Αρκετοί είναι οι διάσημοι Έλληνες με μεγάλες επιτυχίες, που έχουν μια διαφορετική καταγωγή και δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, που προέρχονται από το λαό των Τσιγγάνων.
Ένας λαός πατροπαράδοτα νομαδικός, χωρίς γραπτή γλώσσα που στο πείσμα των εποχών διατηρεί τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του στοιχεία: Αυτοί είναι οι Ρομά ή όπως αλλιώς ονομάζονται ανά χώρα οι φυλές των τσιγγάνων (πχ Γκιτάνος στην Ισπανία, Σιντ στην Ιταλία).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 12 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως ενώ μόνο στην Ευρώπη ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 8 με 10 εκατομμύρια.
Κι επειδή ως φυλή διακρίνεται εκτός από το ελεύθερο πνεύμα για το πάθος τους για το χορό, τη μουσική και την άθληση, δεν είναι λίγοι οι τσιγγάνοι καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με άλλους γνωστούς της χώρας να συγκλονίζουν με τον κίνδυνο που διέτρεξαν.
Οι διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή
- Ειρήνη Μερκούρη
Ποτέ δεν έκρυψε την τσιγγάνικη καταγωγή της – κι από τους δύο γονείς – η τραγουδίστρια. Όπως έχει μάλιστα δηλώσει θεωρεί ευλογία την καταγωγή αυτή μιας και… «Έχει έρωτα. Είμαστε ευτυχισμένοι με απλά και ωραία μικρά πράγματα. Δύσκολα ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα από άποψη υλικών αγαθών είναι ευτυχισμένος. Ερωτευόμαστε, αγαπάμε και είμαστε 100% εκεί. Έχουμε πάθος».
2. Ελένη Βιτάλη
Από τις πιο ωραίες γυναικείες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Ελένη Λαβίδα όπως είναι το πραγματικό της όνομα μεγάλωσε νομαδικά ως πραγματική Ρομ, δίπλα στον σαντουριέρη πατέρα της και την τραγουδίστρια μητέρα της.
3. Χρήστος Πατσατζόγλου
Ο Χρήστος Πατσατζόγλου ο αξέχαστος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού ανήκει κι αυτός στη φυλή των Ρομά.
4. Μάκης Χριστοδουλόπουλος
Γνωστή είναι η τσιγγάνικη καταγωγή του τραγουδιστή και δεν την έκρυψε ποτέ. Ο ίδιος γεννήθηκε σε χωριό της Αμαλιάδας κι από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε την οικογένειά του ως πωλητής σε πανηγύρια. Ως γνήσιος τσιγγάνος από μικρός έγινε άσσος στο κλαρίνο ενώ αυτός που τον έπεισε ν΄ακολουθήσει το τραγούδι ήταν ο Βασίλης Σαλέας.
5. Λευτέρης Ζέρβας
Κι ο βιρτουόζος – μάγος του βιολιού Λευτέρης Ζέρβας, με διεθνή αναγνωρισιμότητα έχει επίσης τσιγγάνικες ρίζες.
6. Ζαφείρης Μελάς
Γνωστή είναι και η καταγωγή του Ζαφείρη Μελά.Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να πηγαίνει σε πανηγύρια μαζί με τους θείους του, οι οποίοι ήταν μουσικοί και οργανοπαίχτες. Το ντεμπούτο ως τραγουδιστής το έκανε το 1966 σε ένα πανηγύρι στο χωριό Πετροκέρασο της Χαλκιδικής.Σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε να δουλεύει επαγγελματικά σε διάφορα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη
7. Κώστας Χατζής
Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός με την ιδιότυπη φωνή και ερμηνευτικό ύφος, η φήμη του οποίου έχει φτάσει μέχρι και το Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής μπαλάντας είναι κι αυτός τσιγγάνος.
Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Κώστας Καραγιάννης υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς κλαρίνου της εποχής του και ο πατέρας του Βαγγέλης Χατζής, ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι οπότε από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική.
