Από τη Σαμαριά ως τον Βίκο, περπατάμε στα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας και βουτάμε στα νερά κρυστάλλινων ποταμών.
Κρυστάλλινα ποτάμια το νερό των οποίων μπορείς ακόμα και να πιείς. Θεόρατα βράχια που λες κι αγγίζουν τον ουρανό. Φαντασμαγορικά τοπία απλωμένα ως εκεί που φτάνει το μάτι. Θορυβώδεις καταρράκτες να σκορπίζουν τη δροσιά τους. Δέστε τα κορδόνια σας και πάμε να διασχίσουμε μερικά από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας.
Ο Βίκος
Το πιο βαθύ φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ήπειρο, απλώνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων και «βουτά» σε βάθη που αγγίζουν το χιλιόμετρο. Το διασχίζει το πιο καθαρό ποτάμι της Ευρώπης, ο Βοϊδομάτης, μαζί με μερικούς χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Για να το περπατήσετε ολόκληρο, θα υπολογίσετε περίπου 6 ώρες.
Ο Βουραϊκός
Γνωστό και ως «φαράγγι του Οδοντωτού», από το όνομα του μικρού θρυλικού τραίνου που το διασχίζει, το φαράγγι του Βουραϊκού κοντά στα Καλάβρυτα , πέρα από τη φαντασμαγορική φύση, με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που ακολουθεί τα βήματά μας στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, κρύβει και δύο υπέροχες εκπλήξεις:
Το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών του που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ.
Το φαράγγι μπορείτε εύκολα να το διασχίσετε μόνοι σας, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και ακολουθώντας το άριστα σηματοδοτημένο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ή απλώς τις γραμμές του τραίνου. Μια φορά τον χρόνο διοργανώνει ομαδική πεζοπορία ο ΕΟΣ Καλαβρύτων.
Η Σαμαριά
Ίσως το πιο φωτογραφημένο, το πιο θρυλικό, το πιο ξακουστό φαράγγι της Ελλάδας, βρίσκεται στην Κρήτη, στα νότια του Νομού Χανίων, και διασχίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ από 500 άτομα την ημέρα κάθε καλοκαίρι.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, μετά από εκείνο του Βερντόν στη Γαλλία, με μήκος που αγγίζει τα 13 χιλιόμετρα. Το πιο εντυπωσιακό, και ταυτόχρονα στενότερο, σημείο του είναι οι Πόρτες, τα θεόρατα βράχια στην φωτό επάνω, η απόσταση μεταξύ των οποίων δεν είναι μεγαλύτερη από τρία μέτρα.
Ο Αχέροντας
Οπωσδήποτε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά φαράγγια της Ελλάδας –αν όχι του κόσμου ολόκληρου– ακολουθεί την πορεία του ποταμού που οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν για πύλη του κάτω κόσμου, πιθανότατα λόγω του απόκοσμου βουητού που ακούγεται πίσω από κάποιες τέτοιες σχισμές, καθώς το νερό έρχεται με φόρα να ενωθεί με το ποτάμι.
Για να διασχίσετε το φαράγγι του Αχέροντα θα περπατήσετε και θα κολυμπήσετε σε νερά που αρχικά θα σας δώσουν την εντύπωση λιωμένου πάγου (αλλά μετά από λίγο θα συνηθίσετε) για περίπου έξι ώρες. Οι οποίες δεν θα θέλετε να τελειώσουν.
Η Νέδα
Εκεί που η Μεσσηνία συναντά την Ηλεία, ένα κρυστάλλινο ποτάμι δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες, ιδανικούς για σούπερ δροσερές βουτιές το καλοκαίρι, και διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι.
Για να το διασχίσετε, θα υπολογίσετε 4-5 ώρες και λίγο κολύμπι, σε μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω.
Το Πανταβρέχει
Είναι μόνο ένα από τα ειδυλλιακά φαράγγια της Ευρυτανίας, και αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Σχηματίζεται από τα ορμητικά –και πεντακάθαρα– νερά του Κρικελοπόταμου, στο στενότερο πέρασμα της διαδρομής του, στα βουνά Πλατανάκι και Καλιακούδα.
Στο φαράγγι καταλήγουν όλο τον χρόνο πηγές από τα γύρω βουνά με αποτέλεσμα… πάντα να βρέχει. Πυκνή βλάστηση, υδάτινες «κουρτίνες» και σπάνια είδη χλωρίδας συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι.
Η Σαρακίνα
Αν νομίζατε ότι τα κρητικά φαράγγια αρχίζουν και τελειώνουν στη Σαμαριά, σας έχουμε νέα: Η υπέροχη Σαρακίνα, κοντά στην Ιεράπετρα, είναι μικρή (δεν ξεπερνά σε μήκος το ενάμισι χιλιόμετρο) αλλά θαυματουργή.
Τα θεόρατα, ολόλευκα τοιχώματά της φτάνουν σε ύψος τα δέκα μέτρα, ενώ το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από τρία μέχρι δέκα μέτρα το πολύ. Το ποτάμι που τη διασχίζει δημιουργεί μικρούς υπέροχους καταρράκτες και φυσικές πισίνες για βουτιές όλο τον χρόνο (ναι, ακόμα και το καλοκαίρι) ενώ τον χειμώνα η στάθμη των νερών του ανεβαίνει τόσο, που κάνει το φαράγγι απροσπέλαστο.
Ο Λούσιος
Μπορεί να τον έχετε ακουστά μόνο για τις καταβάσεις rafting (για τις οποίες αποτελεί μάλλον τον δημοφιλέστερο εν Ελλάδι προορισμό) ο Λούσιος, όμως, διασχίζει και ένα φαράγγι χάρμα οφθαλμών στην Ορεινή Αρκαδία. Αυτό το τελευταίο ενδείκνυται για ατελείωτες πεζοπορίες πλάι σε κρυστάλλινα νερά που κελαρύζουν και λαξευμένα στον βράχο μοναστήρια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα σε φαντασμαγορικά τοπία.
Ο Ασωπός
Μπορεί να μην το είχατε μέχρι τώρα ακουστά, βάζουμε στοίχημα όμως πως θα το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Το φαράγγι του Ασωπού, το οποίο διασχίζει ο Σπερχειός ποταμός, ελίσσεται ανάμεσα στις πλαγιές της Οίτης και του Καλλίδρομου, περνώντας από αρχαίους οικισμούς όπως η Ηράκλεια του βασιλείου του Αχιλλέα, πριν καταλήξει στην κοιλάδα του Σπερχειού. Για να το διασχίσετε, θα υπολογίσετε περίπου τρεις ώρες.
Ο Ενιπέας
Το περίφημο φαράγγι του Ολύμπου δανείζεται το όνομά του από το ποτάμι που το διατρέχει –κι εκείνο με την σειρά του από τον μοναδικό όμορφο Ποτάμιο Θεό, γιο του Ωκεανού της ελληνικής μυθολογίας. Το φαράγγι του Ενιπέα διασχίζει τα φαντασμαγορικά τοπία του βουνού των θεών επί 7,5 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα περίφημα Πριόνια και καταλήγοντας στο Λιτόχωρο.