Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024
Κίνα10 δημοφιλή στερεότυπα για την Κίνα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα

10 δημοφιλή στερεότυπα για την Κίνα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα

Η ταξιδιώτης και δασκάλα κουνγκ φου, Maria Pipenko, έκανε μια προσπάθεια να σπάσει όλα τα στερεότυπα που έχουμε στο νου μας για την Κίνα.

Ας το παραδεχτούμε: η Κίνα είναι λίγο στο περιθώριο από τον υπόλοιπο κόσμο, από τους τυχοδιώκτες Κινέζους τουρίστες, στις επιφανειακές εντυπώσεις των ανθρώπων του δυτικού πολιτισμού, που ζουν εκεί. Η Μαρία λέει: “Προσωπικά, λατρεύω όλα τα πράγματα στην Κίνα και πάντα με στεναχωρεί το πώς οι κακές πρώτες εντυπώσεις μπορούν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις. Γι’ αυτό αποφάσισα να μαζέψω όλα τα στερεότυπα και να τα σπάσω”.

Και συνεχίζει:

  • Οι Κινέζοι δεν έχουν τρόπους, αλλά αυτό είναι μόνο η δική μας άποψη από πλευράς εθιμοτυπίας. Ένας Κινέζος με καλούς τρόπους έχει ιδιότητες που πολλοί άνθρωποι του δυτικού πολιτισμού στερούνται. Το να φυσήξετε την μύτη σας ή να αφήσετε το φίλο σας να πληρώσει το δείπνο θεωρείται αγενές, αλλά ένας ευγενικός Κινέζος δεν θα το πει ποτέ, για να μην σας φέρει σε δύσκολη θέση. Πάντα σκέφτονται τους άλλους πρώτα.
  • Οι σκληροί Κινέζοι τρώνε γάτες και σκύλους. Δε θα διαφωνήσω με κανέναν, σχετικά με το γεγονός ότι το να τρως αγελάδες και γουρούνια θεωρείται καλύτερο. Απλά θα πω τη φράση ενός μαθητή μου: “Πώς μπορείτε να τρώτε σκύλους; Είναι φίλοι μας”! Ναι, καμιά φορά τρώνε σκύλους στην Κίνα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που το κάνει αυτό είναι πολύ μικρός.

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 92

© Maria Pipenko
  • Δε μπορείς να ξεχωρίσεις τον έναν Κινέζο από τον άλλον. Οι Κινέζοι της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης είναι διαφορετικοί, όπως και οι βόρειοι από τους νότιους. Μόλις συνηθίσεις το περιβάλλον, θα διακρίνεις και τις διαφορές.
  • Όλοι οι Κινέζοι είναι κοντοί. Αυτό το στερεότυπο είναι συνδεδεμένο με την διατροφή τους, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια η ποιότητα ζωής τους έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και έχουν ψηλώσει.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 39

© Maria Pipenko
  • Τα Κινέζικα προϊόντα είναι χαμηλής ποιότητας. Φυσικά, τα φθηνά κινέζικα προϊόντα είναι χάλια, αλλά αν δείτε τις ετικέτες στις πιο ακριβές μάρκες, θα δείτε ότι έχουν φτιαχτεί στην Κίνα. Η ποιότητα ορίζεται από την παραγγελία, όχι από τον κατασκευαστή.
  • Η Κίνα είναι μια φθηνή χώρα. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα κόστους μεταξύ των μεγάλων πόλεων και των επαρχιών: μπορείτε να νοικιάσετε ένα μεγάλο διαμέρισμα για 200 δολάρια τον μήνα στην κεντρική Κίνα, αλλά θα έχετε πρόβλημα στο να βρείτε ένα μικρό διαμέρισμα στην Σανγκάη για 500 δολάρια. Το μόνο πράγμα που είναι πραγματικά φθηνό, είναι το να τρως έξω.
  • Οι Κινέζοι τρώνε μόνο ρύζι. Η κινέζικη κουζίνα έχει πολύ μεγάλη ποικιλία. Ακόμα και τα λαχανικά βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποικιλία, πόσο μάλλον οι τρόποι μαγειρέματος ή η ποικιλία των μπαχαρικών. Η Κινέζικη κουζίνα έχει μια ατελείωτη λίστα με επιλογές, ανάλογα με την εποχή και την περιοχή.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 35

© Maria Pipenko
  • Αυστηρές ποινές για εγκλήματα ναρκωτικών. Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα είναι αυστηρή με τα ναρκωτικά, με ποινές που ποικίλουν από φυλάκιση, μέχρι θανατική ποινή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδιοτροπία, αλλά αναγκαιότητα. Στην αλλαγή του 20ου αιώνα, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας ήταν εθισμένο στο όπιο. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
  • Όλοι οι Κινέζοι ξέρουν άριστο κουνγκ φου. Φυσικά, το κουνγκ φου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινέζικου πολιτισμού: δεν υπάρχει ταινία που να μην περιέχει σκηνές με κουνγκ φου. Σίγουρα, οι μυημένοι είναι πολλοί περισσότεροι εδώ, από ό,τι στη δύση, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο.

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 33

© Maria Pipenko
  • Μία οικογένεια – ένα παιδί. Δεν είχα ρωτήσει καν τους φίλους μου αν έχουν αδέρφια πριν μάθω ότι είχαν και μάλιστα όχι μόνο ένα. Ο κανόνας του ενός παιδιού ισχύει για τις μεγάλες πόλεις. Στις επαρχίες οι γονείς απλά πληρώνουν το πρόστιμο, όταν πάνε να εγγράψουν το δεύτερο ή τρίτο παιδί ή σε πολλές περιπτώσεις δεν τα καταχωρούν καν. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι Κινέζοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν δυο παιδιά.

Τα πιο σημαντικά