Πολλά προϊόντα στην Ευρώπη και στην Αμερική εισάγονται από την Κίνα. Το γιατί γίνεται αυτό ενώ έχουν απέραντες εκτάσεις για καλλιέργεια είναι ένα ερώτημα. Πάντως το ότι κοστίζουν λιγότερο να τα αγοράσει κάποιος συνοδεύεται με ένα άλλο είδους κόστος, αυτό που έχει να κάνει με την υγεία.
Οι τροφές που ακολουθούν έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες και καρκινογόνες στην Αμερική και σίγουρα κυκλοφορούν και στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας.
Ψάρι Τιλάπια
Το 80 % των τιλάπια στην Αμερική και στη Ευρώπη προέρχεται από την Κίνα. Τα ψάρια αυτά τρώνε στον βυθό και θα φάνε σχεδόν τα πάντα. Με τη ρύπανση των υδάτων στην Κίνα, δεν είναι τίποτα ασφαλές να φας από αυτά τα νερά για να πούμε το λιγότερο. Επιπλέον, ποιος ξέρει με τι τρέφονται τα ψάρια. Υπάρχει,επίσης, μια μελέτη που αναφέρει ότι η τιλάπια είναι λιγότερο υγιεινή και από το μπέικον.
Μπακαλιάρος (κατεψυγμένος εισαγωγής)
Το 50% του Αμερικανικού μπακαλιάρου προέρχεται από την Κίνα. Ωστόσο, και πάλι αυτό σχετίζεται με την ρύπανση των υδάτων και την τροφή. Υπάρχουν λίγοι περιορισμοί στην Κίνα για αυτού του τύπου εξαγωγές.
Χυμός μήλου
Περίπου το 50% του συνόλου των χυμών άγνωστης προέλευσης προέρχονται από την Κίνα. Η Κίνα είναι γνωστό ότι κάνει χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα τους. Ακόμα και τα φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί από τη δική τους κυβέρνηση. Κάνοντας χυμό μήλου στο σπίτι από τοπικά βιολογικά μήλα είναι η καλύτερη μέθοδος.
Τυποποιημένα μανιτάρια
Το 34 % του συνόλου των μεταποιημένων μανιταριών παγκοσμίως προέρχονται από την Κίνα. Ακριβώς όπως είδαμε με τα μήλα, κανείς δεν ξέρει πως καλλιεργούνται αυτά τα μανιτάρια και ακριβώς πόσο υγιεινά είναι.
Κινέζικα σκόρδα
Το 31 % του σκόρδου που πωλείται στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη προέρχεται από την Κίνα. Όπως και με άλλα τρόφιμα που καλλιεργούνται, τα φυτοφάρμακα που εμπλέκονται στην (μεθυλοβρωμίδιο κυρίως) διαδικασία δεν είναι ασφαλή και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Κοτόπουλα
Το 2013 το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση του κοτόπουλου από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως και με τα ψάρια (που αναφέρονται παραπάνω), αυτό είναι ένα θέμα ρύπανσης και σίτισης. Η Κίνα συνήθως μαστίζεται από τη γρίπη των πτηνών και άλλων τροφιμογενών νόσων.
Πλαστικό ρύζι
Υπάρχουν αναφορές ότι η Κίνα στέλνει ρύζι που δεν είναι πραγματικό ρύζι. Όταν μαγειρευτεί παραμένει σκληρό. Το ρύζι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κατασκευασμένο από πατάτα και ρητίνη. Ουσιαστικά, πλαστικό ρυζιού υπάρχει στην παγκόσμια αγορά και αυτό μπορεί να κάνει τις εταιρείες δημητριακών GMO να ανησυχήσουν!
Μαύρο πιπέρι
Ένας πωλητής στην Κίνα πιάστηκε να πουλάει λάσπη σαν μαύρο πιπέρι! Αν και αυτό φαίνεται να είναι ένα τοπικό πρόβλημα, κάποιος πρέπει πάντα να επαληθεύει την ποιότητα.
Αλάτι
Το αλάτι που παράγεται για βιομηχανικούς σκοπούς είναι πάνω στα τραπέζια της Κίνας. Έτσι, οποιαδήποτε αλάτι από την Κίνα μπορεί επίσης να περιέχει βιομηχανικό αλάτι. Η κατανάλωση αυτού του άλατος μπορεί να συμβάλει στην υψηλή πίεση του αίματος, την υπέρταση, στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μπιζέλια
Ψεύτικα μπιζέλια έχουν βρεθεί στην Κίνα. Αυτά τα ψεύτικα μπιζέλια δημιουργήθηκαν με μπιζέλια χιονιού, φασόλια σόγιας, μαζί με πράσινο χρώμα και μεταδιθειώδες νάτριο ( μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως λευκαντικό και ως συντηρητικό).
Αυτή η χρωστική απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στα προϊόντα επειδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καθώς και να αναστέλλει τη φυσική ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο. Αυτά τα πράσινα μπιζέλια, επίσης, δεν μαλακώνουν όταν βράσουν και το νερό έχει ένα αφύσικο πράσινο χρώμα.
Το μήνυμα φαίνεται να είναι: Τρώμε τοπικά ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα. Τρώμε βιολογικά. Υποστηρίζουμε τις υγιείς γεωργικές πρακτικές.