Οι λάτρεις των ταξιδιών γνωρίζουν πολύ καλά τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Άλλωστε, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί αυτά τα μέρη και να τα δει με τα ίδια του τα μάτια. Αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες γωνιές στον πλανήτη: περιοχές που για κάποιους λόγους παραμένουν απαγορευμένες στους ταξιδιώτες.
Δείτε παρακάτω 14 μυστηριώδη μέρη του πλανήτη, που δεν αναφέρουν οι τουριστικοί οδηγοί.
Κοφούνς, Ιαπωνία
© National Land Image Information (Color Aerial Photographs)
Αυτά τα τεχνητά νησιά είναι οι αρχαίοι τόποι ταφής των μελών της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να τα επισκεφθούν αρχαιολόγοι, αλλά πάντα με την άδεια του αυτοκρατορικού δικαστηρίου.
Νήσος Σεντινέλ, Ινδία
flckr
Oι ιθαγενείς που ζουν στο νησί, δε θα σταματήσουν σε τίποτα για να προστατεύουν την περιοχή τους από τους ξένους. Οπότε, για την προστασία των ίδιων των τουριστών, οι Αρχές της Ινδίας έχουν απαγορεύσει σε όλους να πλησιάζουν το νησί.
Περιοχή 51, ΗΠΑ
flickr
Η ύπαρξη αυτής της εξαιρετικά μυστικής εγκατάστασης, επιβεβαιώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση της Αμερικής μόλις το 2013. Σύμφωνα με μερικά απόρρητα έγγραφα που κυκλοφόρησαν, η Περιοχή 51 είναι μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στην οποία αναπτύσσονται και δοκιμάζονται αεροσκάφη επόμενης γενιάς.
Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Σιών, Αιθιοπία
flickr
Ένα ειδικά χτισμένο παρεκκλήσι στεγάζει τον πιο ιερό θησαυρό της εκκλησίας: την Κιβωτό της Διαθήκης. Ο φύλακας της κιβωτού, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει πρόσβαση στο λείψανο, απαγορεύεται να φύγει από τις εγκαταστάσεις της εκκλησίας ή να μιλήσει με ξένους.
Νήσος Καχοολάβε, ΗΠΑ
flickr
Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αυτό το άγονο νησί αποτελούσε τόπο θρησκευτικών τελετουργιών, μια σωφρονιστική αποικία και εγκατάσταση εκπαίδευσης του αμερικανικού ναυτικού. Σήμερα, βρίσκεται σε καθεστώς φυσικής διατήρησης. Ο μόνος τρόπος για να το επισκεφθείτε, είναι να ενταχθείτε σε κάποια εθελοντική ομάδα που φροντίζει για τη συντήρηση της περιοχής.
Βρετανικός Πύργος Τηλεφωνίας, Ηνωμένο Βασίλειο
flickr
Μετά από μια έκρηξη που συνέβη στο εσωτερικό του πύργου, το περιστρεφόμενο εστιατόριο και το παρατηρητήριο έκλεισαν για τον κοινό. Μερικές φορές, εξακολουθεί να ανοίγει για να φιλοξενήσει κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις και κάποιοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν το Λονδίνο από άλλη οπτική.
Μεγάλο Ιερό, Ιαπωνία
flickr
Η περιοχή του ιερού συγκροτήματος της Ιαπωνίας είναι προσβάσιμη μόνο από ιερείς και μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να θαυμάσουμε τις στέγες των ιερών, πίσω από τα περιφράγματα.
Η πόλη φάντασμα της Βαρόσα, Κύπρος
flickr
To θέρετρο που βρίσκεται δίπλα στην Αμμόχωστο, αποτελούσε τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Κύπρου. Αλλά όλα άλλαξαν τον Ιούλιο του 1974, όταν μετά από μαζική εκκένωση, η ερημωμένη πόλη κατελήφθη από τουρκικά στρατεύματα. Από τότε, η πόλη παραμένει περιφραγμένη και αποτελεί μέρος της προστατευόμενης ζώνης, που φυλάσσεται από τον τουρκικό στρατό.
Νήσος Σαμπλ, Καναδάς
flickr
Αυτό το παραθαλάσσιο νησί που βρίσκεται στον Ατλαντικό, έχει πληθυσμό λιγότερο από 30 κατοίκους και αποτελεί νεκροταφείο βυθισμένων πλοίων. Για να το επισκεφθείτε, θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση στην κυβέρνηση του Καναδά, εξηγώντας την αναγκαιότητα του ταξιδιού.
Κέντρο δεδομένων Πιονέν, Σουηδία
flickr
Αυτό το πυρηνικό καταφύγιο χτίστηκε στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως γραφείο για ένα σουηδικό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Εδώ αποθηκεύονται σε βάθος 30 μέτρων και πίσω από 3 χοντρές πόρτες, πληροφορίες πολύ διάσημων ιστοσελίδων.
Σπήλαιο Λασκώ, Γαλλία
flickr
Για να διατηρηθούν οι προϊστορικές τοιχογραφίες που υπάρχουν στη σπηλιά, απαγορεύτηκε η είσοδος στο κοινό μετά από 15 χρόνια ελεύθερης εισόδου. Μπορείτε να απολαύσετε ένα αντίγραφο της σπηλιάς, σε αυτή την εικονική περιήγηση.
Ο σταθμός ραντάρ “Don-2N”, Ρωσία
Αυτή η σύγχρονη πυραμίδα έχει ύψος 40 μέτρα και μήκος 140 μέτρα. Ήταν βασικό στοιχείο του πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Μόσχας. Σε σπάνιες περιπτώσεις επιτρέπεται η είσοδος και ξενάγηση των δημοσιογράφων στο χώρο. Βέβαια, αυτό που βλέπουν, είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του χώρου.
Βουνό των Προέδρων, ΗΠΑ
© Google Earth
Εκτός από τις περίφημες γιγαντιαίες μορφές των σπουδαιότερων Αμερικανών προέδρων, το βουνό Ράσμορ έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο: ένα μυστικό δωμάτιο, χωμένο βαθιά μέσα στα βράχια. Το δωμάτιο είναι μια χρονοκάψουλα, που περιέχει αντίγραφα των σημαντικότερων ιστορικών εγγράφων της χώρας. Η είσοδος σε αυτό το δωμάτιο εμποδίζεται από μια πόρτα γρανίτη, εξοπλισμένη με έναν μηχανισμό κλειδώματος.
Μια οφθαλμαπάτη υποβρύχιου καταρράκτη, Μαυρίκιος
© imgur
Από ψηλά φαίνεται να υπάρχει ένας υποβρύχιος καταρράκτης στο Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο, αυτό το ωραίο φαινόμενο είναι απλώς μια οπτική ψευδαίσθηση, που δημιουργείται από την απορροή κοιτασμάτων άμμου.