Κυριακή, Ιανουάριος 12 2025
ταινίες10 ταινίες που έχουν κρυφά μηνύματα αλλά δεν τα παρατήρησε κανείς

10 ταινίες που έχουν κρυφά μηνύματα αλλά δεν τα παρατήρησε κανείς

Όπως στην λογοτεχνία, οι ταινίες μερικές φορές περιλαμβάνουν σύνθετες ιδέες κρυμμένες βαθιά στις αφηγήσεις τους. Την πρώτη φορά που τις βλέπουμε ίσως δεν τις παρατηρούμε. Οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες συχνά στοχεύουν να κάνουν κάτι περισσότερο από μια φανταχτερή υπερπαραγωγή. Αντιθέτως, επιθυμούν να διερευνήσουν φιλοσοφικά, ιστορικά ή κοινωνικά ζητήματα.

Δημιουργήσαμε μια συλλογή με τις καλύτερες ταινίες που έχουν βαθύτερα νοήματα και πιθανότατα δεν το είχατε προσέξει όταν τις πρωτοείδατε.

Inception: η δημιουργία μιας ταινίας

imdb1

© Legendary Pictures

Η ταινία Inception είναι μια αλληγορία για τη δημιουργία μιας ταινίας. Κάθε μέλος της ομάδας έχει το δικό του ιδιαίτερο ρόλο που αντιστοιχεί σε εκείνη των μελών του συνεργείου ταινιών. O Έιμς (Τομ Χάρντι) είναι ο ηθοποιός που αλλάζει με ευκολία την εμφάνισή του. Η Αριάδνη (Έλεν Πέιτζ) γράφει τις σκηνές.

Ο Σάιτο (Κεν Γουατανάμπε) είναι ο διευθυντής στούντιο που πληρώνει για το έργο. Ο Γιουσούφ (Ντίλιπ Ράο) είναι υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ. Ο Άρθουρ (Τζοζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής που βοηθά να υλοποιηθούν οι ιδέες της ταινίας και ο Κομπ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) είναι ο σκηνοθέτης, ο μόνος άνθρωπος που ξέρει πως πρέπει να τελειώσουν τα πάντα. Σκοπός της ομάδας είναι να εμφυτεύσουν μια ιδέα στο μυαλό κάποιου. Σκεφτείτε το-δεν είναι αυτός ο πραγματικός σκοπός σε κάθε ταινία;

The Matrix: η θεωρία συνωμοσίας

imdb2

© Groucho II Film Partnership

Η ταινία The Matrix μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ξεχειλίζει από συμβολισμούς και μυστικά σημάδια, από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ως τα μυστικά σχέδια των Free Masons. Κάθε θεωρία απαιτεί μια λεπτομερή εξήγηση, έτσι περιοριστήκαμε σε μια από αυτές, την πιο μυστήρια και ενδιαφέρουσα. Σε ένα σημείο στην ταινία, βλέπουμε μια λήψη από το διαβατήριο του Neo. Οι παρατηρητικοί θεατές θα έχουν δει πως λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Να θυμηθούμε πως η ταινία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1999. Είναι μια σύμπτωση ή συμβαίνει κάτι βαθύτερο εδώ; Αν είναι απόδειξη συνωμοσίας στην πραγματική ζωή, θα το αποφασίσετε εσείς.

Spiderman: μεγαλώνοντας

imdb3

© Columbia Pictures

Ο λόγος της πρωτοφανούς δημοτικότητας του Spiderman είναι απλός. Κάθε ένας από εμάς έχει ζήσει μέσα από την ιστορία του Πίτερ Πάρκερ. Όχι με την κυριολεκτική έννοια ούτε με τον υπερβολικό και θεατρικό τρόπο που παρουσιάζεται στην οθόνη αλλά αλλιώς. Η ταινία δείχνει την «μεταμόρφωση» ενός εφήβου (μπορεί να θεωρηθεί ως αλληγορία για την εφηβεία). Ο ήρωας παρατηρεί σημαντικές σωματικές αλλαγές. Αρχικά, είναι φοβισμένος και οι συγγενείς του ανησυχούν πως του συμβαίνει κάτι. Ωστόσο, αντιμετωπίζει με τον δικό του αδέξιο τρόπο τις αλλαγές και μετά η ζωή του δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

X-Men: ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα

imdb4

© 20th Century Fox

Η πρώτη έκδοση του X-Men που γράφτηκε τη δεκαετία του 1960, ήταν ουσιαστικά ένα αλληγορικό παραμύθι του αγώνα των πολιτικών δικαιωμάτων από ορισμένες μειονότητες του πληθυσμού. Αυτή η ιδέα είχε λιγότερη απήχηση από τη στιγμή που έγινε ταινία τη δεκαετία του 2000 αν και το ζήτημα των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων αποτελεί και πάλι θέμα σε μεγάλο βαθμό στην εποχή μας. Τα συνθήματα που εμφανίζονται στην ταινία είναι: «Πρέπει να σώσουμε τα παιδιά μας!» «Οι διαφορετικοί θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους!» και είναι άμεσα αναγνωρίσιμα σε όποιον έχει δώσει προσοχή σε τέτοιου είδους διαμάχες στην πραγματική ζωή.

