Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
Plus11 αναμφισβήτητα σημάδια ότι γεννηθήκατε σε λάθος οικογένεια, σύμφωνα με την ψυχολογία

11 αναμφισβήτητα σημάδια ότι γεννηθήκατε σε λάθος οικογένεια, σύμφωνα με την ψυχολογία

Έχετε νιώσει ποτέ ότι γεννηθήκατε σε λάθος οικογένεια; Αν δεν λάβατε αρκετή αγάπη, στήριξη ή κατανόηση, ίσως νιώθετε ότι κάτι λείπει.

Αν οι αξίες σας συγκρούονται με τις αξίες της οικογένειάς σας, μπορεί να νιώθετε είστε από διαφορετικό πλανήτη. Αισθάνεστε εντελώς παράταιρος και διαφορετικός. Από την ψυχολογία, έχουν παρατηρηθεί 11 χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε γεννηθεί σε λάθος οικογένεια.

Τα 11 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει σε λάθος οικογένεια

  • Διαφορετικές αξίες
  • Κακοποίηση ή παραμέληση
  • Διαρκείς συγκρούσεις
  • Έλλειψη στήριξης
  • Νιώθετε αόρατοι
  • Μη υγιείς δυναμικές
  • Συγκρίσεις
  • Περιορισμένη αυτονομία
  • Ακύρωση
  • Νιώθετε ξένος
  • Συναισθηματική απόσταση

Διαφορετικές αξίες

Η θεωρία της γνωστικής απόκλισης υποστηρίζει ότι, η σύγκρουση των προσωπικών αντιλήψεων με εκείνες της οικογένειας, μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική δυσφορία, αίσθημα αποξένωσης και μία επιθυμία ν’ αποστασιοποιηθείτε απ’ την οικογένεια.

Οι διαφορετικές αξίες μπορεί ν’ αφορούν τη θρησκεία, την πολιτική, τις προσωπικές αξίες. Μεγαλώνοντας, μπορεί να διαπιστώνεται ότι η απόκλιση των απόψεων μπορεί εν μέρει ν’ αποδίδεται στο χάσμα των γενεών, που όμως μπορεί να γεφυρωθεί αν υπάρχει σεβασμός.

Κακοποίηση ή παραμέληση

Ψυχολογικές μελέτες έχουν αποδείξει επανειλημμένα τις βλαβερές επιπτώσεις τις κακοποίησης και της παραμέλησης στην ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τραύμα στην παιδική ηλικία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Αν, λόγω σωματικής κακοποίησης ή ψυχολογικής παραμέλησης, μεγαλώσατε νιώθοντας ξένοι στην οικογένειά σας, προφανώς κουβαλάτε ακόμη τις ουλές αυτής της εμπειρίας. Μπορεί να μεγαλώσατε με την απορία αν σας αξίζει κάτι καλύτερο ή αν η ζωή είναι διαφορετική έξω από το σπίτι που έχετε μεγαλώσει.

Διαρκείς συγκρούσεις

Σύμφωνα με τη ψυχολογία, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με διαρκείς συγκρούσεις, αναπτύσσουν χρόνιο στρες και άγχος. Γεγονός πολύ αναμενόμενο, αφού, η σύγκρουση στην οικογένεια παρεμποδίζει τη συναισθηματική ανάπτυξη και δημιουργεί την αστάθεια, κάνοντας αδύνατη τη δημιουργία στενών δεσμών με τα μέλη της οικογένειας.

Μεγαλώνοντας, υπάρχει πάντα η αίσθηση της έντασης στο σπίτι τους, είτε ήταν οι γονείς αυτοί που καυγάδιζαν, είτε τ’ αδέρφια, ενώ η γαλήνη ήταν δυσεύρετο προνόμιο. Οι άνθρωποι αυτοί μεγάλωσαν περιμένοντας να ξεσπάσει η επόμενη μεγάλη έκρηξη και είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση.

Έλλειψη στήριξης

Σύμφωνα με την ψυχολογική θεωρία της προσκόλλησης, η έλλειψη συναισθηματική στήριξης στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ανασφάλειας και χαμηλής αυτό-εκτίμησης. Χωρίς σταθερή βάση από την οικογένεια, οι άνθρωποι πασχίζουν να διαμορφώσουν υγιείς σχέσεις και να διαχειριστούν το στρες αργότερα, κατά την ενήλικη ζωή.

Στις προκλήσεις, αισθάνονται ότι είναι απροστάτευτοι και δεν τους υποστηρίζει κανείς. Λαχταρούν να έχουν έναν ώμο να κλάψουν, έναν άνθρωπο να τους ακούσει και παλεύουν μόνοι τους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Αισθάνονται απομονωμένοι και απόμακροι, αναρωτιούνται αν πραγματικά τους καταλαβαίνει κανείς στην οικογένειά τους.

Νιώθετε αόρατοι

Σύμφωνα με τη θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας, όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται αόρατος ή περνά απαρατήρητος στην οικογένειά του, αυτό επιδρά στο αίσθημα ταυτότητας και το αίσθημα του ανήκειν. Χωρίς αναγνώριση και επιβεβαίωση από τα μέλη της οικογένειας, είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος θα έχει προβλήματα με την αυτοεκτίμησή του.

Κανένα του επίτευγμα και καμία του επιτυχία δεν θα μπορέσει ν’ αναπληρώσει το κενό που άφησε η αδιαφορία της οικογένειας. Θα αισθάνεται αόρατος και ασήμαντος, κομπάρσος στην ίδια του τη ζωή.

