Από παιδιά, έχουμε εξοικειωθεί με τα λογότυπα των κινηματογραφικών στούντιο που εμφανίζονται πριν τις ταινίες. Ωστόσο, λίγοι έχουν σκεφτεί τι μπορεί να συμβολίζουν.
Παρακάτω θα μάθετε τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που αποκαλύπτουν τα διάσημα κινηματογραφικά λογότυπα από το Χόλιγουντ, αλλά και πώς δημιουργήθηκαν.
DreamWorks Pictures
© dreamworks © WilliamHunt
Το λογότυπο του DreamWorks προοριζόταν αρχικά να δείχνει έναν άνδρα που κάθεται στη σελήνη και ψαρεύει. Ο καλλιτέχνης που του ανατέθηκε να το σχεδιάσει, ο Ρόμπερτ Χαντ, αποφάσισε να κάνει μια πρόσθετη έκδοση με ένα παιδί αντί για έναν άνδρα. Αυτή ήταν η εκδοχή που επέλεξαν στο τέλος.
Παρεμπιπτόντως, ο Χαντ έφτιαξε την εικόνα του αγοριού στο λογότυπο με βάση τον γιο του Ουίλιαμ, ο οποίος σήμερα είναι συνθέτης και τώρα εργάζεται στη μουσική βιομηχανία.
Columbia Pictures
© ColumbiaPictures © KathyAnderson
Η γυναίκα που κρατούσε μια δάδα με φλόγα, έγινε το λογότυπο της Columbia Pictures το 1924. Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν υπήρχε ποτέ ένα μοντέλο πάνω στο οποίο να βασίζεται η εικόνα. Αντ’ αυτού, προέκυψε από ένα συνδυασμό διαφορετικών εικόνων.
Η πιο πρόσφατη έκδοση που χρονολογείται από το 1992, βασίζεται στην εικόνα μιας συνηθισμένης Αμερικάνας νοικοκυράς, της Τζένυ Τζόζεφ, αν και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τροποποιήθηκαν σημαντικά για το τελικό αποτέλεσμα.
Metro-Goldwyn-Mayer
© MGM
Η ιδέα για το λογότυπο των στούντιο MGM προήλθε από τον Χάουαρντ Ντάετζ το 1924. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στο οποίο φοίτησε, είχε μια αθλητική ομάδα που ονομάζεται «Τα Λιοντάρια». Από τότε, η MGM παρουσίασε πέντε λογότυπα με διαφορετικά λιοντάρια, τα ονόματα των οποίων είναι: Σλατς, Τζάκυ, Τάνερ, Τζωρτζ και Λίο. Ο Λίο είναι το σημερινό τους αστέρι.
Paramount Pictures
© depositphotos © ParamountPictures
Για το λογότυπο της Paramount, ο καλλιτέχνης Ουίλιαμ Χόντκινσον σχεδίασε ένα βουνό παρόμοιο με το όρος Μπεν Λομόντ στη Γιούτα, όπου μεγάλωσε. Στην αρχική έκδοση που έγινε το 1914, υπήρχαν 24 αστέρια: αυτός ήταν ο αριθμός των ηθοποιών που είχαν υπογράψει συμβάσεις με το στούντιο. Ωστόσο, η σύγχρονη έκδοση διαθέτει μόνο 22 αστέρια και κανείς δεν ξέρει το γιατί.
Warner Bros.
© Warner Bros. © eastnews
Το λογότυπο αυτό φαίνεται αρκετά απλό: μοιάζει με ασπίδα με τα αρχικά των ιδρυτών της εταιρείας (των αδερφών Γουόρνερ). Ωστόσο, πίσω από αυτό υπάρχει ένας βαθμός ψέματος, διότι αυτό δεν ήταν το πραγματικό επώνυμό τους. Οι γονείς των ιδιοκτητών του κινηματογραφικού στούντιο ήταν μετανάστες στην Αμερική από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και το πραγματικό τους επώνυμο ήταν Γουοσκολάσερ.
Walt Disney
© Disney © depositphotos
Το λογότυπο του πιο διάσημου κινηματογραφικού στούντιο στον κόσμο, απεικόνιζε πάντα ένα κάστρο παραμυθιού. Αρχικά, η έμπνευση για αυτήν την εικόνα ήταν το Κάστρο Νοϊβανστάιν στη Γερμανία. Ωστόσο, το 2006 αντικαταστάθηκε από το Κάστρο της Σταχτοπούτας από τη Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού.
Pixar
© pixar
Το λογότυπο της Pixar εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχημένης ταινίας του στούντιο. Στο κοινό άρεσε η «Luxo Jr.», μια κινούμενη λάμπα μίας από τις μικρού μήκους ταινίες της εταιρείας το 1986. Έτσι, αντικατέστησαν το γράμμα «i» με αυτήν.
Castle Rock Entertainment
© warnerbros
Η Warner Bros έχει αναλάβει αυτό το κινηματογραφικό στούντιο εδώ και πολύ καιρό. Αρχικά (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80), το Castle Rock Entertainment έκανε προσαρμογές ταινιών των μυθιστορημάτων του Στίβεν Κινγκ.
Η εταιρεία πήρε το όνομά της από την ανύπαρκτη πόλη Καστλ Ροκ, που συχνά αποτελεί το σκηνικό για τα μυθιστορήματα του Κινγκ. Το λογότυπο δείχνει τον φάρο από την ταινία τρόμου του 1993 που βασίζεται στο βιβλίο του ίδιου ονόματος, «Χρήσιμα Αντικείμενα».
Lionsgate
© lionsgate © depositphotos
Η πύλη των Λιονταριών είναι μια γέφυρα στο Βανκούβερ, στην περιοχή που γεννήθηκε ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Ρομπερτ Όλτμαν. Σε αντίθεση με την MGM, δεν υπήρχαν λιοντάρια σε κανένα σημείο της ιστορίας του στούντιο!
Scott Free
© ScottFree
Ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ έχει το δικό του κινηματογραφικό στούντιο. Το λογότυπό του είναι ένα κινούμενο σχέδιο, που δείχνει έναν άνδρα να μετατρέπεται σε πουλί. Αυτό δίνει στο κοινό την εντύπωση ενός ατόμου που επιτυγχάνει την ελευθερία. Ο καλλιτέχνης που το σχεδίασε, ο Ιταλός εικονογράφος Τζανλουίτζι Τοκαφόντο, το δημιούργησε σχεδιάζοντας κάθε ξεχωριστή κίνηση και στη συνέχεια φωτογραφίζοντάς τες.