Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025
διεθνή13χpονος με καρκiνο του εγκεφάλοu θεραπεύτnκε σε κλινική δοκιμή φαpμάκου

13χpονος με καρκiνο του εγκεφάλοu θεραπεύτnκε σε κλινική δοκιμή φαpμάκου

13χρονος Λούκας από το Βέλγιο, είχε διαγνωστεί από την ηλικία των 6 ετών, με έναν ιδιαίτερα επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο, το εγγενές γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου (ΔΔΓΓ, Διάχυτο Διηθητικό Γλοίωμα Γέφυρας) έναν θανατηφόρο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, θεραπεύτηκε μετά τη συμμετοχή του σε μια κλινική δοκιμή για πιθανά νέα φάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός του Λούκας ανταποκρίθηκε αμέσως στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus. 7 χρόνια μετά ο Λούκας είναι υγιής και ο όγκος του έχει εξαφανιστεί.

ezgif 7 4f139f0f4c

O 13χpονος Λούκας

«Ο Λούκας νίκησε όλες τις πιθανότητες και επιβίωσε», δήλωσε ο γιατρός του, Ζακ Γκριλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους του εγκεφάλου στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι. «Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, είδα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», δήλωσε ο Γκριλ στο AFP. «Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν αυτή στον κόσμο», δήλωσε ο Γκριλ.

768x492 l institut gustave roussy

Επτά άλλα παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς. Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενώ άλλα όχι, πιθανόν να οφείλεται στις «βιολογικές ιδιαιτερότητες» των όγκων τους, εξήγησε ο ερευνητής.

«Ο όγκος του Λούκας έφερε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο», πρόσθεσε.

ezgif 7 426c6ca520

O 13χpονος Lucas Jemeljanova (πρώτο στα αριστερά)

Οι ερευνητές μελετούν τις γενετικές ανωμαλίες των όγκων των ασθενών καθώς και τη δημιουργία «οργανοειδών» – μάζες κυττάρων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο.«Η περίπτωση του Λούκας προσφέρει πραγματική ελπίδα», δήλωσε η Μαρί-Αν Ντέμπιλι, ερευνήτρια που επιβλέπει τις εργαστηριακές εργασίες. «Θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε in vitro τις διαφορές που εντοπίσαμε στα κύτταρά του», δήλωσε η ερευνήτρια στο AFP.

Ερευνητές: Συγκρατημένη αισιοδοξία  

Η ομάδα θέλει να αναπαράγει τις γενετικές διαφορές του στα οργανοειδή για να δει αν ο όγκος μπορεί στη συνέχεια να εξοντωθεί τόσο αποτελεσματικά όσο και στον Λούκας. Αν αυτό πετύχει, «το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα με αυτές τις κυτταρικές αλλαγές», εξήγησε η Ντέμπιλι.

Ενώ οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το νέο, αλλά προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία είναι ακόμη πολύ μακριά.

«Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10-15 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα φάρμακο – μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία», είπε ο Γκριλ.

Τα πιο σημαντικά