Καμιά φορά, τα προβλήματα και οι αποτυχίες συσσωρεύονται όπως οι χιονόμπαλες. Τέτοιες στιγμές νιώθουμε απελπισμένοι και μοιάζει να μην υπάρχει νόημα στο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά παραδείγματα που θα σας δώσουν κίνητρο, από τις ζωές διάσημων ανθρώπων που απέδειξαν πως πάντα αξίζει να κυνηγάμε τα όνειρά μας.
Γούντι Άλεν
© Reuters
Ο επί 4 φορές κάτοχος Βραβείου Όσκαρ, ο εμβληματικός Γούντι Άλεν, απεβλήθη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αφού κόπηκε σε αρκετά διαγωνίσματα της κινηματογραφίας. Όμως δεν στεναχωρήθηκε καθόλου -έβρισκε το διάβασμα βαρετό- και πέτυχε όπως και να ‘χει τον στόχο του.
Ούρσουλα Μπερνς
© Reuters
Ξεκίνησε την πρακτική της στην αμερικανική εταιρία Xerox, αμέσως μετά το μάστερ της από το Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Τάντον της Νέας Υόρκης. Η εταιρία παρατήρησε τις φιλοδοξίες της νεαρής γυναίκας και την προσέλαβε ως βοηθό. Μέχρι την ηλικία των 32, όμως, κατείχε ακόμη κατώτερες θέσεις. Η επιμέλειά της ανταμείφθηκε 10 χρόνια αργότερα: Αρχικά, προήχθη σε αντιπρόεδρος για την παγκόσμια παραγωγή και τώρα είναι πρόεδρος της εταιρίας.
Γκάμπριελ Ζεσούς
© Reuters
Το 2014, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και σέντερ φορ της Μάντσεστερ Σίτι, έβαφε σήματα στους δρόμους χωρίς παπούτσια πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, για να βγάλει χρήματα. Τότε παρακολουθούσε την αγαπημένη του ομάδα στην τηλεόραση και στόχευε να παίξει για τη χώρα του μια μέρα. Και τα κατάφερε. Πλέον κερδίζει 80.000 δολάρια την εβδομάδα και είναι ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης.
Κόλονελ Σάντερς
© Wikimedia
Το πρώτο εστιατόριό του δεν άντεξε τον ανταγωνισμό και χρεοκόπησε. Σε ηλικία 65 ετών, ξεκίνησε να ταξιδεύει στις ΗΠΑ και προσέφερε πεντανόστιμες παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου σε επιχειρήσεις. Τον απέρριψαν ακριβώς 1.008 φορές. Αλλά και πάλι, δεν τα παράτησε. Συνέχισε να πιστεύει στη μοναδική συνταγή του κοτόπουλού του, χάρις στην οποία έγιναν τελικά γνωστά τα KFC.
Έλον Μασκ
© Reuters
Ο Καναδο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος σχεδόν χρεοκόπησε την PayPal. Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο τον απέλυσε, όσο βρισκόταν σε αεροπλάνο και ξεκινούσε τις διακοπές του. 16 χρόνια αργότερα, κατάφερε να αγοράσει το X.com, που του ανήκε νωρίτερα και έγινε η βάση για τη δημιουργία της PayPal για 5 εκατομμύρια δολάρια. Το παράδειγμά του αποδεικνύει ότι οι αποτυχίες υπάρχουν για να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα.
Άννα Γουίντουρ
© Reuters
Ενώ είχε δουλέψει για κάτι παραπάνω από μισό χρόνο, απολύθηκε από αρθρογράφος μόδας του Harper’s Bazaar, εξαιτίας των διαφορών της με τον εκδότη. Η αρχισυντάκτρια της Vogue πιστεύει ότι αυτό το γεγονός την ενθάρρυνε να καταφέρει περισσότερα. Από τότε, πιστεύει ότι αν είσαι σίγουρος ή αν διαφωνείς με κάτι, αξίζει να υπερασπιστείς τη γνώμη σου, αφού η μοναδικότητα της σκέψης σου πάντα εκτιμάται στο χώρο εργασίας.
Χάουαρντ Σουλτς
© Reuters
Παραιτήθηκε από τα Starbucks, που πουλούσαν κόκκους καφέ εκείνη την εποχή. Αποχώρισε, γιατί η ιδέα του να αναπτύξει μια αλυσίδα με καφετέριες, δεν υποστηρίχθηκε από τη διεύθυνση. Ονειρευόταν να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό, συνδυάζοντας τον ποιοτικό καφέ και την χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα, για να κάνει τον κόσμο να επισκεφθεί ξανά το μαγαζί. 2 χρόνια αργότερα αγόρασε τα Starbucks, τα διαφήμισε στις ΗΠΑ και τα έκανε γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σταν Σμιθ
© Reuters
Στο ξεκίνημα της καριέρας του ως επαγγελματίας παίκτης του τένις, απορρίφθηκε από τους διοργανωτές του Ντέιβις Καπ: επειδή ήταν ανοργάνωτος και αφηρημένος, δεν του επέτρεπαν να γίνει αυτός που επιστρέφει το μπαλάκι στους παίκτες. Αλλά και πάλι, πίστευε ότι το τένις ήταν το πεπρωμένο του. Συνέχισε να προχωρά με τον στόχο του και τελικά σήκωσε το κύπελλο 8 φορές στην ομάδα των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας πως τον είχαν υποτιμήσει.
Νικ Γούντμαν
© Wikimedia
Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ίδρυσε το Funbug: μια πλατφόρμα παιχνιδιών, που, αν και είχε τρομερή επιτυχία, σύντομα χρεοκόπησε. Για να αναρρώσει από την αποτυχία του, πήγε στην Αυστραλία για σερφ με τους φίλους του. Όσο παρακολουθούσε τους επαγγελματίες σέρφερ, του ήρθε μια ιδέα: να δημιουργήσει μία πρακτική και μικρή κάμερα δράσης. Η GoPro τελικά, τον έκανε δισεκατομμυριούχο. Ο ίδιος είναι σίγουρος: αν δεν ήταν αυτή του η αποτυχία, δε θα μετέτρεπε ποτέ το χόμπι του στην καριέρα της ζωής του.
Σοϊτσίρο Χόντα
© Reuters
Μεγάλωσε σε μια πολύ φτωχή οικογένεια και έπρεπε να βοηθήσει τον πατέρα του από παιδί κιόλας. Δεν σπούδασε κάτι και συνέχισε να εργάζεται ως απλός μηχανικός. Εγκαθιστούσε παλιούς κινητήρες σε μηχανές και ονειρευόταν να κατασκευάσει τα δικά του μοντέλα από ακριβά υλικά, με τροχούς από χρώμιο και δερμάτινα καθίσματα. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, αν κυνηγάς επίμονα τους στόχους σου. Μετά από λίγο, κατάφερε να ιδρύσει τη Honda, που σήμερα παράγει μερικές από τις καλύτερες μηχανές του κόσμου.