Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον πλανήτη μας, αλλά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερο λάθος. Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει πολλά για το Σύμπαν, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα να ανακαλύψουμε για έναν συγκεκριμένο πλανήτη.
Εμείς είμαστε τόσο έκπληκτοι που ανακαλύπτουμε νέα εκπληκτικά πράγματα για τη Γη, που αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε αμέσως μαζί σας.
Το όρος Έβερεστ ΔΕΝ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο.
© wikipedia © momo/flickr
Η Μάουνα Κέα στην Χαβάη έχει υψόμετρο 4.205 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Έτσι, αν μετρηθεί από τη βάση έως την κορυφή, η Μάουνα Κέα είναι 10,203 μέτρα, δηλαδή 1,355 μέτρα ψηλότερη από το Έβερεστ.
Η ατμόσφαιρα της γης έχει σύνορα.
© nasa
Η γραμμή Κάρμαν είναι μια διεθνώς αποδεκτή γραμμή που βρίσκεται σε υψόμετρο 100 χλμ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν και το επίπεδο της γήινης ατμόσφαιρας τελειώνει πολύ υψηλότερα, αυτή η ίδια η γραμμή αναγνωρίστηκε από την Διεθνώς Αεραθλητική Ομοσπονδία ως το όριο μεταξύ της ατμόσφαιρας και του εξωτερικού χώρου.
Το πιο ξηρό μέρος στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική.
© Pierre Roudier/flickr
Συνήθως πιστεύεται ότι το πιο ξηρό μέρος στη Γη είναι η έρημος Ατακάμα στη Χιλή που δεν έχει δεχτεί βροχή για χιλιάδες χρόνια. Αλλά οι ξηρές κοιλάδες του ΜακΜέρντο στην Ανταρκτική δεν έχουν δει βροχή για σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια. Οι άνεμοι εδώ μπορούν να φτάσουν τις ταχύτητες 320 χλμ/ώρα.
Το γλυκό νερό αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του συνόλου του νερού στη Γη.
© wikipedia
Οι ωκεανοί και οι θάλασσες κατέχουν το 97% του νερού της Γης, αλλά είναι αλμυρό ωκεάνιο νερό, ακατάλληλο για κατανάλωση. Το υπόλοιπο 3% του συνολικού γλυκού νερού διατηρείται σε παγετώνες (70%) και στη λίμνη της Βαϊκάλης (20%).
Ο παλαιότερος ναός του κόσμου είναι περίπου 12.000 ετών.
© wikipedia
Το Γκεμπεκλί Τεπέ, ο παλαιότερος γνωστός ναός, βρίσκεται στη νότια Τουρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γλυπτά στους πυλώνες αποδεικνύουν ότι πριν από περίπου 11.000 χρόνια ένα χτύπημα κομήτη προκάλεσε απότομη πτώση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας.
Η Σελήνη ήταν κάποτε μέρος της Γης.
© Bernd Thaller/flickr
Οι Σουηδοί επιστήμονες προτείνουν ότι πριν από 4,36 δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης Γη συγκρούστηκε με ένα υποθετικό πλανητικό αντικείμενο μάζας το Θεία, οδηγώντας στο σχηματισμό του μοναδικού μόνιμου φυσικού δορυφόρου της Γης.
Σε 250 εκατομμύρια χρόνια οι ήπειροι θα επανενωθούν.
© wikimedia
Όπως γνωρίζουμε, η Παγγαία, μια τεράστια ήπειρος που υπήρχε πριν από 335-175 εκατομμύρια χρόνια, χωρίστηκε σε δύο διαφορετικές ηπείρους, σχηματίζοντας τη Λαυρασία και την Γκοντβάνα. Αργότερα, οι δύο χωρίστηκαν για να σχηματίσουν και τις επτά ηπείρους.
Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ήπειροι θα ενωθούν ξανά σε 250-300 εκατομμύρια χρόνια από τώρα και θα γίνουν μια ενιαία ήπειρος, η “Παγγαία Ultima”.
Ένας μονοκύτταρος οργανισμός προκάλεσε την πρώτη μαζική εξαφάνιση.
© Dan G/flickr
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης προτείνουν μια θεωρία που εξηγεί τη μαζική εξαφάνιση που εξάλειψε σχεδόν το 90% όλων των ζωντανών πλασμάτων στη Γη.
Ένα βακτήριο που ονομάζεται Μεθανοσάρκινα, ξαφνικά ανθούσε στους ωκεανούς πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια, πυροδοτώντας τη μόνη μαζική εξαφάνιση εντόμων γνωστών στην επιστήμη. Έδωσε επίσης στα Αρχοσαύρια μια μοναδική ευκαιρία να εξελιχθούν.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.
© wikimedia
Όπως γνωρίζουμε, ο Παγκόσμιος Ωκεανός καταλαμβάνει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας. Το βάθος του νερού που εκτίθεται στο ηλιακό φως δεν ξεπερνά τα 200 μ., έτσι το υπόλοιπο νερό είναι μόνιμα στο σκοτάδι. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας βρίσκεται στο σκοτάδι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Οι γειτονικές χώρες μπορούν να έχουν διαφορά ώρας 24 ωρών.
© wikipedia © wikimedia
Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική Σαμόα απέχει μόλις 2.000 χιλιόμετρα από τα Νησιά Γραμμής Ισημερινού που αποτελoύν τμήμα του Κιριμπάτι, η διαφορά ώρας μεταξύ των δύο γειτόνων είναι 25 ώρες.
Μπόνους: Νέα ήπειρος;
© depositphotos
Τα μπαλώματα απορριμμάτων ή οι στροβιλισμοί σκουπιδιών είναι κομμάτια από συντρίμμια και φορτία που χάνονται από τα πλοία και συλλέγονται στη θάλασσα. Εικάζεται ότι μια μέρα τα σκουπίδια που αφήνει ο άνθρωπος στον ωκεανό θα αποτελέσουν ένα είδος νησιού, ίσως και μια νέα ήπειρο. Ο μεγαλύτερος στρόβιλος σκουπιδιών είναι τώρα το Μεγάλο τμήμα σκουπιδιών του Ειρηνικού.