Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
λάθη11 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας χωρίς να το ξέρουμε

11 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας χωρίς να το ξέρουμε

Κάποια πράγματα που έχουμε συνηθίσει, δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα ή επιβλαβή για την υγεία μας.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με 11 συνηθισμένα πράγματα που κάνουμε σχεδόν όλοι και μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

#1 Σταυροπόδιc4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 336

© pexels.com

Η πρώτη αναφορά στη βλάβη που προκαλείται από το να σταυρώνει κανείς τα πόδια του, έγινε από μια εταιρεία παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής, το 1999. Ξεκίνησαν ακόμη και μια εκστρατεία μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ, με το όνομα «The Great Cross-Out», που δεν αποτελούσε κάποιο διαφημιστικό τέχνασμα. Πολυάριθμες μελέτες, έχουν επιβεβαιώσει πως το κάθισμα σε σταυροπόδι (σε καρέκλα ή στο πάτωμα), οδηγεί σε υπέρταση, κιρσούς και νευρική βλάβη.

#2 Τάισμα των πουλιώνc81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 126

© depositphotos.com

Το τάισμα των πουλιών, είναι μια από τις αγαπημένες υπαίθριες δραστηριότητες που κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Δυστυχώς, εκτός από διασκεδαστικό, είναι και επικίνδυνο. Οι πιθανότητες ένα πουλί της πόλης να μεταφέρει μια μεταδοτική ασθένεια, είναι περισσότερες από 50%. Τα περιστέρια, μπορεί να μεταφέρουν ορνίθωση, κολιβακίλωση, ιστοπλάσμωση, σαλμονέλωση, φυματίωση, λιστερίωση, τουλαρεμία, νόσο του Νιούκαστλ ή τοξοπλασμάτωση και άλλες ασθένειες. Και η λίστα δε σταματά εδώ.

#3 Γυαλιά ηλίου κακής ποιότηταςeccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 125

© depositphotos.com

Κάνοντας προσπάθειες να εξοικονομήσουν χρήματα, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνά πλαστικά. Αυτά, δεν προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία η οποία, σε έντονο ηλιακό φως, μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα αμφιβληστροειδούς. Η σκιά, κάνει τις κόρες του ματιού να διαστέλλονται και να λαμβάνουν διπλή δόση υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό, είναι ακόμη πιο βλαβερό από το να μην φοράτε καθόλου γυαλιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, βλάβη στα μάτια ή ακόμα και να οδηγήσει σε καρκίνο.

#4 Λάθος ποσότητα νερούa87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 111

© depositphotos.com

Ναι, διαβάσατε σωστά: Το να πίνετε πολύ νερό, δεν είναι πάντα υγιεινό, όπως και το να μην πίνετε σχεδόν καθόλου. Οι ερευνητές επιμένουν ότι οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό είναι ατομικές. Αν κινήστε ή αθλείστε, θα έχετε ανάγκη να πιείτε περισσότερο νερό. Αν έχετε καρδιαγγειακά ή νεφρικά προβλήματα, καλύτερα να πίνετε λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τις ημερήσιες ανάγκες σας, είναι η δίψα: Αν δεν την αισθάνεστε, τότε μην πιέζετε τον εαυτό σας.

#5 Τοποθέτηση ζεστής θερμοφόρας στο σώμαe4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 107

© depositphotos.com

Το να εφαρμόσει κανείς κάτι κρύο ή ζεστό πάνω στο σημείο του πόνου, είναι ένας άμεσος τρόπος να ανακουφιστεί. Ωστόσο, υπάρχει μια λίστα με παθήσεις που δεν απαιτούν τη χρήση θερμοφόρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: αιμορραγία, οξεία φλεγμονή στην κοιλιά (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα), καθώς και οι πρώτες ώρες ή ημέρες μετά από διάστρεμμα ή τραυματισμό. Οι θερμικές διαδικασίες είναι επιβλαβείς και ως θεραπεία του καρκίνου.

#6 Ποπ-κορν στον φούρνο μικροκυμάτων1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 100

© depositphotos.com

Δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που το μαγειρεύετε, αλλά με το περιεχόμενο του καλαμποκιού. Ο κίνδυνος εδώ, είναι μια χημική ουσία που ονομάζεται διακετύλιο. Είναι ένα συνθετικό έλαιο και αρωματικό 2 σε 1. Εξατμίζεται όταν θερμαίνεται, μπαίνει στους πνεύμονες και τους καταστρέφει. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για τους πνεύμονές σας, αφήνοντας το ποπ κορν να κρυώσει πριν το καταναλώσετε.

