Η ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ και η αγορά πραγμάτων με τραπεζική κάρτα, έχουν γίνει από καιρό συνηθισμένα για όλους μας. Δυστυχώς, οι εγκληματίες το εκμεταλλεύονται αυτό.
Σας αποκαλύπτουμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους χειρισμού των ΑΤΜ, που βοηθούν τους απατεώνες να κλέψουν τα χρήματά σας, αλλά και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό.
Για να κλέψουν χρήματα από την κάρτα σας, οι απατεώνες χρειάζεται να αντιγράψουν 2 πράγματα: τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας και τον αριθμό PIN. Για να κλαπούν τα δεδομένα σε μια τραπεζική κάρτα (skimming), χρησιμοποιούνται 3 συσκευές.
- Τα “σκίμερς” είναι συσκευές που διαβάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας. Συνδέονται πάνω από την υποδοχή κάρτας σε ένα ΑΤΜ. Όταν κάποιος εισάγει την κάρτα του σε αυτό, τα δεδομένα μεταφέρονται από το “σκίμερ” στην ηλεκτρονική συσκευή του εγκληματία.
© nick v/ flickr.com
- Οι κρυμμένες κάμερες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το “σκίμερ”, για να βγάλουν ένα βίντεο με τον αριθμό PIN. Η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά μέρη: στο ίδιο το ΑΤΜ (κοντά στο πληκτρολόγιο, πάνω από την οθόνη, κλπ.) ή κάπου κοντά. Μερικές φορές είναι τόσο μικρές, που μπορούν να κρυφτούν σε ένα μικρό άνοιγμα του ΑΤΜ.
© Nelson Pavlosky/ flickr.com
- Μια πινακίδα κάλυψης πάνω από το πληκτρολόγιο, χρησιμοποιείται επίσης για την καταγραφή του αριθμού PIN: το ψεύτικο πληκτρολόγιο “το θυμάται” όταν οι εγκληματίες την αφαιρέσουν και αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που περιέχει.
Η ανίχνευση ενός “σκίμερ” είναι δύσκολη, καθώς είναι σχεδόν ίδιο με ένα συνηθισμένο ATM σε σχήμα, χρώμα και υλικό. Αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε:
- Σχισμές, ρωγμές, γρατζουνιές και άλλα σημάδια μηχανικής βλάβης στο ΑΤΜ.
© Aaron Poffenberger/ flickr.com
- Οποιεσδήποτε ξένες ή ανεξήγητες λειτουργίες στο ΑΤΜ.
© imgur
- Διαφορές στο σχήμα, το υλικό, το χρώμα ή τα περιγράμματα του ΑΤΜ.
© Wujubird/ imgur.com
- Εξαρτήματα που κολλάνε στην υποδοχή κάρτας ή μια ανομοιογενής υποδοχή κάρτας.
© Angus Fraser/ flickr.com
Ο έλεγχος κάθε ΑΤΜ που χρησιμοποιείτε είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε την κάρτα σας από τους απατεώνες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο στο ελάχιστο, ακολουθήστε τους παρακάτω απλούς κανόνες:
- Χρησιμοποιήστε μια κάρτα με τσιπ. Τα “σκίμερς” αντιγράφουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία. Η αντιγραφή των πληροφοριών σε ένα τσιπ είναι αδύνατη, λόγω της πιο εξελιγμένης προστασίας που προσφέρουν.
© Cheon Fong Liew/ flickr.com
- Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα από την τράπεζά σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε γρήγορα τα χρήματα στην κάρτα σας. Όσο νωρίτερα ενημερώνετε την τράπεζά σας, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω.
© mrganso/ pixabay.com
- Καλύψτε το πληκτρολόγιο με το χέρι σας όταν πληκτρολογείτε τον αριθμό PIN. Αυτό μπορεί να εμποδίσει μια κρυφή κάμερα από την εγγραφή.
- Χρησιμοποιήστε γνωστά ΑΤΜ και αυτά που βρίσκονται σε καλά προστατευμένες περιοχές, όπως μέσα στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς είναι πιο δύσκολο για τους απατεώνες να φτάσουν εκεί. Αποφύγετε τα ΑΤΜ στο δρόμο όσο μπορείτε, καθώς και εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή φωτεινότητα, μικρά καταστήματα και απομονωμένα τμήματα εμπορικών κέντρων.
- Περιορίστε την περιοχή όπου χρησιμοποιείτε την κάρτα σας και χρησιμοποιήστε ξεχωριστή κάρτα όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό. Μπορείτε επίσης να ορίσετε όρια για το ποσό που μπορεί να αναληφθεί από την κάρτα σας από ένα ΑΤΜ, καθώς και ένα όριο για τις συναλλαγές στο διαδίκτυο.