Groundhog Day: επίτευξη διαφωτισμού

imdb5

© Columbia Pictures

Θυμηθείτε την πλοκή: ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά μέχρι τη στιγμή που καταλαβαίνει τι συμβαίνει και καταφέρνει να σπάσει αυτό τον κύκλο. Αυτό θυμίζει τη φιλοσοφία του βουδισμού: με κάθε μέρα που περνά, όπως συμβαίνει με κάθε νέα ζωή, ένα άτομο έρχεται πιο κοντά στο Διαφωτισμό και τελικά επιτυγχάνει.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος

imdb
6

© New Line Cinema

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι μια επική σειρά που μπορεί να ερμηνευθεί με μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία από διάφορους τρόπους. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν μια άμεση αναφορά στα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, άλλοι το συνδέουν με την ιστορία των σχέσεων μεταξύ δυτικού και ανατολικού πολιτισμού ενώ μερικοί άλλοι άνθρωποι βλέπουν σε αυτήν την ουσία των αρχαίων μύθων για το καλό και το κακό.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας, ωστόσο, είναι το μάτι του Σάουρον που τα βλέπει όλα. Η ενσάρκωση του απόλυτου κακού βρίσκεται στην κορυφή ενός τεράστιου πύργου. Πολλοί έχουν δει έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτής της εικόνας και του μασονικού συμβόλου του ματιού πάνω από μια πυραμίδα που μπορεί να δει κανείς στο δολάριο των ΗΠΑ, μαζί με την επιγραφή «μια νέα παγκόσμια τάξη». Παραλληλισμοί υπάρχουν επίσης στο βιβλίο 1894 του Τζορτζ Όργουελ για τον Μεγάλο αδερφό (Big Brother). Σε όλες τις περιπτώσεις, το μάτι συμβολίζει την ιδέα της δημιουργίας ενός ολοκληρωτικού συστήματος της κυβέρνησης, ενός που ιδρύθηκε με τον φόβο και τη βία.

Toy Story 3: το ολοκαύτωμα

imdb7

© Walt Disney Pictures

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν δει έναν ισχυρό παραλληλισμό με το ολοκαύτωμα στην 3 ταινία της σειράς Toy Story. Σκεφτείτε την ιστορία: τα παιχνίδια δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ιδιοκτήτη τους που μεγαλώνει και τοποθετούνται στην σοφίτα  ενώ αργότερα καταλήγουν σε μια τάξη νηπιαγωγείου. Αυτή η νέα τοποθεσία για τα παιχνίδια μοιάζει με τα πραγματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης με τον Χίτλερ να αντικαθιστά τον αρκούδο Lotso. Οι ήρωες της ιστορίας είναι παρόμοιοι με τους Εβραίους οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν την αιχμαλωσία. Οι άνθρωποι που έχουν εκφράσει αυτή τη θεωρία υποστηρίζουν επίσης ότι η ταινία περιέχει μια αναφορά στην Άννα Φρανκ, της οποίας η οικογένεια προσπάθησε να κρυφτεί από τους Ναζί σε μια σοφίτα. Εκεί ήταν που είχαν τοποθετηθεί αρχικά τα παιχνίδια.

Ο Μάγος του Οζ: λαϊκισμός

imdb8

© Metro-Goldwyn-Mayer

Η ιστορία αυτού του παιδιού είναι μια ακόμη που καταλήγει να είναι περίπλοκη κάτω από την επιφάνεια. Ο κίτρινος δρόμος με τα τούβλα είναι μια άμεση αναφορά στο χρυσό πρότυπο, ενώ οι ήρωες της ταινίας περιλαμβάνουν φτωχούς αγρότες και έναν μάγο (μια εξουσία που υπόσχεται πολλά, αλλά δεν κάνει τίποτα). Το Emerald City και οι κύριοί του συμβολίζουν την παραπλανητική αξία των πράσινων δολαρίων. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια σκηνοθετημένη θεωρία αλλά δύσκολα αρνείται κανείς πως η ταινία περιέχει μια ολόκληρη σειρά από αναφορές. Είναι τόσες πολλές που στην πραγματικότητα έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες.

Game of Thrones: Ο Πόλεμος των Ρόδων

imdb9

© Bighead Littlehead

Ο συγγραφέας του Game of Thrones στο οποίο βασίζεται η σειρά έχει επιβεβαιώσει ότι η έμπνευσή του ήταν η σύγκρουση μεταξύ της πόλης Γιορκ και του Λάνκαστερ τον 15ο αιώνα στην Αγγλία. Σήμερα η σύγκρουση αυτή είναι γνωστή ως Πόλεμος των Ρόδων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, που διήρκεσε 30 χρόνια, ο αγγλικός θρόνος άλλαξε χέρια έξι φορές. Οι πρωταγωνιστές ήταν έτοιμοι να κάνουν ό, τι  χρειαστεί για να κερδίσουν ένα γάμο συμφερόντων  ή να αναλάβουν τον έλεγχο ορισμένων εδαφών.

Υπάρχει ένας προφανής παραλληλισμός μεταξύ πολλών ιστορικών ανθρώπων της πραγματικής ζωής και των χαρακτήρων της σειράς. Επίσης υπάρχει ομοιότητα μεταξύ του χάρτη του πλασματικού Westeros και της μεσαιωνικής Αγγλίας, που εκείνη την εποχή ήταν χωρισμένη σε επτά διαφορετικές περιοχές.

Τα πιο σημαντικά