#7 Κατανάλωση φαγητού στον χώρο εργασίας8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543 93

© depositphotos.com

Υπάρχουν διάφοροι χώροι εργασίας, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι κατάλληλοι για φαγητό. Επιπλέον, είναι επικίνδυνο μιας και συσσωρεύονται τόνοι βακτηρίων που δεν είναι καλοί για την πέψη. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θυμηθείτε ότι η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να ενοχλεί τους συναδέλφους σας, ο εγκέφαλος χρειάζεται ξεκούραση, τα πόδια χρειάζονται προπόνηση και το στομάχι δεν μπορεί να χωνέψει το φαγητό, επειδή το μυαλό δεν επικεντρώνεται στην κατανάλωσή του.

#8 Ανοιχτά υποδήματα στις πόλειςc9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 91

© depositphotos.com

Το να φοράτε ανοιχτά παπούτσια, είναι κοινό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να κοπείτε στα πόδια, να αποκτήσετε μικρές πληγές όπως φουσκάλες ή σπυράκια, που μπορούν να μολυνθούν εύκολα. Η μόλυνση, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα.

#9 Κατανάλωση γάλατος χωρίς λιπαρά45c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26 86

© depositphotos.com

Μπορεί να φαίνεται πως είναι το ίδιο γάλα χωρίς λίπος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το γάλα χωρίς λιπαρά, δεν έχει την ίδια χρησιμότητα με το κανονικό γάλα. Όταν απομακρύνεται το λίπος, μαζί του χάνονται οι βιταμίνες και αντικαθίστανται από συνθετικές ουσίες που δεν είναι αρκετά καλές για τους ανθρώπους.

Πολλοί κατασκευαστές, ενισχύουν τα αποβουτυρωμένα γάλατα με προσθήκη σκόνης, που μπορεί να οξειδώσει τη χοληστερόλη στο γάλα. Δεν υπάρχει καμία κλινική απόδειξη ακόμα, αλλά τα ζώα που καταναλώνουν οξειδωμένη χοληστερόλη, είναι γνωστό ότι έχουν αναπτύξει αρτηριακή πλάκα που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

#10 Απροσεξία στη στάση του σώματοςd3d9446802a44259755d38e6d163e820 75

© Ekaterina Gapanovich

Σωστή στάση σώματος, σημαίνει συμμετρική θέση όλων των οργάνων. Προσέξτε τη σπονδυλική σας στήλη και προσαρμόστε την καρέκλα του γραφείου και την οθόνη του υπολογιστή σωστά. Εδώ είναι η λίστα ελέγχου:

-Το ύψος της καρέκλας πρέπει να αντιστοιχεί στο μήκος του μηρού σας, και το κάθισμα θα πρέπει να είναι σταθερό.

-Οι γλουτοί θα πρέπει να συμπληρώνουν όχι λιγότερο από τα 2/3 της καρέκλας.

-Το πίσω μέρος της καρέκλας σας πρέπει να ταιριάζει στη σπονδυλική στήλη.

-Ακουμπήστε στην καρέκλα με την πλάτη, έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη να έχει τοποθετηθεί σταθερά εναντίον της.

-Βεβαιωθείτε ότι οι ωμοπλάτες είναι μαζί, οι ώμοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και το στομάχι είναι χαλαρό.

-Μην κάθεστε σταυροπόδι, αυτό θα εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος.

-Κινηθείτε ομαλά έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη να μην ακουμπά το πίσω μέρος της καρέκλας.

-Πάρτε μια θέση με το βάρος να πέφτει στους γλουτούς ενώ το κεφάλι κοιτά ευθεία μπροστά.

-Μην βιαστείτε να αλλάξετε στάση όταν αρχίσετε να αισθάνεστε άβολα. Αφήστε τους μυς να συνηθίσουν στη σωστή θέση. Θα χαλαρώσουν σταδιακά, κάνοντας αυτή τη στάση μια συνήθεια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως.

#11 Ύπνος πάνω στο στομάχι ή στην μια πλευρά6512bd43d9caa6e02c990b0a82652dca 52

Πολλοί άνθρωποι, προτιμούν να κοιμούνται στη θέση που τους παίρνει ο ύπνος καλύτερα. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία είναι αρκετά σοβαρά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Όταν κοιμάστε στο πλάι ή στη λεγόμενη εμβρυακή θέση, το διάφραγμα δεν κινείται ελεύθερα. Αυτό, προκαλεί διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων: πόνο στην πλάτη και πνευμονικά προβλήματα.

Αν κοιμάστε πιέζοντας το στομάχι σας, είναι ακόμη πιο επικίνδυνο μιας και δέχονται πίεση όλα τα όργανα. Αυτό, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων και καρδιακά προβλήματα. Το να κοιμάται κανείς ανάσκελα, είναι η πιο φυσική στάση. Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη θέση, είναι αν πάσχετε από άπνοια ύπνου.

[Top 10s]

Τα πιο σημαντικά