Κάποιοι λένε ότι η ευφυΐα και η τρέλα χωρίζονται από μία πολύ λεπτή γραμμή. Κάποιες από τις ιδέες και εφευρέσεις ανά τον κόσμο που έμοιαζαν πολύ παράξενες, παραδόξως δούλεψαν και έκαναν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.
Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε 11 ιδέες που πέτυχαν απόλυτα, κι ας ήρθαν αντιμέτωπες με τις αμφιβολίες και την κριτική των άλλων.
#11 Τηλεοράσεις
© pixabay
Η μεγάλης απόστασης μετάδοση μιας κινούμενης εικόνας εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της μερικές δεκαετίες αργότερα. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχαν επενδυτές που να πιστεύουν στην εμπορική επιτυχία του “κουτιού με ζωντανές εικόνες”. Το 1926, ο εφευρέτης Λη ντε Φόρεστ, έγραψε: “Ενώ θεωρητικά και τεχνικά η τηλεόραση μπορεί να είναι εφικτή, εμπορικά και οικονομικά, μιλάμε για κάτι αδύνατο”.
#10 Κινητά
© pixabay
Το κινητό, που βασίστηκε στην ιδέα των κυψελών, εφευρέθηκε από τον Μάρτιν Κούπερ. Ο κόσμος του έλεγε ότι το παιχνίδι αυτό δεν άξιζε το ρίσκο. Ωστόσο, περίμεναν στις ουρές κάθε καταστήματος την πρώτη κιόλας μέρα των πωλήσεων! Αυτή η συσκευή είχε μνήμη 30 αριθμών, μπορούσε να λειτουργεί για μία ώρα και απαιτούσε φόρτιση 10 ωρών.
#9 Emojis
© imgur
Τα emojis δημιουργήθηκαν το 1963 από έναν Αμερικανό καλλιτέχνη, τον Χάρβεϊ Μπολ. Από τη δημιουργία του, πήρε μόλις 45 δολάρια. Μερικά χρόνια αργότερα, οι επιχειρηματίες Μπερνάρντ και Μάρεϊ Σπέιν, ξεκίνησαν την πώληση και αδειοδότηση των κίτρινων “χαμόγελων”, που τους χάρισαν πάνω από 50 εκ. δολάρια.
#8 Υπερυπολογιστές
© pixabay © hdpix
Όταν ο Γκαουράβ Κάνα μελετούσε τις μαύρες τρύπες, το εργαστήριό του χρειαζόταν έναν πανάκριβο υπερυπολογιστή. Εκείνος είχε μια άλλη ιδέα: αγόρασε 412 σχετικά φθηνές κονσόλες PlayStation 3 και εγκατέστησε ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Τελικά ήταν πολύ πιο ισχυρό και αποδοτικό από τον πανάκριβο συγγενή του.
#7 The Million Dollar Homepage
© milliondollarhomepage
Το 2015, ένας Άγγλος φοιτητής με το όνομα Άλεξ Τιου, αποφάσισε να βγάλει μερικά χρήματα για την εκπαίδευσή του. Λάνσαρε μία ιστοσελίδα και κοστολόγησε το κάθε πίξελ της με 1 δολάριο. Ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει ένα κομμάτι της και να ποστάρει έναν υπερσύνδεσμο της δικής του ιστοσελίδας. Σε λιγότερο από 6 μήνες, ο Άλεξ κέρδισε πάνω από 1 εκ. δολάρια.
#6 Μπαρ των Πληγωμένων Καρδιών
© depositphotos
Επιχειρηματίες από τη Νανζιάνγκ της Κίνας, δημιούργησαν ένα μπαρ, στο οποίο όσοι περνούν έναν χωρισμό, μπορούν να κλάψουν χωρίς να αισθάνονται ντροπή. Όταν συζητούσαν τη συγκεκριμένη ιδέα, ο κόσμος έλεγε πως κανείς δε χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Όμως “Το Μπαρ των Πληγωμένων Καρδιών” έγινε γρήγορα το πιο δημοφιλές ίδρυμα στην πόλη και αντίστοιχα μπαρ άνοιξαν σε άλλες χώρες.
#5 Τρελά καλαμάκια
© depositphotos © instagram
Σύμφωνα με το θρύλο, οι δημιουργοί ήθελαν απλά να κάνουν ένα παιδί να διαλέξει το χειρότερο ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό και το γάλα. Καλαμάκια των πιο τρελών σχημάτων και μεγεθών έκαναν την εμφάνισή τους και ακόμη κάνουν πάταγο, τόσο στα παιδιά, όσο και τους μεγάλους.
#4 Χούλα χουπ
© depositphotos
Μπορείτε να κερδίσετε πολλά από τον επανασχεδιασμό του τροχού. Ο Ρίτσαρντ Κνέρρ, εφευρέτης του χούλα χουπ, το απέδειξε. Αν και κανείς δεν πίστεψε στην εμπορική του επιτυχία, ένα μήνα μετά το τέλος του πειραματισμού, ο κόσμος στήθηκε σε ουρές για να αγοράσει αυτό το στρογγυλό πλαστικό κομμάτι.
#3 Χειρουργικά μυρμήγκια
© pixabay
Οι πρόγονοί μας είχαν αυτή την ιδέα, την πρώτη χιλιετία π.Χ. Την εποχή εκείνη, δεν υπήρχαν εργαλεία να ράψουν μια πληγή, οπότε χρησιμοποιούσαν μυρμήγκια. Εκείνα έκλειναν τις άκρες της πληγής με τα πανίσχυρα σαγόνια τους. Παραδόξως, αυτή η παράξενη τεχνική ήταν πολύ δημοφιλής μέχρι τον 7ο αιώνα.
#2 Μπάλες κατά της ρύπανσης
© eastnews
Η δεξαμενή του Λος Άντζελες κινδύνευε πολύ από τη ρύπανση: το ηλιακό φως, σε συνδυασμό με το χλώριο και το βρώμιο, μπορούσε να μετατρέψει το νερό σε καρκινογόνο. Μία ασυνήθιστη απόφαση πάρθηκε και σχεδόν ολόκληρη η δεξαμενή γέμισε με φουσκωτές πλαστικές μπάλες. Οι μπάλες εμπόδισαν την εμφάνιση φυκιών και τη θέρμανση του νερού, που σύντομα καθάρισε και πάλι.
#1 Fidget spinner
© depositphotos
Το πιο δημοφιλές παιχνίδι του 2017, είναι στην ουσία μία αναβαθμισμένη εκδοχή του χάρτινου ανεμόμυλου. Πλέον έχουμε βρει ένα παιχνίδι, που τρελαίνει το μισό πληθυσμό. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, ένα βίντεο αφιερωμένο στα fidget spinner συγκεντρώνει 7 εκ. εγγραφές και η επιχείρηση αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια.