Οι επισκέψεις στο γυναικολόγο μπορεί να είναι λίγο ντροπιαστικές ή ακόμα και τρομακτικές, αλλά αναμφίβολα είναι απαραίτητες.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για την αναπαραγωγική μας υγεία. Επίσης, δε βοηθά καθόλου το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.
Ο γυναικολόγος σας θέλει να γνωρίζετε 10 σημαντικά πράγματα για τις επισκέψεις σας στο γυναικολόγο και τον έλεγχο της υγείας σας.
Αν ανησυχείτε για κάτι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ειδικά αν πρόκειται για γυναικολογικά ζητήματα.
1. Δεν υπάρχει λόγος να ξυριστείτε για το ραντεβού
Wikimedia Commons / David Monniaux
Σίγουρα αισθανόμαστε λίγο περίεργα όταν πρέπει να πάμε στο γυναικολόγο και να ανοίξουμε τα πόδια μας, αλλά ο γυναικολόγος δε θα κρίνει την τριχοφυΐα της ευαίσθητης περιοχής. Ξέρουν περισσότερο από τον καθένα ότι οι τρίχες σε αυτή την περιοχή είναι απόλυτα φυσιολογικές και δε δίνουν καμία απολύτως σημασία.
Η Άλισον Χιλ, γιατρός από το Λος Άντζελες, ορκίζεται ότι κανένας γιατρός δεν προσέχει αν έχετε ξυριστεί ή όχι.
2. Δε χρειάζεται να υποφέρετε κατά τη διάρκεια της περιόδου
Pexels / Mabel Amber
Δε χρειάζεται να υποφέρετε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Γι’ αυτό είναι καλό να πείτε στο γυναικολόγο σας ακριβώς τι συμπτώματα έχετε κατά τη διάρκεια της περιόδου, για να μπορέσει να σας βοηθήσει.
3. Δε χρειάζεται να το παρακάνετε με την καθαριότητα
Wikimedia Commons / Shattonbury~commonswiki
Σύμφωνα με το NHS, ο κόλπος σας αν είναι υγιής θα κάνει τον καθαρισμό που χρειάζεται από μόνος του. Αν το παρακάνετε με το πλύσιμο και τον καθαρισμό της περιοχής πριν το ραντεβού με το γυναικολόγο, το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε, είναι να δυσκολέψετε τη διάγνωση.
Το ιδανικό είναι να κάνετε ένα μπάνιο, όπως κάνετε πάντα.
4. Καμία ερώτηση δεν είναι ακατάλληλη
Wikimedia Commons / Shizhao
Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας οτιδήποτε σας ανησυχεί ή σας ενοχλεί. Να θυμάστε ότι τα έχει δει ή ακούσει όλα και πραγματικά δεν υπάρχουν “ακατάλληλες ή ντροπιαστικές” ερωτήσεις.
Αν χρειαστεί, φτιάξτε μια λίστα με τις ανησυχίες πριν το ραντεβού, για να μην ξεχάσετε τίποτα.
5. Υπάρχει μια μέθοδος αντισύλληψης για όλους
Wikimedia Commons / Sarahmirk
Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και τις ιατρικές σας ανάγκες, υπάρχει μια μέθοδος αντισύλληψης που είναι περισσότερο κατάλληλη για εσάς από κάποια άλλη. Συζητήστε το με το γυναικολόγο σας, για να επιλέξτε τη σωστή για εσάς μέθοδο.
6. Πρέπει να του πείτε τι κάνετε στο κρεβάτι σας
Wikimedia Commons / maxronnersjo
Ο γυναικολόγος χρειάζεται να ξέρει για τη σεξουαλική σας ζωή, γιατί φροντίζει για την υγεία των αναπαραγωγικών σας οργάνων. Πρέπει να ξέρει αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Η Τζιλ Γκίνσμπεργκ ρώτησε το γυναικολόγο άντρα της για τι πρέπει να λένε και τι να ρωτάνε οι ασθενείς έναν γυναικολόγο και η απάντησή του ήταν τα πάντα!
7. Οι γενικές εξετάσεις δεν είναι πάντα “γενικές” εξετάσεις
Wikimedia Commons / Richardelainechambers
Αν πάτε στο γυναικολόγο με την ελπίδα ότι θα κάνετε εξετάσεις για τα πάντα, μπορεί να απογοητευτείτε. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κάνετε εξετάσεις για έρπη, εκτός και αν υποψιάζεστε ότι έχετε έρπη ή έχετε συμπτώματα.
8. Πρέπει να κάνετε ετήσιο τσεκ απ
Health.mil / Julie Felix / U.S. Marine Corps
Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξακολουθεί να συνιστά ότι η ετήσια επίσκεψη στο γυναικολόγο σας είναι απαραίτητη για να ελέγξετε τη συνολικότερη υγεία σας.
9. Πρέπει να ξέρετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς
Wikimedia Commons / Pschemp
Η ετήσια επίσκεψη στο γιατρό σας για τον έλεγχο της υγείας σας, δεν είναι αρκετή. Πρέπει να παρακολουθείτε και οι ίδιες τι είναι φυσιολογικό για εσάς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κάθε γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό και μόνο εσείς μπορείτε να ξέρετε ποια μυρωδιά είναι φυσιολογική για το σώμα σας και ποια όχι.
10. Πρέπει να συμπαθείτε το γιατρό σας
Wikimedia Commons / Unknown / National Cancer Institute
Πάνω από όλα, πρέπει να είστε σε θέση να μπορείτε να μιλήσετε άνετα στο γιατρό σας. Ο γυναικολόγος σας θέλει να αισθάνεστε άνετα μαζί του και αν δει ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, θα σας συστήσει κάποιον άλλον, που θα μπορέσει να σας φροντίσει καλύτερα.