Μη υγιείς δυναμικές

Η ανατροφή σ’ ένα περιβάλλον με μη υγιείς δυναμικές επηρεάζει τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και τους μηχανισμούς άμυνας. Οι δυναμικές σε αυτές τις σχέσεις είναι τοξικές εξαντλητικές, τις χαρακτηρίζονται από χειριστικότητα, έλεγχο, και πάλη ισχύος.

Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι απλώς υπάρχουν στις οικογένειές τους, χωρίς όμως να συνδέονται ή ν’ ανήκουν εκεί.  

Συγκρίσεις

Από τις σχολικές επιδόσεις, μέχρι τις δραστηριότητες και τα προσωπικά επιτεύγματα, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε οικογένειες που δεν ταιριάζουν, βιώνουν διαρκώς τη σύγκριση, με τ’ αδέρφια ή με άλλους συγγενείς. Ό,τι και αν κάνουν δεν είναι αρκετό, όσο σκληρά και αν προσπαθούν, δεν καταφέρνουν να φτάσουν τις προσδοκίες των άλλων.

Σύμφωνα με τη θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης, ο άνθρωπος έχει την τάση να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους. Όταν κάποιος σε βάζει διαρκώς σε σύγκριση με άλλους, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στην αυτοεκτίμηση και την ταυτότητά σου. Όταν η οικογένειά σου σε συγκρίνει με άλλους, αισθάνεσαι ανεπαρκής και μέσα σου γεννιέται θυμός και πίκρα. Η σύγκριση διαστρεβλώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ άσχημα και να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία.

Περιορισμένη αυτονομία

Υπάρχουν άνθρωποι που μεγαλώνουν σε οικογένειες, όπου δεν λαμβάνουν τις δικές τους απόψεις.

Η ζωή τους ορίζεται από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων, αφήνοντας ελάχιστη δυνατότητα αυτονομίες ή έκφρασης του εαυτού. Ανεξάρτητα από το αν επιλέγουν καριέρα, ενασχόληση, ή αν εκφράζουν την προσωπικότητά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί ασφυκτιούν και περιορίζονται στην οικογένειά τους. Αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να ελευθερωθούν ποτέ από τα δεσμά των προσδοκιών της οικογένειας. Μέσα σε μία οικογένεια που σε περιορίζει, όλα πρέπει να γίνουν όπως ορίζουν οι άλλοι, χωρίς περιθώριο ελευθερίας.

Ακύρωση

Υπάρχουν άνθρωποι που, όσο και αν προσπαθούν να επικοινωνήσουν, να συνεννοηθούν στην οικογένειά τους, το αποτέλεσμα είναι σαν να μιλούν σε τοίχο. Οι απόψεις και η φωνή τους απορρίπτεται, αγνοείται και τα συναισθήματά τους ακυρώνονται. Έτσι, αισθάνονται απογοήτευση και ότι δεν ακούγονται, αναρωτιούνται  αν κάποιος τους νοιάζεται πραγματικά στην οικογένεια.

Όταν η οικογένεια δεν παίρνει τα συναισθήματά μας στα σοβαρά ή τ’ αγνοεί σαν να μην σημαίνουν τίποτα, τότε αρχίζουμε  ν’ αμφισβητούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να νιώθουμε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου δεν έχουν αξία. Νιώθουμε διαρκώς τον φόβο ότι θα μας  κρίνουν, γι’ αυτό είμαστε διαρκώς σε άμυνα. Τέλος, επιζητούμε την αναγνώριση και την υποστήριξη που έχουμε ανάγκη απ’ την οικογένεια αλλού, κάτι που οδηγεί σε άλλου είδους προβλήματα.

Νιώθετε ξένος

Υπάρχουν άνθρωποι που, όσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να ταιριάξουν με την οικογένειά τους. Νιώθουν σαν να μιλούν διαφορετική γλώσσα, σαν  να ζουν σ’ έναν διαφορετικό κόσμο. Η θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας εξηγεί ότι οι άνθρωποι  αντλούν το αίσθημα της ταυτότητας από τις κοινωνικές ομάδες όπου ανήκουν.

Το αίσθημα του ξένου από την ίδια σου την οικογένεια προκαλεί μοναξιά και κοινωνική απομόνωση, επιδρώντας συνολικά στην ευημερία.

Συναισθηματική απόσταση

Τέλος, η θεωρία της προσκόλλησης δίνει έμφαση στη σημασία των συναισθηματικών δεσμών στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει χωρίς την αίσθηση ισχυρού συναισθηματικού δεσμού στην οικογένειά τους.

Δεν υπάρχει αγάπη, παρά ένα μεγάλος φόβος ευαλωτότητας. Τα περισσότερα ή όλα τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράζουν συναισθήματα, και η απόσταση ανάμεσά τους μεγαλώνει με τον χρόνο.  Η απόσταση μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας αίσθημα κενού, και κάνοντας τον άνθρωπο να λαχταρά τη ζεστασιά και τη σύνδεση που έχει στερηθεί.

Τελικές σκέψεις

Η αίσθηση ότι έχεις γεννηθεί σε λάθος οικογένεια είναι ένα μεγάλο βάρος και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής, από την αυτοεκτίμηση μέχρι τις σχέσεις. Να θυμάστε ότι η αξία του ανθρώπου δεν καθορίζεται απ’ την οικογένεια στην οποία γεννήθηκε. Πάντα έχετε τη δύναμη να κάνετε τις δικές σας επιλογές και να βρείτε τη χαρά και την ικανοποίηση.

Τα πιο σημαντικά