Τα σενάρια συνήθως αναφέρουν κάθε λέξη και δράση των χαρακτήρων με λεπτομέρειες. Ωστόσο, οι αυτοσχεδιασμοί των ταλαντούχων ηθοποιών, μερικές φορές είναι καλύτεροι από όσα σχεδίασαν οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι. Κάπως έτσι εμφανίζονται στις οθόνες μας οι υπέροχες αυτοσχέδιες σκηνές που μένουν στην ιστορία.
Παρακάτω θα μάθετε για μερικές τέτοιες καταστάσεις από διάφορες αγαπημένες ταινίες του Χόλυγουντ, που θα σας κάνουν να τις δείτε διαφορετικά.
Pretty Woman
© Touchstone Pictures
Θυμάστε τη σκηνή οπού ο Ρίτσαρντ Γκιρ δίνει ένα κολιέ στην Τζούλια Ρόμπερτς; Η ηθοποιός πήγε να το πάρει και τότε ο Ρίτσαρντ έκλεισε ξαφνικά το κουτί. Αυτό δεν ήταν στο σενάριο, ούτε και η αντίδραση της Τζούλια.
Διακοπές στη Ρώμη
© Paramount Pictures
Υπάρχει μια σκηνή σε αυτή την ταινία οπού ο Τζο Μπράντλεϊ προσποιείται πως το Στόμα της Αλήθειας του δάγκωσε το χέρι. Ήταν καθαρός αυτοσχεδιασμός εκ μέρους του Γκρέγκορι Πεν και η αντίδραση της Όντρεϊ Χέπμπορν ήταν αυθεντική.
Από το σούρουπο ως την αυγή
© Miramax
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ συνήθιζε να αστειεύεται με την κατάσταση του εργένη, όχι μόνο στην πραγματικότητα, αλλά και στις ταινίες. Για παράδειγμα, στην ταινία «Από το σούρουπο ως την αυγή», όταν η Σάλμα Χάγιεκ τον ξάπλωσε, έβαλε τo πόδι της στο στήθος του και είπε πως τον έκανε σκλάβο της, ο Τζορτζ αυτοσχεδίασε με την φράση: «Όχι ευχαριστώ! Έχω ήδη παντρευτεί.»
Ο Νονός
© Paramount Pictures
Σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές, ο Βίτο Κορλεόνε εξηγεί την ιδέα της φιλίας στον Μπονασέρα και κρατάει μια γάτα στην αγκαλιά του. Αποδείχθηκε πως το ζώο δεν ήταν μέρος της υπόθεσης. Περιπλανιόταν στα σκηνικά και ο Μάρλον Μπράντον την πήρε στα χέρια του.
Η Λάμψη
© Warner Bros.
«Εδώ είναι ο Τζόννυ!», δήλωσε ο χαρακτήρας του Τζακ Νίκολσον, ενώ έμπαινε στο μπάνιο με ένα τσεκούρι. Η σκηνή έχει γίνει κλασσική, όμως ήταν ένας απόλυτος αυτοσχεδιασμός: Ο ηθοποιός πήρε την φράση από τον παρουσιαστή Τζόννυ Κάρσον, που ξεκινούσε έτσι την εκπομπή του κάθε βράδυ.
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
© 20th Century Fox
Κάθε λάτρης αυτής της ταινίας πρέπει να θυμάται την σκηνή θανάτου του τρομοκράτη Γκρούμπερ, τον οποίο υποδύθηκε ο Άλαν Ρίκμαν: Συνειδητοποιεί ότι το σχέδιό του έχει καταστραφεί, ενώ πέφτει από την οροφή ενός κτιρίου. Αποδεικνύεται ότι ο σκηνοθέτης έσπρωξε ξαφνικά τον ηθοποιό στην πράσινη οθόνη και γι ‘αυτό όλα έγιναν τόσο ρεαλιστικά.
Ο Πληροφοριοδότης
© Warner Bros.
Ένας ακόμη αυτοσχεδιασμός από τον Τζακ Νίκολσον. Όταν γυρίστηκε η σκηνή της συνομιλίας μεταξύ του χαρακτήρα και του Ντι Κάπριο, ο Τζακ έβγαλε ξαφνικά ένα πιστόλι φοβίζοντας αισθητά τον Λεονάρντο. Υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που αγαπούν όλοι αυτόν τον ηθοποιό: Καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τα απροσδόκητα συναισθήματά του προς όφελος της σκηνής και το αποτέλεσμα βγαίνει ακόμη καλύτερο από αυτό του σεναρίου.
Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης
© TriStar Pictures
Ο χαρακτήρας του Σβαρτσενέγκερ δεν ήταν ομιλητικός και αυτός ήταν ίσως ο λόγος που ο ηθοποιός θέλησε να φτιάξει καλύτερα το σενάριο. Η φράση που έγινε κλασσική: «Χρειάζομαι διακοπές», δεν ήταν αρχικά στο σενάριο. Ήταν ιδέα του ηθοποιού και ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον αποφάσισε να την κρατήσει.
Χαμένοι στη μετάφραση
© Focus Features
Αν έχετε δει την ταινία της Σοφία Κόπολα, τότε μάλλον θυμάστε την τελευταία σκηνή με τους Μπιλ Μάρεϊ και Σκάρλετ Γιόχανσον. Το σενάριο είχε τους χαρακτήρες απλά να κρατούν ο ένας τον άλλον στην αγκαλιά του, αλλά βγήκε διαφορετικά: πρώτος ο Μάρεϊ ψιθύρισε κάτι στο αυτί της Γιόχανσον, εκείνη χαμογέλασε και στη συνέχεια φιλήθηκαν.
Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ
© Miramax
Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς ήταν ο βασιλιάς του αυτοσχεδιασμού, χάρις στην εμπειρία του ως κωμικός επί σκηνής. Στη συγκεκριμένη ταινία, λέει στον χαρακτήρα του Ματ Ντέιμον μια ιστορία για την αποθανούσα σύζυγό του, που είχε προβλήματα με τα εντερικά της και μια φορά κατάφερε να ξυπνήσει τον εαυτό της, λόγω του θορύβου. Ο Ουίλιαμς σκέφτηκε όλη την ιστορία εκείνη τη στιγμή. Ο Ντέιμον δεν γελούσε απλά, αλλά φαίνεται να κουνιέται καθώς γελούσε και ο εικονολήπτης.
Λεόν: Ο επαγγελματίας
© Gaumont International
Ο Γκάρυ Όλντμαν είναι επίσης εξαιρετικός στους αυτοσχεδιασμούς και το έκανε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της λήψης της ταινίας Λεόν. Η συζήτησή του με τον πατέρα της Ματίλντα ήταν αυτοσχέδια και σκόπευε να κάνει τον αντίπαλο νευρικό. Η ιστορία του Μπετόβεν δημιουργήθηκε επί τόπου. Στην πραγματικότητα, κάθε λήψη ήταν διαφορετική.
Οι πειρατές της Καραϊβικής
© Walt Disney Pictures
Ο Τζόννυ Ντεπ είχε εργαστεί σκληρά για την εικόνα του Καπετάνιου Τζακ Σπάροου και δεν φοβόταν να πειραματιστεί. Στη δεύτερη ταινία, το τραγούδι και ο χορός του για το βάζο της βρωμιάς, ήταν εντελώς αυθόρμητα. Επίσης, αυτοσχεδίασε με διάφορες φράσεις, μεταξύ των οποίων και η: «Τώρα φέρτε μου τον ορίζοντα» και με μια ρητορική ερώτηση, «Δεν είσαι ευνούχος, είσαι;»