8. Βασίλης Παϊτέρης
Ο Βασίλης Παϊτέρης είναι από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους τραγουδιστές και συνθέτες. Στο παρελθόν ασχολήθηκε και με την πολιτική ενώ είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τσιγγάνων και Φίλων της Τσιγγάνικης Μουσικής, με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΜΕΝ».
9. Γιώργος Μάγκας
Από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους είναι κι ο βιρτουόζος του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας που κατάφερε με το κλαρίνο του και την πληθωρική προσωπικοτητά του να γίνει γνωστός κι εκτός συνόρων.
10. Αλέξανδρος Χατζής
Τα βήματα του διάσημου πατέρα του ακολούθησε κι ο γιός του Κώστα Χατζή, Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος Χατζής, γεννήθηκε από γερμανίδα μητέρα την Ούρσουλα von Jordis στο Bad Nauheim της Γερμανίας. Με μητέρα Γερμανίδα και ρίζες Ρομ από τον πατέρα του ο ίδιος αστειευόμενος σε συνεντεύξεις του δηλώνει “ένας τσιγγάνος που είναι πάντα στην ώρα του στα ρεντεβού και με… τσαντίρι που έχει διεύθυνση.
11. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος-Σαλέας – ο παλαιός (1929-1972)
Ήταν ο καλύτερος λαικός κλαρινοπαίχτης της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην εποχή του, με διεθνή καριέρα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και η κηδεία του έγινε λαϊκό προσκήνυμα.
Από ειδικούς και μη ο Σαλέας θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι ο κορυφαίος κλαρινίστας όλων των εποχών. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους ερμηνευτές και τις μεγάλες ερμηνεύτριες των δημοτικών και των λαϊκών τραγουδιών, ενώ πλούσια ήταν η συμμετοχή του στη δισκογραφία, τόσο ως εκτελεστής όσο και ως συνθέτης, παρά τον σύντομο βίο του αλλά και την 8άχρονη παραμονή του στην Αμερική.
«Ο Σαλέας υπήρξε το σκληρό ροκ στη μεταπολεμική δημοτική και λαϊκή μουσική» γράφει χαρακτηριστικά ο ποιητής Θωμάς Γκόρπας. «Ροκ και σαν στιλ κλαρινοπαίκτη και σαν αντίληψη για τη μουσική διασκέδαση. […] Αναρχικός, ασυμβίβαστος, εκρηκτικός. Ανέβαζε στο πάλκο τους θαμώνες ή κατέβαινε αυτός κοντά τους. Ξημέρωνε στο πάλκο παίζοντας με το στόμιο σκοτεινές, παράξενες μουσικές που μόνο αυτός ήξερε, που δεν ξανακούστηκαν ποτέ πια, ύστερα από εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα…».
12. Βασίλης Σαλέας – ο νεότερος
Τα βήματα της οικογένειας των Σαλέηδων και του διάσημου θείου του ακολούθησε κι ο συνονόματος ανηψιός του Βασίλης Σαλέας ο νεότερος – πασίγνωστος τσιγγάνος λαϊκός οργανοπαίκτης κι αυτός. Κορυφαίος Έλληνας σολίστας που κουβαλά συνεργασίες με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταμάτη Σπανουδάκη, την συνεργασία με τον μεγάλο μουσικό Μιμη Πλεσσα η οποία επισφραγίστηκε και με τον δίσκο Χρυσαλλίς στον οποίο ο Βασίλης ερμηνευεσαι τραγούδια του και τον Διονύση Σαββόπουλο κι έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Σίδνεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν και τις Κάννες.
Μανώλης Αγγελόπουλος
Ο τσιγγάνος τραγουδιστής μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 , διακεκριμένος τσιγγάνος τραγουδιστής με μεγάλη καριέρα στο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 60, 70 και 1980. Έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του.Η φωνή του θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Στάθης Αγγελόπουλος
Κι ο Αγγελόπουλος ο νεότερος δεν ξεχνάει την τσιγγάνικη καταγωγή του.Είναι γιος του γνωστού λαϊκού τραγουδιστή Μανώλη Αγγελόπουλου και της επίσης τραγουδίστριας Αννούλας Βασιλείου. Άρχισε να τραγουδάει επαγγελματικά το 1983 ενώ ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα.