Όπως ακριβώς κάθε άλλο όργανο του σώματος, έτσι και ο εγκέφαλος κινδυνεύει από διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους δεν είναι πολύ εμφανείς.
Δείτε παρακάτω 13 απροσδόκητα πράγματα που βλάπτουν τον εγκέφαλό μας.
13. Έλλειψη επικοινωνίας
© depositphotos © depositphotos © depositphotos
Μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε, ότι ακόμα και 10 λεπτά επικοινωνίας την ημέρα αυξάνουν τις νοητικές ικανότητες. Δεν χρειάζεται να βγείτε έξω και να μιλήσετε στον πρώτο άγνωστο που θα δείτε μπροστά σας- η επικοινωνία με έναν φίλο ή συγγενή από το τηλέφωνο διεγείρει τον εγκέφαλο.
12. Υπερβολική ζάχαρη
© depositphotos © depositphotos
Σύμφωνα με έρευνα, η μεγάλη ποσότητα σακχάρου επηρεάζει αρνητικά τον νευροτροφικό παράγοντα του εγκεφάλου ή το BDNF, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή νευρώνων. Συγκεκριμένα, το BDNF είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση μακροχρόνιας μνήμης και μάθησης.
11. Παράλειψη πρωινού
© pexels
Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία.
10. Πρόχειρο φαγητό
© depositphotos © depositphotos
Το πολύ γρήγορο φαγητό στη διατροφή και η συνεχής υπερκατανάλωση επηρεάζουν αρνητικά τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου και ως εκ τούτου τον σχηματισμό βραχυπρόθεσμης και μακροχρόνιας μνήμης. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
9. Παγωτό
© depositphotos © depositphotos
Κάθε κρύο φαγητό, όπως το παγωτό, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πονοκέφαλο. Πιστεύεται ότι το κρύο φαγητό στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Το σώμα, προσπαθώντας να αποτρέψει την υποθερμία, στέλνει ζεστό αίμα στον εγκέφαλο, το οποίο με την σειρά του διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
8. Κινητά τηλέφωνο
© depositphotos
Μια μελέτη σε αρουραίους αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ του καρκίνου του εγκεφάλου και της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, δεν πρέπει να πετάξετε το κινητό σας. Αντ ‘αυτού, οι γιατροί συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσετε ακουστικά, όταν μιλάτε και να μην βάζετε το κινητό κοντά στο μαξιλάρι, όταν κοιμάστε.
7. Αλκοόλ
© depositphotos © depositphotos
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει την σύνδεση μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Ωστόσο, αν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, ο εγκέφαλος επιστρέφει στα φυσιολογικά του.
6. Κάπνισμα
© depositphotos © depositphotos
Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, το κάπνισμα οδηγεί όχι μόνο σε καρκίνο αλλά και σε μείωση του πάχους του εγκεφαλικού φλοιού. Τέτοιες βλάβες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις πνευματικές ικανότητες, επειδή αυτό το μέρος του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την σκέψη.
5. Έλλειψη άσκησης
© depositphotos © depositphotos
Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι σωματικές ασκήσεις έχουν ευεργετική επίδραση στη σύνθεση του BDNF και ως εκ τούτου στην μακροχρόνια μνήμη.
4. Αυστηρή διατροφή
© depositphotos
Έρευνα έχει δείξει, ότι ο αυστηρός περιορισμός της διατροφής ουσιαστικά προκαλεί τον εγκέφαλο να φάει τον εαυτό του. Γι’ αυτό πρέπει να είστε πιο προσεχτικοί με την διατροφή σας.
3. Έλλειψη άσκησης εγκεφάλου
© wikimedia
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κορυφαία παραγωγικότητα του εγκεφάλου επιτυγχάνεται στα 16-25 χρόνια και μετά αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, οι τακτικές ασκήσεις του εγκεφάλου με παζλ και ανάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή του ακόμη και σε άτομα που εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια γεροντικής άνοιας.
2. Σκεπάζουμε το κεφάλι μας όταν κοιμόμαστε
© depositphotos © depositphotos
Όταν καλύπτουμε το κεφάλι μας, μειώνουμε την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στον εγκέφαλο και πρέπει να αναπνέουμε “ανακυκλωμένο αέρα”, ο οποίος είναι κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δημιουργεί έλλειψη οξυγόνου για τον εγκέφαλό μας.
1. Αφυδάτωση
© depositphotos © depositphotos
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 70- 80% νερό. Επίσης, το νερό είναι υπεύθυνο για την μεταφορά των χρήσιμων ουσιών στον εγκέφαλο. Έτσι, ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν δεν υπάρχει έλλειψη νερού.