Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025
παράξενα10 «ιστορικά» λάθη που κάποιοι μετάνιωσαν πικρά

10 «ιστορικά» λάθη που κάποιοι μετάνιωσαν πικρά

Είναι φορές που κάνεις την εντελώς «άκυρη» επιλογή.

Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά είναι φορές που οι επιλογές κάποιου αποδεικνύονται τόσο λάθος που η ιστορία… τον τιμωρεί.

Παρακάτω είναι δέκα από τα χειρότερα λάθη που έγιναν σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, όπως τα κατέταξε η εφημερίδα Independent, και που αυτός που τα έκανε μετάνιωσε πικρά.

  • 1. Η απόρριψη της JK Rowling

istorika-lathi-02

Δώδεκα εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το χειρόγραφο της JK Rowling με τις περιπέτειες ενός άγνωστου μικρού μάγου ονόματι Harry Potter. Ο οίκος Bloomsbury αποφάσισε να το εκδώσει βασιζόμενος στη συμβουλή και άποψη της 8χρονης Alice, της κόρης του προέδρου της εταιρείας. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και απέφερε στη συγγραφέα τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια…

  • 2. Πετώντας τα bitcoin

istorika-lathi-03

O James Howells είχε αγοράσει το 2009 7.500 bitcoin με αξία τότε μηδαμινή. Το 2013, ένα bitcoin είχε πλέον αξία σχεδόν 850 ευρώ, που σημαίνει πως ο Howells θα ήταν εκατομμυριούχος. Μόνο που εκείνος είχε παρατήσει το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του για χρόνια σε ένα ντουλάπι και στη συνέχεια τον πέταξε χωρίς να το σκεφτεί. Συνειδητοποιώντας το λάθος του έτρεξε στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων της περιοχής του όπου θα μπορούσε ίσως να βρει τον δίσκο αν έψαχνε κάτω από 1,5 μέτρο σκουπίδια…

  • 3. Όταν η Google πωλείτο για ένα εκατομμύριο δολάρια

istorika-lathi-04

Οι ιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin είχαν προσεγγίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Excite George Bell το 1999, πουλώντας του τη μηχανή αναζήτησης έναντι 1 εκατ. δολαρίων. Ο Bell δεν ήταν θετικός κι έτσι έριξαν την τιμή στα 750.000 δολάρια. Αλλά και πάλι δεν ήταν θετικός. Σήμερα εκτιμάται πως η Google έχει αξία 365 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • 4. «Άσφαιρος» απέναντι στον Χίτλερ

istorika-lathi-05

Το 1914 ο Βρετανός στρατιώτης Henry Tandey, που πήρε τελικά τα περισσότερα παράσημα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε ενώπιον του τραυματισμένου και άοπλου Αδόλφου Χίτλερ σε ένα χαντάκι αλλά αποφάσισε να μην τον πυροβολήσει εν ψυχρώ. Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα Independent, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ακρίβεια αυτής της ιστορίας (Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του BBC).

  • 5. Το μπέρδεμα των μετοχών

istorika-lathi-06

Το 2005, ένας Ιάπωνας χρηματιστής επιβάρυνε την εταιρεία του με 265 εκατ. ευρώ μετά το λάθος του κατά το οποίο πούλησε 610.000 μετοχές έναντι ενός γιεν αντί να πουλήσει μία μετοχή έναντι 610.000 γιεν, όπως έπρεπε. Παρά το αίτημα ακύρωσης της συναλλαγής, το χρηματιστήριο του Τόκιο αρνήθηκε να το δεχθεί και η εταιρεία αναγκάστηκε να αγοράσει πίσω τις μετοχές και μάλιστα με αυξημένο κόστος.

  • 6. Ο «εκνευρισμός» του Τζένγκις Χαν

istorika-lathi-07

Ο αυτοκράτορας των Μογγόλων Τζένγκις Χαν ήθελε να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις και εμπορικούς δεσμούς με τον Ala ad-Din Muhammad, σάχη της γειτονικής αυτοκρατορίας Khwarezmid (εκεί που βρίσκονται σήμερα περιοχές του Ιράκ και του Ιράν) τον 13ο αιώνα. Η πρόταση απορρίφθηκε και ο Μογγόλος διπλωματικός απεσταλμένος αποκεφαλίστηκε. Ο Χαν αντέδρασε οργισμένα και έστειλε 200.000 πολεμιστές, εν τέλει καταστρέφοντας την αυτοκρατορία.

  • 7. Η απόρριψη των υποψήφιων εργαζομένων Brian Acton και Jan Koum

istorika-lathi-08

Το Facebook δεν είχε δεχθεί να προσλάβει το 2009 τους προγραμματιστές Brian Acton και Jan Koum. Λίγα χρόνια αργότερα, το Facebook κατέβαλε 19 δισ. δολάρια για να αγοράσει τη WhatsApp, την εταιρεία που οι δύο απορριφθέντες είχαν στήσει μετά τη μη πρόσληψή τους.

  • 8. Όταν τα τρένα είναι πολύ… φαρδιά

istorika-lathi-09

Η εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας SNCF ξόδεψε 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τον νέο στόλο τρένων. Δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ φαρδιά για τις 1.300 πλατφόρμες στους σταθμούς όλης της χώρας, ένα πρόβλημα η αποκατάσταση του οποίου θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι σαν να παραγγέλνεις ένα καινούριο μεγάλο αυτοκίνητο χωρίς να έχεις μετρήσει τις διαστάσεις στο γκαράζ σου», δήλωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων.

  • 9. Το συμβόλαιο με το λάθος συγκρότημα

istorika-lathi-10

Το 1962, η δισκογραφική εταιρεία Decca ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο με μία μπάντα και μετά την οντισιόν δύο συγκροτημάτων στα στούντιό της στο Λονδίνο επέλεξε τους «Brian Poole and the Tremeloes». Όλα καλά αλλά το συγκρότημα που είχε απορρίψει αποτελείτο από τέσσερις νεαρούς από το Λίβερπουλ που αργότερα έγραψαν ιστορία. Ήταν οι Beatles.

  • 10. Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα απλό «s»

istorika-lathi-11

Μήνυση κατά της βρετανικής κυβέρνησης υποβλήθηκε με αίτημα αποζημίωσης πάνω από 12 εκατ. ευρώ για ένα «ς» που προκάλεσε σύγχυση αναφορικά με τη διάλυση και ρευστοποίηση μιας εταιρείας. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους όταν το Companies House μπέρδεψε την ηλικίας 124 ετών οικογενειακή επιχείρηση «Taylor and Sons» από την Ουαλία με την εταιρεία «Taylor and Son» που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2009.

via

Τα πιο σημαντικά