Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
διάφορα11 πράγματα για το σώμα μας που τελικά αποδείχθηκαν μύθοι.

11 πράγματα για το σώμα μας που τελικά αποδείχθηκαν μύθοι.

Μύθος #1: Τα χάπια βιταμινών μας κρατούν υγιείς.

Οι βιταμίνες ρυθμίζουν τις διεργασίες που γίνονται στο σώμα μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους σε μορφή δισκίου, αφού η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Μύθος #2: Το αποξυγονωμένο αίμα έχει μπλε χρώμα.

Το αίμα που δεν έχει οξυγόνο, το οποίο αντλείται μέσω των φλεβών προς την καρδιά, δεν είναι μπλε, αλλά έχει ένα σκούρο κόκκινο χρώμα. Στα σχολικά εγχειρίδια απεικονίζεται με μπλε χρώμα για να φανεί καλύτερα η διαφορά με το οξυγονωμένο αίμα.

Μύθος #3: Η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή άσπρη ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα, η άσπρη και μαύρη ζάχαρη είναι το ίδιο πράγμα. Το μόνο πράγμα στο οποίο διαφέρουν είναι η χρήση της μελάσας, η οποία δίνει ένα πιο σκούρο χρώμα. Η μαύρη ζάχαρη θεωρείται λανθασμένα πιο υγιεινή, επειδή δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η άσπρη, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας νερού που περιέχει η προηγούμενη.

Μύθος #4: Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου. Αυτό μπορεί να βλάψει τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, αλλά δεν να καταστρέψει τα ίδια τα κύτταρα.

Μύθος #5: Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά.

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά- αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μύθος. Η ζάχαρη σημαίνει θερμίδες και οι θερμίδες ισούνται με ενέργεια. Έτσι, όταν τα παιδιά τρώνε πολλά γλυκά, το σώμα τους κατακλύζεται από ενέργεια.

Μύθος #6: Τα νευρικά κύτταρα δεν ανανεώνονται.

Ο θάνατος των νευρικών κυττάρων είναι μία σταθερή και απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Στην συνέχεια, εμφανίζονται καινούργια σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει αγχωμένος είναι οι χημικές ουσίες που κάνουν τα κύτταρα αυτά να λειτουργούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, παρά τα νευρικά κύτταρα καθαυτά.

Μύθος #7:  Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι η πηγή της δημιουργικότητας και το δεξί ημισφαίριο είναι η πηγή της λογικής.

Είναι αλήθεια, ότι το αριστερό ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες και το δεξί για κάποιες άλλες. Η αλήθεια είναι, ότι πολλά μέρη του εγκεφάλου λειτουργούν ως συλλογική πηγή δημιουργικότητας και βρίσκονται και στα δυο μέρη του εγκεφάλου.

Μύθος #8: Χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Η αλήθεια είναι, ότι οι άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές ώρες ύπνου. Οι υπερβολικές και ελλιπείς ώρες ύπνου έχουν εξίσου αρνητικές επιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι με 6 ώρες ύπνου αισθάνονται μια χαρά, ενώ άλλοι με 9 ώρες νιώθουν κουρασμένοι.

Μύθος #9: Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς.

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια. Η γρίπη προκαλείται από ιούς που δεν αντιδρούν στα αντιβιοτικά.

Μύθος #10: Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια.

Οι επιστήμονες κάποτε έκαναν ένα πείραμα: έδωσαν σε πολλούς ανθρώπους μπάρες που περιείχαν πολύ περισσότερη σοκολάτα από το φυσιολογικό. Όταν συνέκριναν τα σπυράκια που είχαν οι άνθρωποι αυτοί πριν και μετά το πείραμα, δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά.

Μύθος #11:  Η ζάχαρη είναι εθιστική.

Το 2009 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τα αποτελέσματα ενός πειράματος, στο οποίο ποντίκια εργαστηρίου τρέφονταν για πολλές μέρες με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Μετά από αυτή την διατροφή, δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, όταν το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε με ανθρώπους, δεν συνέβη το ίδιο. Εννοείται, ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς ζάχαρη.

 

 

 

Τα πιο σημαντικά