τότε (τουλάχιστον μέχρι να είναι ηλικίας 1 έτους), βάλτε τα για ύπνο με την πλάτη τους.
#8 Αποθηκεύστε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης
© depositphotos
Αφήστε σημειώματα στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Να θυμάστε πως τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και τότε δεν θα έχετε χρόνο να ψάξετε τον αριθμό που θέλετε να καλέσετε. Δεν είναι κακό να είστε προετοιμασμένοι. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Γράψτε τους αριθμούς του παιδιάτρου, του νοσοκομείου, του κέντρου ελέγχου δηλητηριάσεων και ούτω καθεξής.
#9 Προσέξτε όταν παίρνετε το μωρό για μια βόλτα με το αυτοκίνητο
© depositphotos
Ορισμένοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν ακόμα και όταν δεν είστε με το μωρό, όπως το να μην μιλάτε στα κινητά τηλέφωνα ενώ οδηγείτε, ακόμη και μέσω ακουστικών.
Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι το κάθισμα του αυτοκινήτου. Δεν επαρκεί μόνο η τοποθέτησή του, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει εγκατασταθεί σωστά. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τη ζώνη ασφαλείας στη λειτουργία κλειδώματος και να χρησιμοποιήσετε σωστά τις ζώνες.
#10 Παρακολουθήστε τις ανακλήσεις προϊόντων για μωρά
Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας. Οι εταιρείες συχνά κάνουν ανακοινώσεις που πρέπει να παρακολουθείτε. Μπορούν να υπάρξουν ανακλήσεις για παιχνίδια, παιδικό εξοπλισμό, φάρμακα και άλλα.
#11 Μάθετε στο μωρό σας να θηλάζει σωστά
© depositphotos
Οι πρώτες μέρες της ζωής ενός μωρού, δεν είναι ιδιαίτερες μόνο για αυτό, αλλά και για τη μητέρα. Το πρώτο πράγμα που προσπαθούν να κάνουν οι περισσότερες μητέρες είναι να επιτύχουν μια σωστή στάση ενώ θηλάζουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια, ακόμα και αν το κάνετε 100 φορές. Τα θηλάζοντα μωρά πρέπει να μάθουν πώς να παίρνουν τη σωστή στάση, πριν γυρίσουν στο σπίτι.
Αν το μωρό δεν παίρνει τη σωστή στάση για να θηλάσει καλά, μπορεί να αναπτύξετε σοβαρές λοιμώξεις. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε θήλαστρα ως τελευταία λύση.
#12 Προγραμματίστε τον χρόνο ύπνου σας με τον χρόνο ύπνου του μωρού
© depositphotos
Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες, έρχονται αντιμέτωπες με τη στέρηση ύπνου. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά εξαντλητική, και σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη μετά τον τοκετό.
Για να βεβαιωθείτε πως θα αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλύτερα να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να προσπαθήσετε να ξεκουράζεστε ώστε να συνεχίσετε.
#13 Κάνοντας μπάνιο ένα βρέφος
© depositphotos
Πολλές μητέρες ανησυχούν σχετικά με το μπάνιο του μωρού τους, αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να μάθουν. Είναι σημαντικό να προσέχετε το μωρό όλη την ώρα. Μην σκεφτείτε να το αφήσετε μόνο, ούτε για να απαντήσετε σε μια τηλεφωνική κλήση.
Το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και απαιτεί κατάλληλη θερμοκρασία νερού. Πάντα να ελέγχετε με τον αγκώνα σας, για να εξασφαλίσετε ότι το νερό δεν θα κάψει το δέρμα του. Τέλος, κρατήστε σταθερά το μωρό κάθε στιγμή που του κάνετε μπάνιο.
#14 Εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας
© depositphotos
Λέγεται ότι η καρδιά της μητέρας, τα ξέρει όλα. Έτσι αν έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν είναι σωστό, ίσως δεν είναι. Πάντα να εμπιστεύεστε τα ένστικτά σας. Αν αισθάνεστε ανήσυχες για τη συμπεριφορά του παιδιού σας ή τις διατροφικές του συνήθειες, ζητήστε αμέσως βοήθεια.